Музејот Рахми Коч, кој зафаќа површина од блиску до 20,000 квадратни метри на брегот на Златниот рог, е првиот и единствен музеј во Турција кој ги истражува историските случувања во областа на индустријата, комуникацијата и транспортот.

Додека сте во музејот, можете да ја доживеете радоста на извршување на различни научни експерименти од прва рака. На пример, можете да откриете точно каква технологија користи машината за перење. Навистина, музејот нуди едукативни информации за посетители од речиси секоја возраст.

Посетителите на музејот Рахми Коч исто така можат да направат патување помеѓу сегашноста и минатото. Овде, се добива единствена можност да се доживее воодушевувањето на Босфорот од палубите на пароброд. За време на викендите, „Лиман 2“, конструиран параброд во 1936, прави четири патувања на ден од пристаништето во музејот. Овие носталгични тури на Златниот рог траат околу 40 минути.

Под услов времето да е убаво, разни други активности се организирани во музејската градина во сабота и недела меѓу 1: 00 pm. и 3: 00 pm. Меѓу другите активности, посетителите можат да го слушаат звукот на класичните автомобилски мотори или да научат како да го користат Велосипед Пени Фартинг, кој, за неискусното око, изгледа невозможно дури и да се монтира. Понатаму, има шанса да се користи ѓумбир, изум на векот.

Повеќето од предметите изложени во музејот потекнуваат од личната колекција на Рахми М. Коч, шефот на Коч холдинг, една од најголемите финансиски институции во Турција. Понатаму, периодичните донации на пари и предмети за изложување, направени од различни институции, фондации и поединци, го додаваат уникатниот карактер на овој музеј. Меѓу предметите донирани во минатото се автомобили, воени возила, авиони, па дури и вистинска подморница од Втората светска војна.

За време на вашата посета на музејот, не заборавајте да ја разгледате стоката во музејската продавница или да застанете за да јадете во еден од голем број ресторани, вклучувајќи ги чајната соба, пабот Барбароса, ресторанот Халат и кафето. Ду Левант. Сите овие локации, кои вклучуваат изложби на предмети од колекцијата на музејот и се украсени во стилот на музејот, се отворени до вечер, секој ден освен понеделник.

Музејот е затворено во понеделник и се отвора од 10:00 часот. до 5: 00 pm. во вторник до петок. Во сабота и недела, музејот е отворен од 10:00 часот. до 7: 00 pm. Понатаму, може да се организираат специјални тури за групи од десет луѓе и повеќе за време на затворањето со претходно контактирање на музејот.

Адреса: Rahmi M. Koç Museum Hasköy Cad. Бр: 27 Хаској, Истанбул

Тел: + 90 212 297 66 39

Веб-страница: www.rmk-museum.org.tr