Изградбата на трамвајот во Истанбул беше реализирана како резултат на концесијата доделена на Костантин Карапано Ефенди и првата линија беше отворена во 1871 година со церемонија одржана во Тофане помеѓу Азапкапи и Бешикташ. во 1869 година „Договорот за изградба на трамвај и објекти во Дерсаадет“ беше даден на Компанијата за трамвај во Истанбул, основана од Карапано Ефенди 40 години. Компанијата го проширила своето поле на активност во следните години, а од 1881 година наваму станала позната како Dersaadet Компанијата за трамвај.

Еден од првите трамвај влечени коњи беше воспоставен помеѓу Азапкапи-Бешикташ и оваа линија подоцна беше проширена до нашиот прекрасен Ортакој. Потоа се отворија линиите Еминону-Аксарај, Аксарај-Једикуле и Аксарај-Топкапи со користење на 430 коњи во првата година од работењето за 4.5 милиони патници и 53 илјади лири профит. Подоцна, од Војвода беа отворени линиите улица Кабристан-Тепебаши-Таксим-Пангалти-Шишли, Бајазид-Шехзадебаши, Фатих-Едирнекапи-Галатасарај-Тунел и Еминону-Бахчекапи.

Трамвајот почна да работи внатре границите на Отоманската империја поради сопствените проширувања и земјиштето што беше одземено во таа ера и подоцна беше основано во големите градови на империјата, прво во Солун, потоа во Дамаск, Багдад, Измир и Коња. Во 1880 година, идејата за станици и постојки била започната во трамваите. Стоеше таму каде што патникот сакаше претходно, што му ја намали брзината. Во 1883 година, беше поставена трамвајска линија на Галата, Тепебаши и Каде-и Кебир (Улица Истиклал), каде сè уште можеме да ги видиме шините на улицата во Таксим. Во 1911 година биле отворени трамвајските складишта Бешикташ и Шишли во 1912 година. По почетокот на Балканската војна во 1912 година, сите коњи (430 коњи) кои припаѓаат на компанијата за трамвај од Истанбул беше продаден за 30 илјади лири и Истанбул остана без трамвај речиси една година. По започнувањето на Првата светска војна, две години подоцна, транспорт повторно запре во Истанбул на осум месеци.

истанбул-трамвај

Во 1914 година, трамвајите влечени со коњи мораа да бидат запрени поради викањето на улиците за да ги предупредат пешаците да се повлечат и да му отстапат пат на трамвајот. Така, авантурата на возењето со трамвај траеше 45 години и дојде до својот крај. Во 1913 г. Првата електрана во Турција во Силахтарага основана со доделување на првиот нацрт на трамвајската мрежа во 1914 година, транзиција кон бизнис со електрична количка. Во 1933 година, со директна наредба на Ататурк за прославата на 10-годишнината на Републиката, трамвајот и автобусот ги започнаа своите патувања во Истанбул (320 трамвај + 4 автобуси) беа целосно сервисирани. Трамвејската фабрика беше национализирана во 1939 година и поврзана со Генерална дирекција на IETT Enterprises во согласност со законот со број 3645. Електрични трамваи кои педесет години служеле на двете страни на градот со образложение дека не можеле да ја следат постојано зголемената брзина на градот од европската страна.
Во 1961 година, анадолската страна со тага се збогуваше со патниците и наместо тоа беа активирани тролејбусите.

Во 1989 година по реставрацијата на некои од стариот вагон на стариот трамвај во музејот, електричниот трамвај стапи во употреба за носталгични цели како симболична линија. Се наоѓа во улицата Истиклал која е најпогодно место за таков симбол. Со тоа, носталгичниот трамвај почна да сообраќа на линијата Таксим-Тунел како старите времиња. Тоа е актуелниот претставник и жив пример на електрични трамваи, превезувал 2,500 патници дневно на линијата од 1,870 метри меѓу Таксим и Тунел. Не само улицата Истиклал и Турција стана икона. Но, исто така, црвено-белиот стар вагон стана важен симбол и за Таксим.

Работно време на носталгичен трамвај:

Работни и сабота: 07:00 – 22:45 часот

Во недела: 07:30 – 22:45 часот