Европска архитектура во отомански стил: Палата Долмабахче

Истанбул... Срцето на гигантските империи... Тоа беше резиденција на царевите и султаните за илјадници години. И обичните живеалишта не би направиле за нив, нели? Така низ вековите Истанбул се пофали со толку палати. Еден од овие, најновиот, најмногу“Западен“, е Палатата Долмабахче.
Кога историјата на еден град е толку долга, имињата на неговите населби можат да бидат многу интересни. Секое име има или многу стара приказна зад себе или чудна етимолошка основа. Затоа потеклото на маалските имиња отсекогаш ме фасцинирало. Пред да одите во палатата Долмабахче, ако не ви пречи, прво да видиме каде е нејзиното чудно име, што значи „исполнета градина", доаѓа од.
Да го визуелизираме денешното Долмабахче: тоа е помеѓу Кабаташ и Бешикташ. Доаѓајќи од Кабаташ, патот се криви пред стадионот Инону лево и палатата од десната страна додека стигнувате до Бешикташ. Некогаш местото било обемно залив каде што посетувале бродови за засолниште. Дури и отоманската морнарица еднаш се закотвила таму, за време на опсадата на Константинопол. Меѓутоа, со текот на времето, поради наносот што го донесоа потоците и отсуството на подморски струи, тој постепено се наполни и се претвори во мочуриште.
Овој залив некогаш се протегал од долината помеѓу гребените Гумушсују и Мачка до локацијата каде што се наоѓала фармата Кучук Левент, која сега е панаѓур спроти Канцеларијата за водење на матични книги Шишли. Од владеењето на Султанот Ахмед I (1603-1617) се пополнуваше во различни периоди. Депонијата била направена во кралски градини и султаните почнале да летуваат на ова место, кое станало летна резиденција. Фактот дека на депонијата имало кралска градина објаснува зошто се вика Долмабахче. Изградбата на значајни павилјони и вили во областа, сепак, започнала за време на владеењето на султанот Ахмед II (1691-1695) и го продолжиле неговите наследници.


Нови султани, нови палати…

западната палата на Истанбул-долмабахче

Познат и како Градина Бешикташ во тие времиња, областа видела изградба на важни објекти во различни периоди. Палатата некогаш се наоѓала таму и позната како Замок покрај водата во Чагалоглу бил урнат во 1680 година, а следната година била изградена нова палата. Оваа нова зграда, позната како Вила Долмабахче или Палата Бешикташ, почнала да се поправа и доградува за време на владеењето на султанот Ахмед III (1703-1730), по цена на 2046 вреќички со злато. Сепак, тоа беше само по Патрона Халил бунт и таложење на Ахмед III, за време на владеењето на Султанот Махмуд I, дека може да се заврши.
Султанот Махмуд I ја сакаше областа Долмабахче, секогаш летуваше таму. Толку многу што денес во дворот на палатата има светилиште за неговите три сопруги и ќерка. Оштетена во земјотресот на 22 мај 1766 година, палатата Бешикташ била поправена од султанот Мустафа III (1750-1774). Султанот Абдулхамид I (1774-1789) наполнил уште еден дел од брегот и ја проширил палатата. За време на владеењето на султанот Селим III (1789-1807), зградите во областа повторно биле урнати. Султанот го имал архитектот Мелинг ги уништи сите згради во Долмабахче, со исклучок на киоскот со плочки (павилјон Чинили), и во таа област беше изградена нова палата. Палатата Бешикташ или Долмабахче останала во таа состојба до 1815 година. султанот Махмуд II.
Изградбата на палатата Долмабахче која стои денес, сепак, била во ерата што започнала со устоличувањето на султанот Абдулмеџид in 1839, кога процесот на вестернизација доби нов замав. Чувствувајќи ја потребата да обликува зграда во согласност со неговите барања, новиот султан ја избрал палатата Бешикташ и ја изградил палатата што стои денес.


Последната палата…

Палатата која била изградена од Абдулмеџид меѓу 1850 - 1856, зафаќала површина од 110,000 м2 и се состоела од; на главните згради на машката секција (Селамлик), Прифатна сала за празници, Харем, апартман на престолонаследникот, апартман на султана, џамија Валиде султан и театар, кралски штали за коњите, апартман на министерот за војна, Саат кула, Кралската ризница, одделот за внатрешна декорација, Павилјонот за птици, стаклениот павилјон, апартманите на редовните наложници и харем агаси, павилјоните Харекет, ткајачката соба Хереке, апартманите на Балтачилар, Агават, Бендеган и Мусабихан и главна кујна што им служеше на станарите на овие апартмани.
Палатата не била користена за време на долгото владеење на Абдулхамид II и бил запуштен, а како последица на оштетување целосно исчезнале театарот, дворот на чамците и апартманот на министерот за војна. Кралската штала и главната кујна биле делумно оштетени, а другите делови од палатата почнале да се користат за други цели.
Главната структура на палатата била дизајнирана од Карабет   Никогос Балјан, главните архитекти од тој период и се состои од три секции: Mabeyn-i Humayun (Царски машки оддел), Прифатна сала за празници и Царски харем. Mabeyn-i Humayun се користел за административни цели, додека царскиот харем бил локација за приватниот живот на султанот и неговото семејство. Помеѓу двата дела е прифатна сала каде што се одржуваа некои важни државни церемонии.


