Ако сакате да се посетете го Истанбул, сигурно сте слушнале за улицата Истиклал и сте виделе фотографија од стариот црвен историски трамвај во центарот на оваа позната авенија овде-онде. 

Улицата Истиклал е една од Најпознатите авении во Истанбул меѓу посетителите и Турците, и служи како центар за многу туристички и забавни настани во градот. Овој реномиран булевар вклучува и бројни историски споменици кои датираат од отоманската и средниот век, како и многу историски знаменитости кои датираат од деветнаесеттиот и осумнаесеттиот век. 

Улицата Истиклал започнува од плоштадот Таксим на север и се протега сè до плоштадот Тунел на југ, што на крајот води до ГалипДеде со својата античка порта и, малку подалеку, Дервишката ложа во Галата Мевлевиханеси. Ако продолжиш надолу, ќе стигнеш Кулата Галата, кој се наоѓа на спротивната страна од улицата Галипдеде. Во средината на патеката има разделба Плоштадот Галатасарај. Оваа улица се протега на еден и пол километар низ реномираната населба Бејоглу, а на неа се наоѓаат луксузни и антикварници, ресторани, кафулиња и многу пабови. Понатаму, ноќта на оваа улица е неопислива по нејзината енергија, привлечност и гужва! 

Црквата Света Троица

Историјата на оваа грчка црква датира од 1880 година и е позната по куполата и кулите близначки. Се наоѓа на влезот на улицата Истиклал

Музеј на восочни Мадам Тисо

Ако сакате музеи со восочни фигури, несомнено ќе се заљубите Мадам Тисо. Овој музеј, сместен на улицата Истиклал во Зградата Гранд Пера, содржи восочни реплики на познати ширум светот и во природна големина Турски суперѕвезди. Изложени се и восочни скулптури на реномирани поединци, современи спортисти и светски познати политичари. Денот поминат во овој музеј со вашето семејство и децата несомнено ќе биде пријатен. 

Галатасарај Хамам

Во оваа добро позната турски амам, може да се потопите во искуство со капење. На Цветен премин, ќе го најдете Хамамот на Галатасарај. Историјата на овој амам датира од 1481 година, кога го конструирал султанот Бајазит II, а се користи и денес, со стотици посетители кои секојдневно го посетуваат за да уживаат во ова уникатно искуство. Оваа бања зрачи со шарм и елеганција, со многу убави традиционални отомански сувенири

Црквата Свети Антоан од Падова

Оваа црква е означена како современ историски споменик и е позната по многу титули, од кои најпознати се Црквата Свети Антониј од Падова и катедралата Свети Антоан. Џулио Монџери, италијански архитект, ја дизајнирал оваа црква помеѓу 1906 и 1911 година. Оваа црква е една од најголемите цркви во Истанбул, а во него има и католичка заедница. 

Музеј Пера

Реномиран Музеј Пера, кој беше отворен во 2005 година, е музеј во приватна сопственост сместен во областа Тепебаси во близина на десниот крај на улицата Истиклал. Овој музеј е сместен во историска структура која порано била позната како хотел Бристол и е меѓу најдобрите музеи во Истанбул. Овој музеј содржи ориенталистички палети, Анадолски тегови и мерки, Кутахја плочки и керамика, како и многу експонати, публикации, аудио-визуелни настани и едукативни активности.