Музејот на палатата Топкапи, кој е отворен за употреба и посетители со векови, ја задржува својата карактеристика на една од најпопуларните туристички атракции во Турција денес, без да го наруши нејзиниот сјај. Оваа палата, која се нарекува совршен одраз на турската и отоманската култура, продолжува да биде една од градбите кои ги носат трагите на историјата со својата архитектура и историски изглед.

остатоци од-фасцинантна-историја-топкапи-палата

Палатата Топкапи со својата уникатна архитектура

Музејот на палатата Топкапи, кој е меѓу најдобрите места за посета во Истанбул, ги воодушевува посетителите со својата импресивна историја. Оваа палата, која ја изгради познатиот османлиски султан Мехмет Освојувачот веднаш по освојувањето на Истанбул, беше домаќин на десетици отомански султани и моќни личности од историјата. Палатата, чија изградба била започната во 1460 година и завршена во 1478 година, била изградена на земјиште од 700,000 квадратни метри. Палатата се наоѓа во Сарајбурну, на врвот на полуостровот Истанбул, помеѓу Босфорот и Златниот Рог. Палатата Топкапи, која може да се види од речиси цел Истанбул, никогаш не ја изгубила својата важност со својата единствена структура. 

Четиристотини години од империјата, особено за време на ерата на Фатих султанот Мехмет и султанот Абдулмеџид; Палатата Топкапи успеа да ја задржи својата важност уште од денот кога е изградена. Оваа структура може да се смета и како центар на образованието, администрацијата и уметноста. Музејот на палатата Топкапи, кој беше отворен за јавноста како музеј по прогласувањето на Република Турција, има внатрешен простор од 400,000 квадратни метри. Воедно, оваа палата е и првиот музеј на Република Турција. Палатата Топкапи, која има збирки, архитектонски структури и приближно 300,000 архивски документи, е еден од најголемите музеи на палатата во светот. Палатата, која под покривот има многу различни дела, секоја година е поплавувана од домашни и од странски посетители.

Опкружен со градини и плоштади, палатата има четири испреплетени дворови. Оваа зграда, каде што секој двор има различна употреба, има повеќе намени бидејќи е домаќин на службеници во многу различни сектори. На пример, дворот што го користеле државниците не е ист со дворот што го користат наложниците на султанот. Во исто време, членовите на семејството на султанот користат и сосема поинаков дел од палатата.

Музејот на палатата Топкапи, кој го комбинира естетскиот изглед со барокната архитектура, совршено ја отсликува прекрасната отоманска култура и начин на живот. Покрај изложеноста на палатата, има и посебни агли, какви што сакаа султанот и неговото семејство. Можно е да се најдат траги од историјата во оваа зграда, каде што обичните ѕидови се украсени со фини детали. Покрај надворешниот изглед, оваа палата, која има многу простории внатре, се состои од многу делови.

Внимание привлекуваат скапоцените накит во палатата, облеката на султанот и неговото семејство, предмети од религиозно значење и историски мебел. Музејот на палатата Топкапи, кој прима илјадници посетители во текот на годината, е познат по тоа што е постојано зафатен и преполн. Овој музеј, кој секогаш има одлична туристичка атракција без разлика на сезоната, можете да го посетите со привилегијата на Истанбулската туристичка карта. Покрај тоа, можете да ја свртите вашата следна рута до Мадам Тисо музеј за да се видат султаните кои живееле во палатата Топкапи.

Привлечни карактеристики за палатата

  • Палатата Топкапи, која е домаќин на 400 години од 600-годишниот отомански период, го зазеде своето место меѓу местата за светско наследство на УНЕСКО во 1985 година.
  • Кујната, харемот и просторијата за снабдување на палатата, кои биле сериозно оштетени поради пожар во 1574 година, биле обновени од Мимар Синан на II. Наредба на Селим.
  • Палатата Топкапи, која ја комбинира европската барокна архитектура со традиционалната отоманска архитектура, продолжува да опслужува само некои делови од кои деновиве се отворени за посетители. 
  • Вниманието на локалните туристи го привлекува и палатата Топкапи, која е преплавена со посетители од целиот свет.
  • Оваа палата, која се користела како дом не само на важни државници и свештеници, туку и на султанот и неговото семејство, бил домаќин на илјадници слуги.
  •  Палатата Топкапи е позната по својата забава и гозби. Во палатата се готвеше доволно храна за илјадници луѓе во текот на денот, а исто така палатата беше домаќин на различен настан секоја недела. 

Често поставувани прашања

Во кои денови палатата Топкапи е отворена за посетители?
Можете да го посетите музејот на палатата Топкапи секој ден освен вторник. Времето на посета е од 09.00 до 16.45 часот во зимската сезона и од 09.00 до 18.45 часот во летната сезона.
Може ли да ја посетам палатата Топкапи со водич?
Да, со Истанбулската туристичка карта, можете да го посетите музејот на палатата Топкапи со приватни водичи и да ја искусите неговата историска текстура и историја.
Кои се привилегиите што ми ги обезбедува Istanbul Tourist Pass?
Со Истанбулската туристичка карта, која ви нуди посебни привилегии, можете да влезете во историски места без да чекате ред, да ги гледате историските градби со водич и да имате корист од привилегиите што ви се даваат.
Кое е историското значење на палатата Топкапи?
Палатата Топкапи е една од важните градби која била изградена за време на Отоманската империја и успеала да ја зачува својата историска важност до денес. Тоа е едно од најпосетуваните историски места во Турција.
Дали треба да чекам ред за да ја посетам палатата Топкапи?
Не, не мора да чекате ред за да влезете во историските места со Истанбулската туристичка карта, а исто така сте ослободени од влезната такса. Ова ви овозможува да видите повеќе места за помалку време.