Најдоброто нешто за Турција е начинот на кој тие ја претставуваат својата култура и ја изложуваат на луѓето; може да најдете многу да научите и истражувате во овој град. Во оваа статија, сепак, ќе зборувам за Истанбулската опера, неговата локација и поглед на неговата историја. Закопчајте се и ајде да се забавуваме.

Операта Сурејја, исто така познат како Културен центар Сурејја е оперска сала во Истанбул маало на Кадикој, Турција. Зградата е дизајнирана од отоманскиот ерменски архитект Кегам Кавафјан по наредба на заменик за Истанбул Сурејја, првиот музички театар на Анадолски дел на Истанбул првично беше основан во 1927 година. Сепак, поради недостаток на адекватни театар објекти и опрема, оперети никогаш не биле поставени. Потоа, местото се користеше како кино се додека зградата не беше подложена на функционално реновирање и повторно отворена како оперска куќа до крајот на 2007 година.

Суреја Паша ја започнал изградбата на зградата во 1924 година за да ја задоволи потребата од место за културни и општествени настани што недостасуваат во Кадикој. За време на неговиот посети, бил импресиониран од гламурот на познатите театри во Европа. Во салата, пример на Арт Деко заснован на Шан Елисејскиот театар во Париз и во внатрешноста, прикажувајќи ги германските архитектонски стилови, естетските и функционалните влијанија на архитектонскиот дизајн на зградите се одразени на неговиот дизајн. По наредба на претставникот на Истанбул Сурејја, Кегам Кавафјан беше именуван за архитект во завршената опера во 1927 година. Наречен „Süreyya Opereti“ и отворен на 6 март 1927 година, театарот беше првиот од својата уметност во азискиот дел на Истанбул и шести во целиот град.

Салата за танцување на вториот кат служеше како сала за венчавки многу години. Беше домаќин на театарската група „Kadıköy Sahnesi“ (Сцена Кадикој) пет години од 1959 година наваму. Подоцна, просторијата се користела како работилница за облека.

На почетокот на 2006 година, општина Кадикој иницираше проект за реновирање по Дарушафака Здружението ја изнајми зградата на 40-годишен период во август 2005 година. Реконструкцијата ги опфати фреските на таванот и ѕидот и фасадните скулптури. Градежните работи траеја речиси две години, а трошоците изнесуваат околу 14 милиони турски лири. На 14 декември 2007 година, Ахмет Аднан Сајгун повторно ја отвори Операта Сурејја изведувајќи го ораториумот Јунус Емре (Опус 26). Така, по 80 години се оствари сонот на Суреја Паша за опера. Сцената на театарот е со димензии од 14 m долга, 10 m длабочина и 4.90 m висина со новододадена оркестарска јама. Има 14 соблекувални, изградени без промена на архитектурата на зградата. Оперската куќа има а капацитет за седење од 570 седишта. Вториот кат сала за танцување може да спие 500 гости. Операта има Државна опера и Танц во Истанбул. Местото претставува оперски и танцови претстави три дена во неделата. Куќата често е домаќин на изложби на уметност и прослави како што се ден на Републиката Топката.

На нивната официјална веб-страница можете да се движите низ сите претстојни настани. Настаните се речиси секојдневни, имаат инструментални концерти како Четири пијанаДетска операБалетДетска музикаОраторио-БејлРомантично-класична опера. Можете да резервирате билети и од веб-страницата откако ќе ја изберете операта во која сакате да одите.

Можете да одите таму користејќи ги минибусите од кои полетуваат Плоштад Таксим директно до Кадикој област, а потоа можете да го поминете остатокот од патот шетајќи низ неверојатниот Кадикој или користејќи го трамвајот Кадикој кој ќе пристигне во близина на Операта.