Ајде да ги откриеме железничките станици во Истанбул:

Железничката станица Хајдарпаша:

Една од најпознатите и најпознатите точки на Кадикој е Железничка станица Хајдарпаша со својата прекрасна градба и голема историја која сведочеше за толку многу важни моменти во минатото и сè уште продолжува да биде сведок на важни настани, ситуации итн. Хајдарпаша беше точка за застанување на милиони патници во текот на историјата. Железничката станица Хајдарпаша беше дизајнирана и изградена од двајца германски архитекти и таа беше отворена за услуга на 19 мај 1908 година. Зголемувањето на патниот транспорт и воздушниот сообраќај, станицата Хајдарпаша ја изгуби својата поранешна важност во споредба со минатото, но сè уште останува нејзино обележје на Кадикој, азиската страна на Истанбул. возот Хајдарпаша станицата повеќе не работи поради реновирање на железничките пруги. Постои план Хајдарпаша да се претвори во хотел или некое друго место.

Железничка станица Сиркечи:

Дали сте подготвени да откриете еден од најубавата железничка станица во Истанбул? Железничка станица Сиркечи се наоѓа на европската страна на Истанбул во областа Еминону, во близина на палатата Топкапи и паркот Ѓулхане. Една од најважните карактеристики на железничката станица Сиркеџи е тоа што таа беше првата железничка станица во европската страна на Истанбул. Со децении, Железничката станица Сиркеџи беше првата станица за посетителите на Истанбул. Железничката станица сè уште останува недопрена од првобитната состојба која е замислена од Август Јасмунд, германски архитект. Железничката станица Сиркечи е прекрасен пример за ориентално-готска естетика. Терминалната зграда ја изградил Отоманскиот султан Абдулхамит 2, а потоа зградата била отворена со блескава церемонија во 1890 година со цел да се создаде врска помеѓу Отоманската империја со остатокот од светот. Што е со користењето на железничката станица Сиркечи сега? И покрај фактот што железничката станица повеќе не се користи во моментов поради изградбата на новата подземна станица Сиркечи, линијата Мармарај, која им овозможува на корисниците да ја преминат содржината во Европа до содржината на Азија за неколку минути, зградата сè уште останува нејзина глетка што го одзема здивот. Има и бесплатен музеј посветен на турскиот железнички транспорт од друга доба. Малиот, но атрактивен железнички музеј им нуди на своите посетители непроценливо искуство, посетителите можат да видат колекција на интересни документи и предмет што претставува историски превоз со воз.

Железничка станица Бостанци:

Бостанци е една од најважните транспортни точки на Истанбул. Се наоѓа на 200 метри од морето и се наоѓа во областа на азиската страна на Истанбул во Кадикој. Една од најголемите предности на Железничка станица Бостанци е тоа што навистина е во комерцијална област во која им овозможува на своите посетители да стигнат до други уреди за јавен превоз за краток временски период. Станицата Бостанџи првично била изградена од Отоманската империја како дел од железницата од Кадикој до Измит. Отворена е во 22 г. септември 1872 година.

Железничка станица Халкали:

Железничка станица Халкали е најзападната станица на линијата Мармарај, а исто така и во Истанбул. Станицата ги опслужува не само регионалните возови кои ги вклучуваат Едрене, Узункопру и Черкезкој, туку и ги опслужува меѓународните возови до Букурешт, Белград и Софија. Железничката станица Халкали беше отворена на 22 јули 1872 година.

Железничката станица Флорија:

Железничката станица Флорија е железничка станица во Бакиркој, Истанбул. Станицата е изградена во 1955 година. Разликата на железничката станица Флорија е што оваа станица му овозможува на својот корисник да стигне до една од најпопуларните плажи во Истанбул, наречена плажа Флорија. Железничката станица Флорија е една од постојките на Мармарај која води од станицата Халкали до областа Гебзе во Коџаели.

Железничката станица Казличеме:

Железничката станица Казличеме се наоѓа во Зејтинбурну Истанбул. Отворен е на 4 декември 1955 година од страна на турските државни железници.

Железничката станица Јеникапи:

Железничката станица Јеникапи е една од најпреполните префрлани точки на Истанбул во однос на транспортот. Се наоѓа во Јеникапи како што може да се разбере од неговото име. Станицата е изградена од страна на Ориенталната железница која ја презеде Турската државна железница во 1937 година. за рехабилитација на линијата Мармарај Јеникапи беше на неодредено време затворена на 19 март 2013 година, а потоа на 29 октомври 2013 година беше отворена новата подземна железничка станица Јеникапи заедно со тунелот Мармарај.