Бујукада, Хејбелијада, Киналиада, Бургазада, Касикадаси, а Седефадаси се главните принцови острови. Најголемиот дел од населението на островот го сочинуваат Грци, Ерменци, Евреи и неколку сириски христијани. Бујукада и Хејбелијада се две од најпопуларните, со низа активности и глетки што им се нудат на посетителите. 

принцови-остров-турнеја

Бујукада

Принцовите острови се популарно викенд-излет за жителите на Истанбул, особено во текот на летото, кога можат да уживаат на плажите и другите активности. Туристите ги посетуваат островите за да ги видат и уживаат природните убавини, патувањата со електрични возила, рестораните со морска храна, пешачките патеки и можностите за пливање. Островите наликуваат на карневал за време на викендите, со огромни толпи весели луѓе. Имајте на ум дека ако сакате да ги посетите островите во текот на неделата или во текот на пролетните или есенските сезони, треба да го закажете вашето еднодневно патување до Принцовите Острови во тие периоди. 

Бидејќи моторните возила не се дозволени на островот, тој е совршен за секој што бара мирно дење или ноќно излегување. На островот, електрични возила се достапни за изнајмување, или можете да изнајмите велосипед и истражете го островот принцови на своја. 

Кога треба да одите на островите принцови?

Исто така, постојат различни дневни патувања достапни преку овластени туристички компании. Може да вклучува патувања со водич, ноќевања или брод билети за Принцовите Острови. Ова е одлична опција, особено ако сте првпат посетител. Ќе заштедите време и напор со тоа што нема да морате да купувате билети, да лоцирате место за паркирање среде гужвите или да организирате сместување. Како последица на тоа, препорачуваме да внимавате на попустите и промоциите за одмор на Принцовите Острови. На овој начин ќе заштедите пари. Според наше мислење, најдобро време за посетете ги истанбулските острови е во пролет, кога природата е најубава и најбујна. Сепак, треба да ги посетите островите во текот на летото за вистински да го цените нивниот потенцијал, кој вклучува ресторани со риба на скара, вкусен домашен сладолед и други погодности. Принцовите Острови обезбедуваат нешто за секого во секое време од годината. Проверете го Јамистанбул за дополнителни природни локации во Истанбул и задолжително потопете се во природата во Истанбул! Покрај историските места како кулата Галата и Големата чаршија, Истанбул има прекрасни шуми, езера и плажи. 

Бонус: Црквата Аја Јорги

Најпопуларната атракција на Принцовите острови е Црквата Аја Јорги (Црквата Св. Ѓорѓи). Оваа православна црква, сместена на највисокиот рид на Бујукада, е навистина уникатен и мирен амбиент. Црквата е изградена во 1905 година. Луѓето ги пишуваат своите желби на хартија и ги ставаат во кутија во црквата Аја Јорги или палат свеќи за нивните желби. Се разбира, тие можат да се видат во секоја црква ширум светот. Во меѓу време, црквата Аја Јорги има посебни денови каде што се вели дека ако ја посетите црквата на 23 април или 24 септември, ќе ви се исполнат желбите и ќе оздравите. Гостите ќе се вратат во црквата со шеќер и маслиново масло доколку им се исполнат желбите. Црквата Аја Јорги, заедно со џамијата Аја Софија и Тпалата опкапи, е едно од најзначајните историски локалитети во Истанбул.