Во текот на целата измината година, Јавен превоз во Истанбул значително се подобри и тоа всушност можете да го видите при посета на градот. Всушност, јавниот превоз во Истанбул се смета за една од најдоволните, најудобните и најповрзаните мрежи за јавен превоз во Европа и во светот.

Истанбул-јавен превоз

И покрај тоа што има големи автопати и широки главни патишта, градот секогаш е во сообраќај благодарение на повеќе од 9 милиони автомобили кои се движат низ градот на дневна основа. Така, јавниот превоз е паметна алтернатива за повеќето луѓе, а исто така побрз, возењето што ве носи еден час во автомобил за време на сообраќајните часови ќе трае само 30 минути во јавниот превоз, ако не и помалку.

Јавна транспортна мрежа:

Јавната транспортна мрежа во Истанбул се дели на 3 главни линии. Линијата Метробус, која е веројатно најкористената линија, оди преку Истанбул сè до срцето на азиската страна до срцето на европската страна, метробусот има посебни ленти во средината на главната автопат Е-5 и ниту едно друго возило не ги дели овие ленти, така што заштедува многу време за луѓето.

Линиите на метрото, кои се распространети низ целиот град на двете азиски и европски страни. Градот Истанбул има повеќе од 8 активни метро линии кои буквално ги поврзуваат сите места едни со други. Покрај тоа, линиите на метрото се сметаат за најбрзи меѓу транспортните линии бидејќи оди под земја, најпознатата линија на метрото во Истанбул е линијата Мармарај што префрла патници под Босфорот на една од страните на Истанбул.

Линиите на трамвајот работат претежно во срцето на градот и одат од областа Кабатс до областа Багчилар, овие линии не се брзи, но сепак доволни и заштедуваат време поради густиот сообраќај во срцето на градот.

Покрај трите главни транспортни линии, можете да најдете илјадници автобуси и минибуси (минибуси) кои одат во уличките на населбите. Доколку вашата дестинација е блиску до местото каде што престојувате, подобро е да користите автобус или минибус.

И на крај, фериботите кои превезуваат патници до островите на принцовите и крајбрежната станица околу Босфор се апсолутно удобно и заштедете многу време откако помина преку вода.

Дали е секогаш подобро?


Еве што е работата, градот Истанбул е во густ сообраќај поголемиот дел од времето, а особено од 6.30 до 10.00 часот и од 5.00 до 10.00 часот затоа што вработените, работниците, студентите и сите или излегуваат од дома или се враќаат дома. Така, подобро е да ги користите линиите на јавниот превоз во текот на сообраќајните часови додека надвор од него, подобро е да се држите со такси или со вашиот автомобил. Дополнително, ако вашата дестинација е навистина далеку тогаш подобро е да користите јавен превоз бидејќи ќе биде побрз и економичен.

Дали е удобно?


Па, сите транспортни линии во Истанбул се чисти и добро опслужени, но ако ја тргнеме линијата на метробус, сите транспортни линии се апсолутно удобни и условени.

За време на сообраќаен метеж, линијата на метробус станува многу преполна, а луѓето полудуваат и интензивни, иако има 250 автобуси кои работат на линиите на метробусот но бројот не е доволен. Така, може да се стегнете во метробусот за време на сообраќајните часови, затоа обидете се да ги користите линиите на метрото.

Дали е безбеден јавниот превоз во Истанбул?

Да, сите станици се надгледувани од безбедносни и безбедносни системи и воопшто, нема крадење во јавниот превоз и сите се шетаат слободно и удобно, но сепак, подобро е секогаш да се плаќа. внимание на вашите работи и чанти.

Како да платите за јавен превоз?

Јавниот превоз во Истанбул можете да го користите со купување на Истанбулската количка и да ја наплатите со пари, секој влез ќе го плаќате со оваа картичка при влегување во станицата. Цената за влез се разликува од станица до друга и од транспортна линија до друга, но генерално, нема да платите повеќе од 5.5 турски лири.

Кога ќе излезете од станицата, ќе најдете машина каде да ја ставите картичката за да вратите дел од парите, ова е достапно само кога патувате на максимум 10 станици.