Се наоѓа во границите на Beykoz област во анадолската страна на Истанбул, тврдината Анадолија е едно од историските ремек-дела што го разубавува брегот на Босфорот. Давајќи го своето име на областа во која се наоѓа, ремек-делото е изградено под указ на императорот Бајазит 1st како помошна градба што ќе ја олесни опсадата на Истанбул кој во тој период бил под контрола на Византија. Во 1452Румелиската тврдина тогаш била изградена по налог на Фатих султанот Мехмет токму на спротивната страна на тврдината Анадолија како засилување. Додека се градела оваа нова кула, според наредбата на султанот Фатих била поправена и тврдината во Анадолија.

Анадолската тврдина може да се смета како типичен пример за воената архитектура на Османлиите. Во неговата изградба, покрај камените блокови со квадратна обработка, биле употребени и тули. Примарната структура на тврдината, воспоставена на тесниот простор каде што на Гокссу Потокот се влева во Босфорот, составен од висока правоаголна кула. Ѕидовите ја оградуваат оваа кула која функционира како внатрешен замок. Оваа кула и внатрешниот ѕид се потпрени со втор бедем. Овие бедеми се опкружени со бастиони. Овој бедем функционира како надворешен замок. Покрај неа, кулата е составена од примарниот замок, внатрешен бедем, надворешен бедем и три споредни кули.

Главната функција на Анадолиската тврдина за време на опсадата на Истанбул била, како и Румелиската тврдина, да обезбеди контрола на пловидбите низ теснецот. Во текот на годините по освојувањето на Истанбул, тврдините исто така имаа витална улога во избегнувањето на заканите што доаѓаа од Црното Море, покрај обезбедувањето на турскиот суверенитет во теснецот.

Денес, тврдините се рангирани меѓу врвните вредности кои носат дополнителна убавина во силуетата на Босфорот.