Основа на Наутички музеј беше поставен од министерот за поморство, Бозчадали Хусеин Хусну Паша во 1897 г. Првите уметнички дела изложени во музејот кој е формиран под името на „Поморски музеј и библиотека"Во бродоградилиштето Ташкизак беа написи добиени од лица и организации ангажирани во морето. Беа испратени уметнички дела неколкупати раселени во музејот Коња за време на втората светска војна и се чуваат во затворен простор.

Кога беше 1948, повторно беше отворен под името „Поморски музеј“ во бараката за чамци на Палатата Долмабахче. Сепак, тоа беше преместено во „Картрајт ложа“ на палатата Долмабахче. Музејот на крајот беше преместен во првиот Даночна канцеларија Бешикташ зграда, таа е сегашната локација денес, во 1960 година. Во 1970 година, а „Галерија на чамци со весла“ беше изградена во зградите во кои се наоѓа музејот.

Историската галерија на чамци со весла го претставува најинтересниот дел од музејот бидејќи опфаќа различни предмети поврзани со морето. Уникатните царски чамци за веслање на Османлиите можеа да бидат заштитени токму во оригинална форма и се изложени на посетителите во оваа галерија. Највредното ремек дело во оваа галерија е галијата за крстарење која се однесува на Султанот Мехмед 4-ти што владееше помеѓу 1648   1687. Пилотот на оваа оригинална галија долга 40 метри, ширина 5.90 м и тежина од 140 тони, од кои секое весла го веслаат три лица (вкупно 144 веслачи) управувани од 24 пара весла е елегантниот пример за турските рачни работи.

Градината на музејот беше украсена и како изложбен простор на отворено. Овде, мозаичната репродукција на картата на Пири Реис, како и трите ѕидни карти кои ги демонстрираат границите на доминацијата на Отоманската империја, бистите на познатите турски морнари, други предмети кои не се погодени од временските услови и оригинални мини, торпеда, поморски топови, изложени се стари брошури кои се однесуваат на поморските институции итн. Во Наутичкиот музеј во моментов има 3.472 уметности на работа. Во Историскиот поморски архив, околу 25 милиони историски пишани документи кои припаѓаат на Отоманскиот Адмиралитет период се домаќини.

Музејот може да се посети во сите денови од неделата помеѓу 09.00   17.30 освен понеделник и вторник.

локација: Во близина на пристаништето Барбарос Хајретин, Бешикташ
телефон: 0212 327 43 46