Најпопуларно превозно средство во Истанбул:

Додека го планирате вашето патување во Истанбул; транспортот е важен фактор што треба да се брои, особено кога времето е важно и градскиот сообраќај има тенденција да биде густ. Додека се обидувате да дознаете како да одите до центарот на градот од вашиот аеродром, таксито звучи како најдобра опција. Но, што ако слетате во шпиц и сообраќајот е голем проблем? И очигледно не можете да го искористите поморскиот превоз на Истанбул... Не грижете се, Истанбул е полн со можности!

Најпопуларно транспортно средство во Истанбул

Други начини на движење во Истанбул:

Заобиколување во Истанбул со метро, ​​трамвај и жичница

Најефикасниот и најевтин начин да стигнете од а до б во Истанбул е несомнено Метротрамвајжичница и/или траект. Овие форми на јавен превоз се многу ефикасни, брзи и точни. Тоа е затоа што тие не се движат низ постојано затнатите улици во Истанбул. Во оваа статија ќе се фокусирам на тоа кои линии можете да ги земете, како и каде да ги фатите, нивните работни часови и цени.

Истанбул има 2 метро линии, 5 трамвајски линии   2 жичници. Нема да ги опфатам сите овие линии, бидејќи како турист веројатно ќе ви треба и ќе користите (комбинација од) М1, М2, Т1 и Ф1. За сите овие редови ќе ги спомнам најважните постојки.

Метро линија Аксарај-аеродром (Хавалимани) (М1)

Ако го изберете овој начин, додека одите до центарот на градот од аеродромот Ататурк во Истанбул, ќе започнете со метро линијата. тоа не е 'реалнолинија на метрото, бидејќи се движи и под и над земјата. Затоа се нарекува „светло метро'или'лесен трамвај“ (Хафиф Трамвеј). Имајте на ум дека ќе треба да се префрлите на T1 (види подолу) во Аксарај (последната станица) да стигнат до Султанахмет и повторно да се префрлат од T1 до F1 (види подолу) во Кабатас да стигне до Таксим (Бејоглу). Трансферот во Аксарај исто така значи дека ќе треба да го носите вашиот куфер(и) нагоре и надолу по некои скали.

• Првиот воз06:00

• Последниот воз24:00

• фреквенција: секој минути; секој 7.5 минути во недела

Метро линија Јеникапи-хациосман (М2)

Ова е единственото вистинско метро во Истанбул. Тоа е работа во тек, со нови постојки кои редовно се додаваат. Во моментов има 15 постојки. Како турист, веројатно ќе го користите метрото за да одите северно од Таксим за шопинг цели. Слезете во Османбеј за да стигнете до Нишантаси, во Шишли за да ја посетите Џевахир   Профилски трговски центри или во Левент за да пребарувате наоколу во Кањон, Метросити & Акмеркез трговски центри. Последната бара кратко возење со такси или пешачење за да стигнете до него.

Првиот воз06:1506:30 во недела

Последниот воз00:00

• фреквенција: секој 4.5 минути; секој 7 минути во недела

Трамвајската линија Зејтинбурну-Кабаташ (Т1)

За туристите, ова е несомнено најинтересната линија од сите. Ни најмалку затоа што го поврзува историскиот дел на Истанбул со современиот дел на Истанбул преку преминување на мостот Галата.

Има постојки како Laleli Üniversitesi (да се стигне до џамијата Сулејманије), Бејазит   Семберлитас (портите на Големата чаршија и познатиот амам), Султанахмет (многу места за разгледување), Еминону (пазар на зачини, Нова џамија и ферибот пристаниште за крстарење во Босфор и Кадикој), Каракој (со поврзување со Тунел), Армиралиште (Истанбул Модерен) и Кабатас (поврзување со Таксим преку Ф1 или брз ферибот или пристаниште за поморски автобус за посета на Принцовите Острови).

• Првиот воз06:00

• Последниот воз23:50

• фреквенција: на секои 5 минути

Жичницата Таксим-Кабаташ (Ф1)

Жичница за поврзување импровизација & Кабатас

Оваа жичница, отворена во 2006 година, е долгоочекувана и ве носи нагоре по стрмниот рид од Кабатас до импровизација за само 150 секунди!

