Јавни бањи:

Културата на јавната бања (хамам) датира од т.е Антички Рим. Со својата специјална архитектура која им овозможува да обезбедат топла и ладна вода во исто време, амамите беа важна карактеристика на Отоманската империја исто така. За секој султан и падишах беше вообичаена практика да се изгради амам на нивно име, а најважните од тие турски бањи беа на Архитектот Синан.

Само во 17век во Истанбул, 168 биле изградени големи чаршиски бањи и оттогаш кесе (груба ткаенина) и ритуалите за масажа со меурчиња не се променети. Најдобар начин да го ослободите вашето тело од стрес, да се опуштите и да се исчистите од многу векови!

Што е амам?

Бања може накратко и традиционално да се дефинира како „место за чистење, прочистување и закрепнување“. Тие имаат многу заеднички архитектонски карактеристики со џамиите, особено кога се гледаат куполи.

Популарноста на турските бањи има исламска основа. Се верува дека ако водата допре до тело, таа вода повеќе не е чиста, така што не е можно да се исчисти со неа. Затоа местата каде што обезбедуваат проточна вода имаше потреба и курнас (базени на бања) беа додадени во амамите. Во римските јавни бањи генерално недостасуваат курни.

Амамите сè уште се популарни и повеќето хотели имаат амами, вклучувајќи сауна, Fin Bath и базени. Пред да продолжам понатаму, би сакал да споделам една турска изрека:Hamam'a giren terler“, кој влегува во амам, ќе се испоти. ????

Мора да се видат историските турски бањи во Истанбул

Хамам Чагалоглу:

Еден од најголемите двојни амами во Истанбул, Чагалоглу Хамами е изграден во ерата на Махмут I со барокна архитектура и се разликува од класичната отоманска архитектура со топли и ладни делови. Овој 300-годишен амам обезбедува посебни делови за своите посетители од машки и женски пол.

Чагалоглу е последниот голем амам изграден во отоманската ера и е ставен на листата на 1000 места кои мора да ги видите пред да умрете by Њујорк тајмс!

АдресаПроф.Kazım İsmail Gürkan Cad. No 24 Cağaloğlu-Eminönü/Истанбул

Тел: + 90 (0212) 512 8553

Сулејманија Хамам:

Süleymaniye Hamamı е една од убавините на Истанбул со својата куполи   времиња оттогаш 1557Синан Царскиот архитект имаше (Мимар Синан) го прогласи овој амам за едно од неговите ремек-дела. Заедно со амамот, изградена е и џамијата Сулејманије и овој пар на архитектонска величественост ја докажува брилијантноста на Мимар Синан во архитектурата.

Süleymaniye Hamamı има 3 секции: Една од жените, една на мажи и една приватна ложа порано Сулејман Величествениот само. Амамот генерално привлекува странски посетители повеќе од локалното население во денешно време и е артефакт што мора да се види од Отоманската ера во Истанбул.

АдресаМимар Синан Кадеси бр:20. Сулејманија/ Истанбул

Тел: + 90 (0212) 519 5569

Чинили амам (поплочен амам):

Историски Амам со плочки е изграден со наредба на Косем султан, една од најсилните жени од Отоманската ера. За жал, таа не можеше да го види амамот завршен со неговите прекрасни плочки кои ги красат сите негови делови. За жал, повеќето од плочките биле украдени со години, но за време на неговото реновирање, амамот повторно бил украсен со прекрасни сини плочки како што бил украсен кога првпат бил изграден.

Овој историски амам смести многу фотографи и ТВ серии со различни уметнички проекти благодарение на неговата убавина.

Çinili Hamam сè уште е во служба со неговите високи куполи машки и женски делови; обезбедување кесе, масажа со меурчиња и масажа со масло (само за жени).

АдресаValide-i Atik Mh., 34664 Üsküdar/Истанбул

Тел: + 90 (0216) 334 9710

Историски амам Гедикпаша:

Еден од најважните отомански архитектонски артефакти, Historical Gedikpaşa Hamamı, исто така, е посебен со својата локација многу блиску до Големата чаршија. Изграден во 1475 година од Ахмет Паша, овој амам е единствениот историски со сауна веднаш до каменот од папокот. Тој е исто така еден од двојните амами (со женски и машки оддел) во Истанбул.

АдресаHamam Cad. Бр:65 – 67 Гедикпаша/Истанбул

Тел: + 90 (0212) 517 8956

Историски Хамам Галатасарај:

Историски Галатасарај Хамам е меѓу најпопуларните историски амами во Истанбул поради неговата прекрасна архитектура; како и поради тоа што сте во Бејоглу, токму во срцето на градот.

Изградена е во 1484 година заедно со прекрасната зграда на гимназијата Галатасарај по желба на султанот Бејазит и посетена од многу адмирали, кади (верски судии), големиот везир и султан. Сега е ваш ред да го посетите ова прекрасно место!

АдресаТурнаџибаши Сокак, бр: 24 Галатасарај- Бејоглу/Истанбул

Тел: +90 (0212) 252 4242 / +90 (0212) 249 4342

Килич Али паша амам:

Именуван по светски познат војник, Килич Али Паша од Отоманската морнарица, Килич Али-паша амам стана симбол на Армиралиште, Истанбул. Овој историски амам, не е изненадувачки, дело на Мимар Синан и тоа се претпоставува дека е изграден помеѓу 1578 - 1583. Амамот Килич Али-паша се разликува од другите амами со украсени куполи слон-очи. Можете исто така да го посетите малото продавница за сувенири на историскиот амам за вашите најмили.

Можно е и организирање настани како што е Амам на невестата/младоженецот, или можете само да го посетите амамот имајќи предвид дека утрата се резервирани за жени, а вечерните часови се резервирани за мажи.

Адреса:  Кеманкеш Мах. Хамам Сок. No:1 34425 Tophane/ Истанбул

Тел: + 90 (0212) 393 80 10

Чемберлиташ амам:

Друг историски амам блиску до Големата чаршија е амамот Чемберлиташ. Вграден 1584 со желба на Бану султан, овој историски амам го носи и потписот на Мимар Синан и е двоен амам за да има и машки и женски оддели. Друга интересна карактеристика на овој амам се османлиските натписи на каменот од папокот.

Овој амам се нарекува со многу имиња, меѓу кои и Ѓул Хамам (Хамам од роза) и Валиде Султан Хамам (Султана Хамам). Во познатата книга се нарекува и Хамам на Мурат III Seyahatnâme of Евлија Челеби. Сега можете лесно да го најдете со името на Чемберлиташ Хамам и да уживате во релаксирачка бања