Денес овие прекрасни водни патишта имаат свое културно и историско значење.

Босфор:

на Босфор Водениот теснец во Истанбул бил стратешки важен низ историјата. Поврзување Азија   Европа, многу империи водеа војна за да добијат контрола над неа. Со текот на времето, Босфорот прерасна во зафатен трговски премин за големи танкери и бродови. Се смета Главната атракција на Истанбул, дефинитивно вреди да се посвети еден ден за оваа неверојатна магија.

Босфорот не завршува само прошетка или а крстарење. исто така претставува многу работи како историја, може да најдете многу Отомански палати на бреговите на Босфорот како на Топкапи or Долмабахче палати, а исто така и некои историски џамии и величествени замоци, ги имате Ортакој џамија што можеби го знаете бидејќи ќе го најдете на многу разгледници со слики од Истанбул, покрај џамиите има и замоци како Румели Хисари датира од Цариградско царство кој е отворен секој ден за посетители.

Има и истакнати населби како Емирган кој е добро почитуван поради архитектурата на своите стари куќи и неговиот зелен парк кој во текот на април е засаден со стотици лалиња како дел од годишен фестивал на лале.

Bebek од друга страна е добро познат по својот парк, но повеќе, бутик-продавниците и тезгите кои го прават шопинг рај, друга причина да го посетите местото се нивните познати рибни ресторани и вафли.

Мраморното Море:

Мраморното Море е внатрешно море, неговото најдлабоко место е приближно 1260 m во средната јама на Мармара Ереглиси. Во средината на Мраморното Море во турскиот теснец поминува систем на сообраќајни разделни ленти. Сообраќајната разделна лента во рамките на Мраморното Море се протега од Светилникот Ахиркапи од страна на Истанбул до Светилникот Гелиболу на Страна на Дарданелите.

Мраморното Море го поврзува Црното Море со Егејското Море со што се поврзуваат азиските и европските делови на Турција. Морето го добило името по островот Мармара, кој е богат со мермер. Соленоста на површината на морето е во просек околу 22 промили, што е малку поголемо од Црното Море, но само околу две третини од онаа на повеќето океани, морето го содржи архипелагот на прекрасните принцови островиОстровот Мармара, Авша   Пасалимани. Јужниот брег на морето ги вклучува Заливот ИзмитГемликскиот залив, и Ердекскиот залив.

Златен рог:

Како природен влив кој се поврзува со теснецот Босфор на местото каде што теснецот се среќава со Мраморното Море, водите на Златниот Рог помагаат да се дефинира северната граница на полуостров.

Длабокото природно пристаниште обезбедено од Златниот рог отсекогаш било главна економска атракција и стратешка воена предност за жителите на областа и источните римски колонизатори кои основале Нова Рома по нејзините брегови, кои станаа ВизантијаКонстантинопол, и сега Истанбул, соодветно.

Канал Истанбул:

Канал Истанбул е турски проект за вештачкиот воден пат на ниво на морето, кој го гради Република Турција, поврзувајќи го Црното Море со Мраморното Море. Канал Истанбул ќе ја пресече сегашната европска страна на Истанбул и на тој начин ќе формира остров помеѓу континентите Азија и Европа, целта на овој проект е да се минимизира транспортниот сообраќај во истанбулските водни патишта. Забавен факт; проектот е наменет за 100th годишнина во 2023 година на основата на Турска Република.