Кога османлискиот султан Селим III ја изградил оваа палата како вила за неговата мајка Михришах султан и го именуваше „Ѕвезда“ (што значи „ѕвезда“), квартот во кој се наоѓала вилата почнал да биде познат и како „Јилдиз“. Во следните години вилата беше проширена со додавање на неколку вили и помали летни палати за време на владеењето на султанот Махмуд IIIсултанот Абдулмеџид   султанот Абдулазиз. Кога станува збор за владеењето на Султанот Абдулхамид, го добила името Јилдиз луксузен хотел со новите доградби и стана четврти управен центар за Отоманската империја по Ески Сарај (Стара палата)Палата Топкапи   Палатата Долмабахче.

Еден од најважните делови на палатата Јилдиз е „Шале вила“. Вилата е составена од три главни згради кои биле изградени во непосредна близина и во различни времиња во една градина. Познато е дека првата од овие три вили била изградена во 1880 од архитектурата Саркис Балјан, вториот кој е познат како „Мерасим Вила"Во 1889 од архитектурата Д'Аранко и дека третата била вградена 1898. Вилите се на три ката и се направени од дрво и камен. Има вкупно 60 соби и 4 салони, а можно е да се видат многу детали кои ги одразуваат влијанијата на Барок   Исламот во дизајнот и декорацијата на палатата.

Најпривлечните делови на палатата се „Жолта салон" чиј таван е украсен со слики од сценографијата, "Салон со бисер“ која го привлекува вниманието со своите инкрустирани украси од бисер, и “Салон за церемонија” чиј под е покриен со сингл Хереке тепих од еден ѕид до друг и таванот на цревото е украсен со златни позлатени панели. Вредните работи од различни европски земји, кинеските вазни и врежаниот мебел во палатата се едни од типичните карактеристики на отоманските палати.

Можете да ја посетите палатата Јилдиз, помеѓу 09.30 и 17.00 часот во текот на летото и помеѓу И 09.30 16.00 во текот на зимската сезона.

адреса:Барбарос Булвари (булевар) Парк Јилдиз, Бешикташ
Телефон: 0212 259 89 77