Така, илјадници странци всушност се преселиле во Истанбул за да започнат нов живот и нова работа, дури и локални жители кои патуваат од различни градови во Турција до Истанбул за да добијат подобра понуда за работа. Оваа ситуација резултираше со раст на бизнисот со недвижности во Истанбул и во текот на изминатите десет години беа изградени повеќе од милион станови за да го задржат растечкиот број луѓе, а да не зборуваме за големиот број странци кои се преселиле во Истанбул и купиле или изнајмени куќи во градот.

недвижности-во-Истанбул

Еве повеќе информации за недвижен имот во Истанбул:
Сложената ситуација на пазарот на недвижности во градот Истанбул може да биде збунувачка за новодојденците, особено за оние кои се подготвени да купат еден. Така ќе одиме чекор по чекор одговарајќи на најпоставуваните прашања кога да купите или изнајмите куќа во Истанбул.

Каде е најдоброто место за купување куќа во Истанбул?

Па, нема конкретен одговор на тоа прашање бидејќи тоа зависи од три главни фактори, буџетот, начинот на живот и причината за купување имот, но генерално, областите како Бејоглу, Фатих, Ускудар, Кадикој, Таксим и Шишли се сметаат. срцето на новиот и стариот град каде што постојат трговски центри и преполн живот.

Ако барате помирен и семеен живот со релативно поевтини цени, можете да се стремите кон области далеку од срцето на градот Истанбул, области како Бејликдузу, Башакшехир и Бакиркој. Овие области се развивачи и имаат мирен семеен живот.

Областите како Маслак и Сариер се сметаат за деловни центри каде што можете да најдете трговски и деловни кули. Овие области се скапи бидејќи повеќето од нив се од високата класа начин на живот.

Најважната работа за град Истанбул, е тоа што сите области ги имаат сите услуги и капацитети како болници, трговски центри, ресторани, училишта и универзитети, така што без разлика во која област престојувате, ќе ги најдете сите објекти што ви се потребни.

Дали се скапи домовите на Босфор?

Имотите што се наоѓаат токму на Босфорскиот теснец се сметаат за најскапите имоти ширум светот, поради неговата голема големина, екстремно високата внатрешност и најважното, воодушевувачкиот поглед на Босфорот.

Зградите таму всушност не се нови, повеќето од нив се стари 15-20 години, освен вилите на Босфорот, но сепак се многу скапи поради причините споменати претходно.

Во принцип, не е лесно да се најде имот за купување на теснецот Босфор и ако се најде ќе биде екстремно скап, зборуваме за минимум 20 милиони турски лири за стан и ако се стремите за вила таму, најмалку 30 милиони американски долари.

Зошто да купите имот во Истанбул?

Без разлика дали се преселувате во Истанбул поради бизнис, образование, инвестирање или која било друга причина. Можете да најдете многу опции за да купите имот кој одговара на вас и на вашиот буџет и начин на живот. Дополнително, можете да ја добиете предноста да имате турско државјанство кога купувате имот во Турција и да ја добиете користа од водење на вашиот бизнис како турски државјанин.

На крајот, Истанбул е рангиран меѓу градовите кои нудат многу можности за инвеститорите поради огромниот пазар кој е достапен за сите да се приклучат.

Ако размислувате да инвестирате во имот, некои области во Истанбул како што се Бејликдузу, Башакшехир и други области им нудат на инвеститорите активен пазар каде што тие можат апсолутно да победат.

Како да купите имот во Истанбул?

Процесот трае од една недела до десет дена од посетата на имотот и завршувањето на процесот на купување (имајќи предвид дека клиентот е подготвен да купи), а не е задолжително да се користи адвокат при купување на имот во Турција, но препорачуваме да користете го ако сте странец за да спречите какви било недоразбирања меѓу вас и агентот.

Една од важните работи што треба да се знае, е дека не мора да купувате преку агент, ако најдете куќа и се согласите веднаш да ја купите од сопственикот, тоа е апсолутно легално, но, подобро е да купите преку застапник бидејќи повеќето од нив може да ви понудат попуст над вкупната цена.