Такси, Долмус, Трамвај и повеќе! Транспорт во Истанбул


Такси

Ги има во изобилство, работат дење и ноќе, земете до четири лица, во споредба со US or Европа прилично евтини, и тие лесно може да се поздрават на улица или да се најдат во станиците на такси. За жал, мал процент од таксистите се или лудаци или контрауметници. За среќа, повеќето не се ниту едното ниту другото. Но, за секој случај, можеби ќе сакате да продолжите да читате и да бидете добро подготвени пред да влезете во а такси во Истанбул.


Официјални такси

Возете само службени такси. Тие се светло жолти и имаат знак на покривот со зборот „такси" на тоа. Понатаму, нивниот број на такси такси (и логото на компанијата) треба да бидат јасно видливи на влезните врати и на покривот. И, што е најважно, сите официјални такси возила имаат дигитални таксиметри!


Нема мерач, нема оди

Секогаш инсистирајте да го вклучат мерачот! Некои од претходно споменатите соговорници можеби ќе смислат изговор дека мерачот е скршен или ќе понудат да возат за паушална такса. Прифатете го ниту едното ни другото, излезете од таксито и побарајте друго. Дури и ако таксистот одеднаш се предомисли, подобро ќе ви биде со друг возач. Ако во кој било момент од возењето мерачот не работи, излезете. Ако возачот протестира, мрморејќи го зборот „полис" може да направи чуда.

Најдете го таксиметарот

Додека во Европа или во САД такси-броилата се поставени така што јасно се гледаат за патниците, во Истанбул понекогаш добро се кријат зад менувачот. Ова го прави практично невозможно да се види од задното седиште. Локалните жители го користат одразот во прозорецот на влезната врата за да го надгледуваат. Бидејќи веројатно не сте искусни во читање слики од огледало, наведнете се за да го проверите мерачот на почетокот на возењето и во одредени интервали. Ова не се смета за грубо. Напротив, ќе стекнете почит од таксистот.


Мост или автопат патарина

Во случај да земете такси за да поминете некој од мостовите на Босфор или да возите по автопатот ТЕМ, треба да се плати патарина. Таксистот ќе го плати тоа за вас, но ќе го додаде ова на билетот.


Без бакшиш

Освен ако таксистот не ви помогнал да го вчитате и растоварате багажот, тој нема да очекува бакшиш. Ако сте задоволни со неговите перформанси, можете да ја заокружите цената на најблиската погодна бројка. Некои таксисти може да тврдат дека немаат ситни пари, а со тоа се обидуваат да заработат неколку дополнителни лири. Само застанете и натерајте го да оди да ги смени парите некаде ако чувствувате дека е измамен.


Кажи што?

Повеќето таксисти зборуваат многу малку или воопшто не зборуваат англиски. Имајќи го тоа кажано, шансите се дека вашето познавање на турски е слично на неговите англиски вештини. Затоа, не е лоша идејата на лист хартија да ги запишете точното име и улицата на вашата дестинација.


Навидум изгубен

Таксистите не се премногу на улица. И во нивна одбрана, Истанбул е огромен град и да се очекува од таксистите да ја знаат секоја улица на памет е неправедно. Затоа не е невообичаено таксистите да не се запознаени со точната локација на помалку познатите места. Можеби ќе го најдете како ве прашува вас, други возачи или пешаци на патот. Ако имате телефонски број за вашата дестинација, со задоволство ќе им се јави за прецизни насоки.


Такси-возилата во Истанбул може да одат на алтернативни патишта за да избегнат сообраќајни метежи

Небезбедно возење - Времето е пари. Тоа е клише, но сепак е многу точно за Таксисти во Истанбул. Тие можат да земат алтернативни (и малку подолги и поскапи) патишта кога главните патишта се пренатрупани. Тоа е сосема во ред и ќе им користи на двете страни. Она што тие не треба да го прават, сепак, е трка низ тесни улички. Ако во кое било време се чувствувате небезбедно, можете да му кажете на возачот „yavaş gidin"Или само"даха јаваш лутфен“. И двете значат горе-долу исто и му упатуваат да забави. Ако не ги послуша вашите желби, само излезете во првата прилика што ќе се појави.

Сега не ме сфаќајте погрешно! Користам такси во Истанбул веќе повеќе од четири години и можам да бројам пати кога се чувствував небезбедно или кога ме гужваа со двете раце. Таксистите во Истанбул се евтини, сигурни и поудобни од повеќето достапни јавни превози.

*Ако сте имале добри или не толку добри искуства со такси-возилата во Истанбул, би сакале да слушнеме во делот за коментари подолу!