Може да откриете секаков вид производи од кожа во Истанбул! Од чанти и палта до паричници, чевли и додатоци, има по нешто за секого. И покрај тоа што трошоците се често повисоки во туристичките региони, сè уште може да се најдат некои одлични односи со квалитетот и цената. 

Шансата да купувате е една од придобивките на кратко посета на Истанбул. Во градските чаршии и високи улици може да се најдат некои фантастични зделки, а ако барате кожа, не одете понатаму. Ќе откриете дека купувањето кожа во Истанбул е многу дружељубиво искуство. Ако имате време, една од подостапните локации за купување кожа е во Областа Зејтинбурну, кој се наоѓа надвор од центарот на градот. Ова е околу 5 километри западно од централниот дел на градот Султанахмет. Може да искористите дел од вашето време во градот за да одите шопинг во Истанбул, особено ако барате кожа! 

Се разбира, со продавниците за кожа распослани низ градот, не ни требаше многу време за да бидеме намамени внатре за да ги провериме цените. 

Округ Зејтинбурну

Оваа населба беше една од индустриските области во Истанбул, посветена на производството на кожа. За да стигнете таму, користете ја трамвајската линија Т1 до Багчилар и излезете во Станица Зејтинбурну. Чанта со нормална големина чини 250 турски лири, додека кожна јакна чини меѓу 250 и 500 американски долари. Обично има попусти помеѓу март и октомври, па може да добиете попуст од 30 или 50 проценти. 

Округот Султанахмет

Од 1994 година, Punto Group е врвен бизнис и бренд во кожарската индустрија. Нивната цел е да ги претстават актуелните глобални трендови преку нивните единствени колекции, како и да создадат нови за да влезат во нова авангардна територија. Пунто е еден од ретките бизниси што успеал да ја одржи својата стабилност и покрај тоа што има производство од 8.000 квадратни метри, изложбен салон од 500 квадратни метри, вкупно четири продажни локации и безбедни услуги по продажбата. Нивниот главен фокус е задоволството на клиентите. Тие гарантираат дека сите нивни стоки ги задоволуваат овие критични и високо ценети критериуми. 

Гранд чаршија

Големата чаршија (Капаличарси) е покриен пазар стар повеќе од 550 години во Бејазит. Историскиот полуостров во Истанбул. Тоа е исто така еден од најголемите и најстарите покриени пазари во светот. е позната туристичка атракција и одлична локација за посетителите да го завршат својот одмор во Истанбул со купување подароци за семејството и пријателите пред да заминат за аеродромот. 

Ако знаете каде да барате, ова е прекрасна локација за купување. Пренс Кожа и Пунто Дери се две од најдобрите локации што треба да ги посетите ако барате висококвалитетни кожни производи. Може да откриете и сувенири од најпопуларните атракции во градот, како и од најдобрите турски локум. Сè што треба да направите е да знаете каде да барате. Исто така, кога купувате во Истанбул, не заборавајте да се ценкате напорно бидејќи пазарџиите можеби ќе бидат подготвени да ви дадат договор! 

БОНУС: ИСТАНБУЛСКИ САЕМ ЗА КОЖА!

Од 2006 година е најважниот собир на крзното и кожарскиот сектор во Евроазија, со разновидна разновидност на стоки и уникатен профил на изложувач и гости. Во исто време, саемот за кожа во Истанбул е домаќин на големи бизниси од целиот свет, им дава шанса на малите и средните претпријатија да стигнат до светските пазари и ги прикажува најновите производи и технологија.