Приказната за Таткото Турчин (Ататурк)

Историја на Истанбул
Еден од лидерите кој допре до срцата на милиони луѓе е лидерот кој го основа она што сега се нарекува Турска Република, Мустафа Кемал Ататурк.
Еве ја приказната за ова голем водач:

Мустафа Кемал Ататурк, или како што некои го нарекуваат Мустафа Кемал паша. војник, државник, автор, поранешниот и претседател на Турска Република е роден во 1881 година во градот Солун, градот кој сега се нарекува Солун и се наоѓа во Грција некогаш бил под власта на Отоманската империја.

Кога имал 12 години, Мустафа Кемал Ататурк бил испратен во воено училиште и таму го поминал своето образование, а по школувањето бил испратен на Воената академија каде станал официјален војник. За време на неговото образование на Воената академија, Мустафа Кемал Ататурк беше еден од студентите кои ја докажаа својата интелигенција и неговите учители секогаш веруваа во неговиот бистар ум и остроумност. Мустафа Кемал Ататурк дипломирал во 1905 година за да го започне својот воен живот.

Мустафа Кемал Ататурк се приклучил на многу војни за време на неговиот воен живот. Во 1911 година, тој се вклучи во војната против Италијанците во Либија, а помеѓу 1912-1913 година се вклучи во војната против Балканот и одигра многу важна улога во обезбедувањето османлиската турска победа за време на битката кај Галиполи познат и како дарданелите во Првата светска војна.

По поразот и распуштањето на големата Отоманска империја, Мустафа Кемал Ататурк го предводеше Турското национално движење кое се спротивстави на поделбата на копното на Турција меѓу сојузничките сили и воспостави привремена влада во срцето на Турција во Анкара. Тој можеше да ги победи силите што беа испратени од сојузничките сили за да ја спасат неговата влада, оваа војна подоцна беше наречена војна за независност. Мустафа Кемал Ататурк потоа продолжи да го поразува она што остана од османлиските сили во Турција и во 1923 година, тој официјално објави формирањето на Турската Република.

Како прв претседател на новоформираната Турска Република, Мустафа Кемал Ататурк иницираше строга програма за политички, економски и културни реформи за изградба на модерна, прогресивна држава-нација и да, тој можеше да го направи тоа. Таткото на Турците изгради илјадници училишта и го направи основното образование бесплатно и задолжително. Тој ја замени отоманската арапска азбука со латинска турска азбука, а жените уште еднаш ги добија своите права.

За време на неговиот период, процесот на туркизација беше сфатен многу сериозно, нетурските малцинства беа под притисок да зборуваат турски, а луѓето со нетурски имиња и презимиња беа притиснати да ги променат своите имиња во турски предавања.

Полека и од година во година, Турската Република почна да создава многу важно место за себе меѓу меѓународното општество под водство на Мустафа Кемал Ататурк, без разлика дали станува збор за економски, политички, воен и културен план. Земјата повторно застана брзо и целиот турски народ работеше заедно за да изгради силна поврзана нација.

Болест и смрт:

За жал, Мустафа Кемал Ататурк во текот на 1937 година почнаа да се појавуваат гласини дека неговото здравје се влошува, а во 1938 година додека бил на патување во градот Јалова, боледувал од тешка болест и веднаш бил испратен на лекување во градот Истанбул. По неколку медицински тестови му била дијагностицирана цироза на црниот дроб. Ататурк се обидел да ги помине своите последни денови живеејќи на ист начин како што живеел, но тој починал на 10 ноември 1938 година во палатата Долмабахче каде го поминал последниот период од животот.

Часовникот во спалната соба каде што починал е запрен и сè уште е поставен на времето кога починал, а тоа е 9:05 часот.

Посмртните останки на Ататурк беа испратени во Етнографскиот музеј во Анкара а во 1953 година, по 15 години од неговата смрт, беше испратен во мавзолејот што гледа на градот Анкара.

Во тестаментот, Ататурк одлучил сите свои пари да ги даде на републиканската партија, а годишните камати од неговите средства треба да одат за неговата сестра и нејзините посвоени деца, да го финансира образованието на децата на неговиот најдраг пријател Исмет Инону и Здружението за турски јазик.

Мавзолејот на Мустафа Кемал Ататурк во Анкара, Турција

Мустафа Кемал Ататурк изгради многу поинаква и уникатна нација која беше и сè уште може да се докажува во светот, нација која постигна високи нивоа на успех низ годините.