Хотелски резервации:

Погрижете се да ја испечатите вашата резервација и да ја чувате кај вас бидејќи на аеродромот полицијата може да побара од вас да им ја покажете резервацијата. Веројатно нема да се случи, но во случај да се случи, погрижете се да бидете подготвени да не го трошите вашето време на границите и ако го немате испечатено, не грижете се, можете да го преземете на вашиот телефон.

Хотели:

Па, бидејќи Истанбул е туристички град, не е изненадувачки да најдете огромен број хотели и навистина е досадно да седите и да читате за секој хотел за да можете да го одлучите најдобриот за вас, па дури и да погледнете на мапата. за места каде што не знаете ништо за тоа. Значи, еве еден совет, ако сакате да престојувате во мирен едноставен удобен хотел, можете да резервирате соба во хотел со средна класа во областа Бејоглу, тоа ќе ве чини помеѓу 40-80 американски долари според рејтингот на хотелот.

Ако барате повеќе луксузни хотели, можете да резервирате соба во областа Шишли, но тоа ќе ве чини минимум сто американски долари за една ноќ.

Обидете се да се држите подалеку од мотели од 5 долари за ноќ, нема да се чувствувате среќни во ниту еден од нив.

Што е со најдоброто време за посета на Истанбул?

Постојано е убаво и секоја сезона има свое чувство во Истанбул, но генерално, времето во април, мај и јуни е прекрасно затоа што небото е речиси ведро, а сонцето е меко со ладен освежувачки воздух за да можете да шетате наоколу. градот и уживајте во вашето време на кое било место или место.

Доколку не сте љубители на горештините, погрижете се да избегнувате шетање низ градот во текот на август, инаку сте сосема добро.

Аеродроми:

Во Истанбул има два аеродроми. Првата е Сабиха Гокче на азиската страна на Истанбул, не е толку голем и летовите кои пристигнуваат до овој аеродром обично се поевтини од другиот аеродром, но ако не престојувате на азиската страна, тоа ќе биде лош избор бидејќи треба да го поминете Босфорот сè до другата страна.

Другиот аеродром се вика Истанбул аеродром во европската страна на Истанбул, овој аеродром е нов и екстремно огромен и ги има сите капацитети што ви требаат ресторани и кафулиња, огромен пазар без царина, детски игралишта, а најдоброто нешто во врска со него е што вие може да најдете многу луѓе кои носат кошули на кои е напишана фразата „прашај ме“, овие момци се раширени насекаде за да ви помогнат во случај да сте збунети.

Најлошото нешто во врска со него е тоа што е оддалечено 50 километри од градот, затоа погрижете се да се одјавите од хотелот порано бидејќи имате долго возење до аеродромот.

Во секој случај, секогаш има многу удобни автобуси кои работат за аеродромот и ги носат патниците од и до аеродромот буквално од секаде во Истанбул.

Транспорт:

Една од најдобрите работи за Истанбул е неговата организирана транспортна мрежа. Всушност, мрежата на јавен превоз на Истанбул која се смета за една од најповрзаните и најраспространетите мрежи во светот, можете да одите насекаде во Истанбул користејќи јавен превоз без разлика дали се возови, метро линии, метробус, автобуси и минибуси, но подобро е да чувајте карта на транспортните правци со вас и ако не сакате да држите големи мапи, можете да преземете апликација наречена Trafii, оваа апликација ќе ви ги покаже најдобрите начини и маршрути за да стигнете до вашата дестинација.

Значи, ако планирате да го посетите Истанбул за прв пат, не грижете се за ништо само погрижете се да се подготвите и да дојдете да го поминете најдоброто време во вашиот живот.