Следниве знаменитости се сметаат за најпознати и најважни во Истанбул, затоа погрижете се да ги посетите за време на вашето патување во градот бидејќи апсолутно ќе се забавувате.

Аја Софија:

Аја Софија е едно од најпознатите места и знаменитости на Истанбул, а е еден од најважните и најпознатите Византиски структури. Има историско значење како карактеристика на Византиската империја и стои како споменик на архитектонско достигнување. Таа била изградена како црква во почетоците и наречена црква на светата мудрост. Света Софија е изградена во Истанбул во 6 век, поточно во 536 година од н.е. од големиот Јустинијан, императорот на Византиската империја. Подоцна во 1453 година црквата била претворена во џамија за време на Османлиска ераКонечно во 1934 година, основачот на модерна Турција, Ататурк ја претворил џамијата во музеј.

Со огромна купола од 32 метри, Света Софија стои стабилно во срцето на Истанбул до Султан Ахмет џамија. Одличната архитектура на неа ќе ви го одземе здивот. Мермерот што се користел за подови бил произведен во источна Турција и Сирија, неверојатната декорација била менувана многу пати низ вековите, но сепак прекрасно уметничко дело.

Не е важно колку време поминувате внатре, никогаш нема да ви биде досадно.

Палатата Топкапи:

Топкапи-палата

Палатата Топкапи или како што некои го нарекуваат Seraglio, се наоѓа во срцето на Истанбул и служи како а музеј во денешно време. Во текот на 15 век оваа палата служела како административен центар на Отоманската империја. Неговата изградба траеше 6 години, започна во 1459 година по наредба на Мехмет освојувач.

Можете да влезете во првиот двор покрај Царската порта и да ги видите камените ниши кои порано ги прикажувале отсечените глави на криминалците. Лево од дворот се гледа империјалната ковачница која датира од осумнаесеттиот век и се користела за производство на златници и сребрени монети. Продолжувајќи до вториот двор каде што ја наоѓате Царската кула, над советот на министри или Царскиот диван, до него ќе го видите Зграда на трезорот.

Тука е и Харемот кој има 300 соби и девет амами и две џамии. Многу зачудувачки детали во палатата Топкапи можете да ги видите и уживате кога ќе ја посетите.

Големата чаршија:

Големата чаршија е веројатно една од, ако не и најпопуларната знаменитост во Истанбул, таа е исто така и Големата чаршија има единаесет влезови и содржи приближно четири илјади продавници кои нудат стотици видови производи како сувенири, традиционални турски десерти, накит, антиквитети, облека, теписи и многу други производи.

Дури и да не сте заинтересирани за шопинг, само прошетката низ оваа чаршија ќе ви гарантира убаво да си поминете.

Палатата Долмабахче:

Палатата Долмабахче е уште една важна знаменитост во Истанбул. Изградена е во 19 век и се смета за една од најгламурозните палати во светот. Тоа беше административен центар на доцниот Отоманската империја заменувајќи го Палатата Топкапи и последниот од Османлиските султани таму престојувал.

Оваа палата е апсолутно воодушевувачка и фасцинантна поради секој детал внатре во неа. Рачно изработен паркет во трпезаријата и лустерот тежок 4.5 тони во свечената сала кој беше подарен од кралицата Викторија, а да не зборуваме за 202 фини бои од 19 и 20 век.

Изградбата на Долмабахче чинеше пет милиони османлиски медиције, што е приближно еднакво на 1.5 милијарди американски долари.

Цистерна базилика:

Колона со превртена основа на главата на Медуза во базиличната цистерна. Истанбул. Турција

Најневеројатната цистерна на светот. Цистерна базилика има огромна палата сала со своите 336 колони кои се редат во 12 реда, градежните работи започнале за време на владеењето на византиски император големиот Константин, но бил завршен во 6 век за време на владеењето на императорот Јустинијан.

Цистерната базилика се смета за главен извор на вода за градот Истанбул со векови во тоа време поради нејзината способност да држи до 2.8 милиони кубни стапки вода.

Една од интересните работи за оваа цистерна се двете колони на кои главата е Медуза за да се заштити цистерната како што се веруваше.