Многу училишта и образовни центри беа основани низ периодите на овие империи, центри во кои дипломираа интелигентни луѓе кои беа активни во нивното општество.

студирање-во-Истанбул

Се разбира, бидејќи универзитетите во САД и Европа го монополизираа угледот на образованието низ 20-те годиниth век, другите универзитети во светот не беа познати, но некои од нив се подобри од повеќето универзитети во Европа или САД. На пример, Универзитетот Богазичи се смета за еден од најдобрите универзитети во Европа за хуманитарни и општествени науки, но никогаш не стана познат.

До 2004 година, турските универзитети можеа да постигнат поголем успех и да му покажат на светот какво добро образование нудат.

Еве некои од повеќето информации за студирање во Истанбул

Кога Истокот ќе се сретне со Западот, ќе го видите она што никогаш претходно не сте го виделе и ќе живеете многу поинакво искуство кое дефинитивно ќе ги сакате и неговите позитивни и негативни страни. Најдоброто место каде да се живее ова искуство е на еден од турските универзитети во Истанбул.

на Турски универзитети поделени на два вида, јавни универзитети и приватни универзитети. За разлика од многу други земји, и двата типа се под власта на Министерството за високо образование и за двата вида се применуваат исти закони, ова е за да се контролираат стандардите на образованието без разлика за каков тип на универзитет се работи и да се осигураме дека образовниот процес не оди под стандардите

Општо земено, приватните универзитети нудат многу повеќе квоти за меѓународни студенти отколку државните универзитети, така што можете да најдете повеќе странци на приватните универзитети отколку на јавните универзитети. Дополнително, поголемиот дел од програмите што се нудат на приватните универзитети се на англиски јазик за разлика од државните универзитети кои нудат поголемиот дел од програмите на турски јазик.

За да се запише на некој од државните универзитети, странски студент мора да се пријави на меѓународниот студентски испит или како што се нарекува во турски (YOS) а според оценките од овој испит, оценките од средно училиште, возраста и квотите, студентот може да биде прифатен и да добие писмо за прифаќање или не. За приватните универзитети, не е задолжително да се запише YOS испит поради фактот што приватните универзитети работат со систем кој има повеќе квоти, така што тие можат да примат студенти со помалку напната конкуренција, но студентот мора да го докаже својот англиски јазик што зборува, чита, слуша. , способности за пишување преку меѓународен сертификат за англиски јазик како ИЕЛТС or ТОЕФЛ IBT или едноставно, придружете се на испитот за познавање на англискиот јазик што е помош во секој универзитет одделно.

стандардите за студирање и наставните програми во Турција се поставени според европските стандарди и турскиот сертификат е всушност акредитиран во повеќе од 196 земји низ светот, некои универзитети следат ниски стандарди, некои следат средни стандарди, а некои следат високи стандарди, но сите стандардите се дизајнирани според европските и светските услови дури и оние ниските. Така, можете да најдете многу турски универзитети рангирани високо и подобро од многу други универзитети во светот. Зборуваме за Универзитетот КОЦ, Универзитетот Богазици, Универзитетот во ИстанбулТехнички универзитет во Истанбул и многу други универзитети.

Релативно и во споредба со другите земји и универзитети во Европа, студирањето во Турција не е скапо и меѓународните студенти секогаш имаат можност да добијат делумна или целосна стипендија.

Образовни консултации и агенти:

Како и секоја друга земја во светот, можете да најдете многу образовни консултации и агенти во Турција кои ви нудат бесплатна регистрација и делумна стипендија. не грижете се, овие агенции не се измамници затоа што имаат официјални застапнички договори со универзитетите и можат да ви понудат специјален попуст за школарина кој може да достигне и до 75% па затоа се смета за добра можност за да се регистрирате преку некој од овие образовни консултации и агенти.

Една од најважните работи што мора да ја знаете. Турција има повеќе од 200 универзитети, така што дефинитивно ќе се збуните што да изберете, а што не. планови Консултантот ќе ви ги понуди опциите што одговараат на вашата ситуација и планови. Исто така, можете да имате корист од нивните услуги за регистрирање и добивање попуст за школарината, пример за такво консултантство е PROVADA Education Consultancy која има многу корисен и професионален тим.