Во Топкапи има музеј, кој се наоѓа на местото на стариот автобуски терминал. И во овој музеј, искуствата од освојувањето повторно оживуваат во 3D.

Панорама 1453 Историски музеј ви претставува амбиент во кој можете да ги живеете настаните кажани или напишани за освојувањето на Константинопол во 3Д. Почнувате да се прашувате што ќе наидете само од влезот. Додека се симнувате по спиралните скали, се подготвувате за патот до освојувањето на Истанбул. Направете чекор и гледате истанбулски цртежи од византиската ера кои ги украсуваат ѕидовите и текстови кои раскажуваат за Истанбул од таа ера. Додека се спуштате една приказна подолу, ве поздравуваат деталите за освојувањето. Додека напредувате кон освојувањето на Истанбул и на работ на нова ера, прашината на текстовите бледнее; сакате веднаш да го живеете освојувањето во 3D. Сега, вие сте подготвени да го живеете денот, 29 1453 мај. Додека се качувате по скалите, прво ве поздравува синото небо. Токму во тој момент го имате првиот поглед на тој важен ден. Потоа стапнувате на платформата, најважното место во музејот. И штом сте таму, сте во освојувањето на Истанбул. Добре дојдовте 29 1453 мај...

Панорама-1453-Историски-музеј

Отпрвин, не можете да одлучите каде да барате. Потребни се неколку минути за да се ориентирате. Потоа ќе најдете агол и ќе почнете да го набљудувате малку по малку, тој ден и возбудлив и страшен. Колку повеќе се впивате во длабочината на 3D деталите, толку повеќе се зачудувате. Се чувствувате изгубени во времето. Вие сте опкружени со Отоманска   Византиски војници. Од едната страна настанува бесот на топовите, од другата страна коњаницата галопира; судирите на мечевите ви ја креваат косата; да не кажам ништо за јаничарскиот марш кој постепено се зголемува... Вие сте среде мрачна битка. Знаете кој победува, но 3Д-то ве воодушевува. Додека напредувате кон скалите кои ве насочуваат кон излезот, не можете а да не погледнете назад неколку пати. Имате чувство дека војниците ќе ве следат; небото секогаш ќе биде исто. Како што секој чекор ве носи до сегашноста на Истанбул, се прашувате кој ја донесе оваа историја во реалност. Како да го освојуваат Константинопол уште еднаш.

Во центарот на Топкапи, некогаш постоел комплициран автобуски терминал, добро познат на Истанбулците, но сега има зелен парк. Градскиот парк Топкапи не ги пречекува само децата и луѓето кои сакаат да се одморат, туку тој е домаќин и на Панорамски музеј. Музејот опфаќа а 3,000 квадратен метар површина од паркот. Зачетникот Хашим Ватандаш, уметник и режисер на цртан филм, е координатор на проектот. Во овој проект, започнат во 2005, осум уметници ја преобликуваа историјата. За три години, еден од најважните настани во историјата е реанимиран. Во оваа единствена панорама, можно е да се види приближно 10,000 Најзачудувачки факт за овој музеј е дека тој е единствениот музеј во светот кој има панорамски поглед од 360 степени. Набљудувачите, за целосно да го разберат 3Д ефектот, ги гледаат сликите од платформа на оддалеченост од 14 метри од уметноста. Со цел да се создаде реално чувство на освојување – 555 години пред до денес – пред панорамата се поставени имитации на топови, кочии со пиштоли и буре барут. Звучните ефекти го засилуваат чувството за реалност. Музејот Панорама 1453 ги пречекува своите гости секој ден помеѓу 09:00 сум - 05:00 попладне. Влезот е 10обидете се. Ве молиме посетете го овој музеј и сведочете за освојувачката историја на Истанбул. Ќе воспоставите врска со минатото.

адреса: Topkapı Kültür – Меркез ефенди Мах. Топкапи – Истанбул

телефон: + 90-212 415 14 53