За Истанбул Контакт

студија

Дали доаѓате во Истанбул за студирање? Тогаш мора да имаш некои работи да научиш за студентскиот живот. Во оваа категорија можете да најдете суштински информации за секојдневниот живот на студентите.

Истанбул е рај за студентите со својот одличен, колоритен и жив студентски живот. Во Истанбул има многу универзитети, програми за постдипломски студии, курсеви за сертификати и многу повеќе образовни можности. Еве сè што ви треба за да го разберете образовниот систем и студентскиот живот во Истанбул. 

Врвни универзитети во Истанбул

Турција има 203 универзитети заклучно со 2020 година, со 10 државни универзитети и 40 приватни институции само во Истанбул. Истанбул, како најголем град во Турција, е дом на најстарите, најголемите и најуспешните универзитети во земјата.

Прочитај повеќе
Која е поддршката за меѓународни студенти во Истанбул?

Турските меѓународни училишта во Истанбул варираат во наставната програма, таксите и цените, а според податоците на турската канцеларија за имиграција, вкупниот број на странци кои живеат во Турција е околу 4.7 милиони поединци од 190 различни земји.

Прочитај повеќе
Како е образовниот систем во Истанбул?

Образованието е врвен приоритет за националниот развој, со 22% од националниот буџет. Основното образование е задолжително за деца од 6 до 14 години, а уписот во оваа возрасна група во 100 година бил речиси 2001 отсто.

Прочитај повеќе