на бугарско малцинство на Отоманската империја се молел во црквите на Православна Патријаршија Фенер. Со зголемувањето на бугарскиот национализам, бугарската заедница изградила своја црква во 19th век. Најпрво била изградена мала дрвена црква на брегот на Златниот рог помеѓу Балат   Фенер плоштади каде што се наоѓа сегашната црква, но подоцна оваа е развиена во поголема градба. Беше избрана железна рамка над бетон поради слабите темели на локацијата. Ховсеп Азнавур, Ерменец од Истанбул, ги подготвил градежните планови. Беше спроведен меѓународен натпревар за производство на монтажните делови од црквата. Австриска фирма, R. Ph. Вагнер, победи на натпреварот.

Монтажните делови биле произведени во Виена и транспортирани во Истанбул со брод по Дунав и преку Црното Море. По една и пол година беше завршен во 1898. Главниот скелет на црквата бил изработен од челик и покриен со метални штици. Сите метални парчиња беа прицврстени заедно со навртки, завртки, навртки или заварување. Нејзиниот архитектонски стил е инспириран од Нео-готски   Необарок движења.

извор: www.ibb.gov.tr