• Првиот воз: 06:1506:30 во недела

• Последниот воз00:00

• фреквенција: секој 5 минути

Пример за реален живот

Значи, како да се оди од Султанахмет до импровизација? Па, скокнете на T1 . За најмногу 10 минути ќе пристигнете Кабатас. Трансфер до F1. Сумирано, ова патување ќе трае не повеќе од 15 минути.

Со други зборови, освен ако не патувате со забава од повеќе од три, користејќи го трамвај/жичница комбинацијата не само што е побрза, туку и поевтина во споредба со возењето такси.

Истанбулска карта:

Istanbul Kart е електронска картичка која можете да ја надополните и користите за јавен превоз. Тоа е многу економично и многу ги олеснува работите бидејќи ако имате картинг Истанбул, не мора да чекате во редици за да купувате токени секој пат. Исто така е многу поевтино од купувањето токен за 4 ПРОБИ секогаш кога ќе треба да користите возило за јавен превоз. Покрај тоа, во јавните автобуси не е можно да се плати готовина, така што ќе ви треба картичка во случај да одите со автобус до некоја атракција во Истанбул или до вашиот хотел.

Можете да купите Истанбул картинг на некои метро или автобуски станици, билетарници на IETT или некои киосци во близина на станиците. Можете да го дополните на која било станица на метро-фериботот и на некои киосци блиску до автобуските постојки.

Долмуш или заедничко такси во Истанбул:

Пополнети е турскиот збор за наполнети, полнети или полни и се однесува на жолтото, заеднички такси or минибуси кои работат во Истанбул и на други места во Турција. Тие се лесно, брзо и практично средство за транспорт за мали возења до/од дестинации надвор од центарот на градот. Но, кои дестинации покриваат, како се возите со вакво заедничко такси, како и каде можете да се симнете и како го плаќате? А каде можете да ги најдете постојките за долмуш?

Што е Долмуш?

Долмуш е всушност заедничко такси што седишта максимум 8 патници. Тие возат дење и ноќе по однапред утврдени релации, но без наместени застанувања. Идејата е секој патник да плаќа само една осмина од таксата што би ја наплатил нормалното такси во Истанбул за истата дестинација. Затоа, минибусот обично тргнува само кога ќе се заземат сите седишта.

Како и каде можете да земете долмуш?

Можете или да одите до појдовната точка на долмуш за одредена рута, или да ги означите на улица. Предлагам да се качите на долмуш од местото на неговото потекло, бидејќи на популарните рути е многу тешко да се најде заедничко такси со слободни места штом ќе се најде на пат.

Пред да влезете во минибусот, проверете дали е вистинскиот. Нивната точка на потекло и крајната дестинација се прикажани на предниот прозорец, обично на страната на совозачот. Откако ќе бидете сигурни дека оди во вистинската насока, само скокнете и седнете. Нема потреба да купувате билет или токен; ќе платиш штом ќе почне да се движи (види подолу).

Колку и колку плаќате за долмуш?

Не можам да ви дадам ценовник. Цените варираат од рута до рута, а можете дури и да се ценкате ако имате намера да се симнете на половина пат до крајната дестинација. Но, за да ви дадам идеја, стапките варираат помеѓу 2.5 до 5 ПРОБИ. Се разбира, можете да го прашате возачот, но полесно е да гледате што плаќаат сите други.

Погрижете се да имате мали белешки (максимум 5 или 10 ПРОБИ) или точна промена. Плаќањето започнува откако долмушот ќе го напушти штандот. Во случај да не можете да стигнете до возачот да му ги предаде парите, само дајте му ги на сопатникот пред вас. Таа/тој ќе го проследи до возачот и ќе ви го врати кусурот. Можеби ќе биде побарано да го сторите истото за локалното население што седи зад вас.

Како и каде можете да се симнете од Долмуш?

Ако сакате да се симнете пред заедничкото такси да стигне до својата крајна дестинација, само викнете „инечек вар“ - некој сака да излезе. Возачот ќе застане на првото погодно место на располагање и веројатно ќе ја отвори вратата претходно. Очигледно, не скокајте пред минибусот целосно да застане.