По поразот на Отоманската империја и нејзините сојузници во Првата светска војна, на Национална војна за независност се водеше од 1919 до 1923 година. По завршувањето на војната, беше формирана Турската републиканска држава. Првиот претседател на новата република беше, се разбира, Мустафа Кемал Ататурк, врховен командант во војната за независност.

Мустафа Кемал Ататурк во војната за независност

Како резултат на процесот на модернизација што ја карактеризира републиканската историја на Турција од нејзиниот почеток, Истанбул разви идентитет како модерен, глобален град кој е единствен за себе. Од економска и културна перспектива, Истанбул е срцето на современа Турција. Поради неспоредливото историско наследство на градот, тој продолжува да биде уникатно важен град, не само за Турција, туку и во очите на светот како целина.

Истанбул, кој е дом на многу меѓународни политички, културни, ликовни и спортски организации, брзо се искачува кон најелитното ниво на светските градови. Како уникатна синтеза на исток и запад, Истанбул е дом на сите бои на светот кој повеќе не постои во границите. Истанбул, отворената врата на Турција кон Западот, го редефинира својот поранешен статус на империјална престолнина со тоа што стана центар на трговија, бизнис, туризам и култура од светска класа.

Републикански период и нов Истанбул

Губење на титулата на главниот град

Истанбул, која беше престолнина на три големи империи, ја остави оваа титула на Анкара. Населението, кое беше наоколу 850 илјади на крајот на векот, се намали на 700 илјади во пописот на населението на 1927 со свртувањето кон републиканскиот период. 

Додека напорите за западнизација беа префрлени во Анкара во културен, политички, економски, архитектонски и идеолошки аспект, Истанбул беше сериозно запоставен. И Истанбул, во својата историја од над две илјади години, почна да се управува однадвор прв пат. Многу помалку ресурси отколку што произведуваше беа доделени на градот, кој продолжи да биде економичен   трговски центар.

Во овој период не се работеше во однос на урбано планирање. Имаше само промени кои ја одразуваа идеологијата на свежата држава; промена на имињата на улиците, доделување згради на Отоманската династија и империја за нови функции, претворање на Света Софија во музеј, царските организации кои беа отворени за служба со нови имиња и цели беа само симболични активности во тој период. 

Првите потези на урбанистичкото планирање

Првите потези во однос на урбанистичкото планирање на Истанбул започнаа кога Аднан Мендерес, водач на Демократска партија, беше на власт. Социјалните движења кои започнуваат по 1950s и експлозија на населението резултираше со избезумено архитектонски раст во Истанбул. Модерната градска слика што ја смислија директорите на Демократската партија додаде на развојот. Патиштата, кои беа пуштени во сервис и покрај уништувањето на историски град, го смени структурата на градот.  

Меѓу 1950   1960, многу главни автопати беа отворени за јавна услуга, а веќе активните беа проширени. Кога тие патишта беа отворени за јавна услуга, илјадници згради беа урнати. Многу историски локалитети беа оштетени. Многу уметнички дела биле или пренесени или уништени. Исто така, во овој период беа изградени големи згради кои ја рефлектираат промената на градското архитектонско платно како што е Општина, хотел Хилтон и хотел Диван. 

Помеѓу годините 1950 - 1960, Истанбул не беше подложен на некое забележително урбанистичко планирање. Ова не се случи до 1970s, по урбанизацијата делата во периодот на Демократската партија беа долго вкоренети.

Мостови Босфор и Фатих Султан Мехмет

In 1973, Мост Босфор беше отворен за сервис. Мостот Босфор, со неговите околни пристапни начини, предизвика појава на нови населби и нови полиња на профитабилност во населбите на метропола

По 1980s, вториот план за населување беше ставен во акција, иако не беше толку сеопфатен како првиот. Расчистувањето на индустриските институции од Златниот рог, отворањето на Фатих султанот Мехмед Мост in 1988 како втор мост над Бошпор, булеварот Тарлабаши, натрупаниот пат во европската страна на Босфор, брегот помеѓу Кадикој и Бостанџи се полни и се претвори во автопат, експресен трамвај и проект за метро меѓу Таксим-Левент беа главните работи во овој план. . Исто така во тие години, на миграција до Истанбул сè повеќе добиваше брзина. Градот бил опкружен со санти населби и евтини задругарски куќи. 

на 1980видов дека индустриските институции се преселиле надвор од градот. Благодарение на популаризацијата на природен гас мрежа и прецизни контроли во потрошувачка на јаглен, жителите на Истанбул живееле зима на спокојство во врска со загадувањето на воздухот. Исто така, проблемот со водоснабдувањето, едно од највознемирувачките прашања на градот, во најголем дел се решаваше како резултат на вработување на нови капацитети на снабдување со вода и нови инвестиции на омекнување на вода и неговата дистрибуција.