Истанбул порано бил познат како Константинопол, најголемиот град во Античка Византија и Главното пристаниште на Турција, и служел како главен град и на Византиската и на Отоманската империја. 

Античкиот град на Истанбул седи на триаголник полуостров помеѓу Европа и Азија. Повеќе од 2500 години, Истанбул стоеше меѓу конкурентните бранови на религија, култура и империјална моќ. Во поголемиот дел од тие години, тој беше еден од најпосакуваните градови во светот, поради долгата историја на Истанбул како центар на империите. Истанбул обезбедува богатство на историја и религија што треба да ги земете. Кога во посета на Истанбул, треба да ја видите Моминската кула, позната и како Киз Кулеси, Света Софија, палатата Топкапи, џамијата Султанахмет и цистерната базилика. 

Maiden Tower, позната и како Леандеровата кула во Турција, се наоѓа на мало островче на јужниот влез на теснецот Босфор, на 200 метри од бреговите на Кадикој и Ускудар на азиската страна на Истанбул. Од византиската ера, постоела кула на малите острови долж брегот на Ускудар на јужниот влез на теснецот Босфор. “Девица кула“ е приказната раскажана овде за зградата во водите на теснецот Босфор, помеѓу митот и реалноста „К.из Кулеси“ свети на Азиската страна на Истанбулбрегот на. 

Нераскажаната приказна на Maiden's Tower

Најпопуларната приказна за ттој зградата на моминската кула е дека имало цар кој ја обожавал својата ќерка и сонувал во кој змија ја нападнала и ја убила на нејзиниот 18 роденден. Штом се разбудил, ја оттргнал ќерка си од суво за да ја заштити сред теснец од какви било змии. Се додека не наполни 18 години. Принцезата била ставена во кулата, каде што редовно ја посетувал само нејзиниот татко. Царот и дал на принцезата корпа со овошје како роденденски подарок на нејзиниот 18-ти роденден, задоволен што успеал да го спречи пророштвото. Кога малата принцеза стигнала во корпата, ја каснала мала змија која демнела меѓу овошјето и таа умрела во прегратките на нејзиниот татко. Поради тагата на нејзиниот татко поради неа, локацијата била наречена „ттој девојка кула". 

Кулата останала напуштена многу години додека не била искористена како застој за бродовите кои ја преминуваат Црното Море во 1100 година. Бил користен како караула за време на опсадата на Константинопол во 1453 година, а таква останала до земјотресот во 1509 година. Откако била обновена, била користена како светилник до 1829 година, кога била претворена во карантин. Сега стана туристичка атракција, а туристите можат да пристапат до него со брод за 10 минути. 

Има и други кафулиња и ресторани на брегот на Истанбул, спроти Моминската кула, кои се популарни и кај посетителите и кај жителите кои сакаат да уживаат во прекрасна панорама поглед на Моминската кула

Денес, најдобриот начин да ве послужи покрај кулата е да седнете пред неа и да ги истегнете нозете во многу едноставен амбиент за да пиете чај, да играте „маса“ или да јадете јаткасти плодови или што сакате и да го гледате прекрасниот Босфор. По ова пријатно и информативно патување, можеби ќе го посетите најмногу значајни туристички атракции во Истанбул кои се наоѓаат во близина.