Недвосмислено да кажам дека таа е глетка за гледање. Зошто не го искористите тоа ако ве придружува некој посебен? Една од најценетите квалитети на Истанбул е тоа што таа никогаш не спие, а ноќе станува многу пожива. Зарем не е прекрасно да се види нешто такво со љубовникот покрај себе? Ако се согласувате, продолжете да читате за да дознаете за најдобрите ресторани во Истанбул за незаборавна вечера за состаноци. 

На романтична вечера, еве го нашиот избор на ресторани што мора да ги посетите. Ајде да одиме право на нашите избори, нели? 

Таверна Агора

Кафанската традиција е добро позната во грчко-турска култура, и секако треба да учествувате во него. Југот на Турција, во близина на брегот на Медитеранот, често е најдобрата локација за да се има ова искуство. За среќа за сите нас, Истанбул нуди и исклучително вистински избор. Без сомнение, Таверна Агора 1890 година е една од најпопуларните. 

Овој локал е основан во 1890 година од капетан по име Астери Дулидис, кој бил со грчко потекло. Агора, инаку, е грчки за квадрат. Оваа локација е во Балат, историски значајна област покрај Халиќ (Златен рог) брегот. Она што најмногу ми се допаѓа кај Agora Meyhanesi е неговиот носталгичен дизајн, кој ве пренесува во пред еден век. Ѕидовите се цигли, осветлувањето е слабо поради употребата на гасни светилки, а прозорците се во барокен дизајн. И буриња има многу! 

Ресторан Микла

Ако барате одлична алтернатива за добро јадење, Ресторан Микла е местото каде што треба да се оди. „Њујорк тајмс“ го опишува како „напредно размислување, но длабоко вкоренето и пред сè вкусно“. Ресторанот се наоѓа на врвот на хотелот Мармара Пера во населбата Асмалмешит на Таксим. Тој нуди еден од Најспектакуларните погледи на Истанбул. Не само што храната е вкусна, туку добивате и панорамски поглед на градот. 

Локанта 1741 година

Локанта 1741 е стар Турска бања која датира пред 300 години. Сопоставувањето на Отоманско наследство со отоманската храна е несомнено единствена. Ако барате романтична средина каде што можете да ја пробате историчноста на градот, културата и локалната кујна, ова е место за вас. Бидејќи беше претворен од историски ентитет, целата област има фасцинантна и привлечна историска атмосфера. Во ресторанот се достапни и внатрешни и надворешни области за јадење. Последново е особено привлечно бидејќи нуди спектакуларна перспектива на античкиот град. 

1924 Истанбул

1924 Истанбул, основан од Руси кои бегале од болшевичката револуција 80 години порано, имало значајни личности како Ататурк и Агата Кристи. Всушност, бидејќи Ататурк бил редовен, ресторанот има маса што му е доделена во вечност. Ова е местото за вас ако вашата идеја за романтичен оброк вклучува софистициран амбиент, одлична класична музика, руски деликатеси, раскошност пронајдена во едноставноста и чувство на носталгија. Подгответе се да поминете низ времето! 

Овој ресторан се наоѓа на Таксим, на затскриено ќоше далеку од раздвижената улица Истиклал. Персоналот е многу љубезен и расположен.