Ако се одморите за момент од вашата обиколка на плоштадот Султанахмет, сигурно ќе го забележите раскошот на Германската фонтана, заедно со нејзината прекрасна купола. Оваа фонтана ја гаси жедта на жителите на Истанбул во текот на минатиот век, а исто така стои како симбол на многу важни историски настани од 20th Век.

германска-фонтана

Германската фонтана била изградена од Германскиот император Вилхелм Втори, и претставена како подарок на султанот Абдулхамид II. За прв пат беше откриен на почетокот на 1901 година со раскошна комеморативна церемонија.

Покрај тоа што беше прекрасен подарок, Германската фонтана беше и симбол на блиската врска меѓу двете империи, што ќе има значителни последици во светската историја. Овој близок однос меѓу Германија и Отоманската империја започна во почетокот на т.е 1900s со ширењето на германското политичко влијание на исток и траеше до сојузот на двете народи Прва светска војна.

Купола покриена со прекрасни златни мозаици

ШпитаВилхелм 2-риглавен архитект, го создал планот за фонтаната, додека други архитекти како ШолеКарлиџик   Јосиф Антониј работеше и на неговата изградба. На крајот на краиштата, неговиот дизајн длабоко го одразуваше влијанието на Германска неоренесанса, додека исто така наликува на претходните османлиски чешми.

Несомнено, најинтересниот и највеличествен аспект на фонтаната е нејзината купола. Оваа зелена купола е формирана од мрежа на сводови обединети еден со друг што седат на осум столбови. Внатрешноста на куполата е украсена со мозаици, кои биле обоени со злато.

Фонтаната, која е со осмоаголна дизајн, се потпира на висока основа. Шарени камења и геометриски мотиви беа вградени во неговиот дизајн за украсување, додека неговата основа беше дизајнирана како платформа. Понатаму, околу рабовите на фонтаната беа поставени клупите издлабени од мермер.

Германската фонтана се наоѓа на највеличественото место на плоштадот Султанахмет. Фонтаната не само што ја гаси жедта, нејзиниот неверојатен дизајн предизвикува и носталгија за минатите времиња.