Киз Кулеси (Моминската кула):

Киз-Кулеси

Моминската кула или (Kız Külesi) се големите марки кули во Истанбул. Тој е толку познат што може да се најде во речиси секоја турска серија или филм. Лежи во малиот прав на Босфорот во средината на водата. Може да се види дури и од небото ако сте запознаени со структурата на Истанбул. Моминската кула се наоѓа покрај Ускудер во азиската страна на Истанбул. Добро е да се спомене дека можете да купите билет за да скокнете во мал брод што може да ве однесе до самата кула. Самата кула има мал прилично ресторан со неверојатен поглед кон европската и азиската страна на Истанбул. Погледот се подобрува порано наутро и навечер златен час низ зајдисонцето. Од спротивната страна можете да поминете покрај малите дрвени седишта и маси за да пиете турски чај додека уживате во морскиот ветар и шармантна сончева убавина. Многу се препорачува да фотографирајте ја чашата од вашиот чај со кулата и објавете ја на вашите социјални сметки.

Џамијата Султан Ахмет / Аја Софија џамија:

Прилично е тешко да се спомене една без друга, бидејќи и двете џамии се спротивставени на плоштадот Султан Ахмет. Плоштадот Султан Ахмет се наоѓа во европската страна а до него се пристапува со трамвај најмногу преку маркет Лалели. Света Софија се користи како Источна православна катедрала пред да биде претворена во џамија од страна на султанот Мехмет АлФатих, а потоа во музеј за религија. Тој е еден од најистакнатите примери на византиска архитектура и отоманска декорација. Можете да купите билети за да влезете во Аја Софија и да ја погледнете внатрешноста на џамијата. Вниманието беше насочено кон разубавување на објектот и голема орнаментика одвнатре. Архитект Јустинијан се користи за собирање на можностите на империјата за украсување и украсување на зградата. И покрај гипсот и сликарството над геометриските украси и арапската калиграфија, сепак многу од овие слоеви паднаа и античките сцени се појавија под него, толку вреди да се посети.
Џамијата Султан Ахмет позната и како Сината џамија е многу голема џамија пред која се наоѓа Џамијата Аја Софија. Тоа е многу голем познат исламски симбол. Ја завршиле изградбата на џамијата во 1616 година. Таа има центар на голем двор опкружен со шест осветлени столбови. Вреди да се посетат двете џамии и да се прошета меѓу нив.

Споменик на Републиката:

Дел од највредните статуи за Турција и локалниот турски народ. Не можете да поминете низ плоштадот Таксим без да ја забележите толпата околу него правејќи некои спомен-фотографии и гледајќи до најмалите детали во таа статуа. Таа ја добива својата вредност затоа што била првата статуа изградена потоа Независноста на Турција.
Ататурк и неговите пријатели, кои сакаа да внесат нова атмосфера во државата и општеството, ја избраа крстосницата Таксим, која долго време е населена со модерната делница, која е малку далеку од стариот дел на градот за да го инсталираат Споменик на Републиката. Изграден е во Италија и донесен во Турција. Беа потребни две и пол година за да се изгради. Важно е да се спомене дека има две страни претставувајќи ја Турцијапоместување на страната свртена кон север претставува Ататисплашени во воена униформа за време на турската војна за независност, додека на другата страна се Ататурк и неговите другари облечени во модерна облека, првиот ја симболизира неговата улога на врховен воен командант, а вториот ја симболизира неговата улога на државник.

Турција воопшто и Истанбул конкретно имаат многу да зборуваат со нејзината богата историја и архитектонски чуда што ги изградија во минатото