Палата што го заслужува зборот!

Еден од најинтересните аспекти на палатата е тоа што многу од најновите технолошки уреди во тоа време беа инсталирани во него. Централно парно, струја и телефон се дел од луксузните нови термини во тоа време кои беа поставени во палатата. Палатата имала вкупна станбена површина од 45,000 м2, 285 соби, 46 сали, 6 турски бањи, 68 тоалети и 4,454 м2 вредни теписи ги покривале нејзините подови. Делот Мабејн каде султанот работел преку ден е најважниот дел од палатата Долмабахче според неговата функција и луксуз. На влезот е салата Медхал, каде најпрво се примаа посетителите, а потоа доаѓа Кристалното скалило; Амбасадорската сала каде се забавуваа дипломатите и Црвената соба каде што беа примени од султанот. И двете се екстравагантно украсени да го одрази раскошот на империјата. На горниот кат е салата Зулвечејн која води до приватниот апартман на Султанот во машкиот оддел. Во овој приватен апартман има и прекрасна турска бања, чиј алабастер е донесен од Египет, покрај работна соба и сали.
Салата за прием, која е помеѓу Харемот и машкиот дел, има највисок таван од целата палата и е највпечатлива. Има вкупна површина која надминува 2000 м2 и има 56 колони. Висината на куполата достигнува 36 m, а на оваа купола е прикачен лустер од британско производство со тежина од 4.5 тони. Интересно е и решението за греење на оваа огромна сала; топлиот воздух од печките во визбата се пушташе во просторијата од долниот дел на столбовите. За време на традиционалната церемонија на честитки за верските празници, тука бил донесен и златниот трон во палатата Топкапи, а султанот разменувал празнични честитки со водечките државници.
Од сите интересни градби од 19 век, палатата Долмабахче е можеби водечка. Овој колосален примерок од естетските пристапи на европска архитектура што преовладуваше во тој период претставува и многу карактеристики на османлиската традиција на палатата архитектура. И покрај западното влијание врз неговите детали, како во поглед на неговиот распоред, така и во однос на собите и салите, палатата е дизајнирана и изградена како структура каде традиционалниот турски дом се репродуцира во огромни димензии.


Долмабахче и Мустафа Кемал Ататурк…

Несомнено е дека палатата Долмабахче има значење за турската нација. Фактот дека Мустафа Кемал Ататурк исто така го користел ова место како резиденција, а неговите последни денови ги поминал тука кога неговата болест била на најлошото, е можеби најважната причина да ја посетиме палатата со посебно чувство на стравопочит. Впрочем, Мустафа Кемал не ја сакаше многу палатата. Особено за време на неговата болест, тој се чувствувал затворен и изолиран од своите луѓе во палатата, бидејќи не ја сакал идејата да живее во палати. Има дури и приказна дека една вечер, под изговор дека рано легнал, избегал од палатата во грчки ресторан на Босфор!
Со концептот Турција да го замени оној на Османлиите, реформите што ги спроведува младата нација имаа за цел да ги дадат палатите на целата нација.

Така, поврзаните членови од Законот 431 од 3 март 1924 година велат:

Член 8 – Регистрираниот недвижен имот и имотот во земјата на Турската Република кои припаѓаат на лица кои биле султани на Отоманската империја се национализирани.
Член 9 – Укинати царски палати, вили и други имоти, заедно со тапацирот, мебелот, сликите, ликовните уметнички дела и сите слични предмети во нив се национализирани.
Член 10 – Заедно со претходно национализираните имоти кои го носат насловот на имотите на султаните, целото и поранешното царско богатство, со сета негова содржина, и палатите, вилите и другите градби се национализирани.
Член 11 – Ќе се подготви регулатива за национализираните земјишни имоти и недвижности.


Вие не треба да бидете султан!

Првиот обид за претворање на палатата Долмабахче во музеј беше повторно Мустафа Кемал's. Првиот музеј за ликовни уметности во Турција, Државниот музеј за сликарство и ликовни уметности во Истанбул, бил отворен на 20 септември 1927 година по наредба на Ататурк во апартманот на престолонаследникот во палатата Долмабахче. И денес, палатата е музеј кој не само државниците, туку и граѓаните на сите земји во светот можат да го истражуваат.

Палатата Долмабахче е само едно од прекрасните места на Истанбул. Зошто да не ја видите палатата со свои очи? Истанбул е на само еден лет!


Посета на часовите на палатата Долмабахче

Освен во понеделник и четврток, палатата можете да ја посетите секој ден во неделата од 09.00 до 16.00 часот.

Адреса: Долмабахче, Бешикташ
Телефон: + 90 212 236 90 00