Во оваа статија, дозволете ми да зборувам за Филмски фестивал во Истанбул, што е тој фестивал што можете да направите и кога каде се одржува?

Меѓународен филмски фестивал во Истанбул (турски: Uluslararası İstanbul Film Festivali), чиј домаќин е Фондацијата Истанбул за Култура и Уметност, е првиот и најстар меѓународен филмски фестивал во Турција. Се одржува во кина во Истанбул, Турција, секоја година во април. Фестивалот има за цел, како што е наведено во неговите прописи, да го поттикне развојот на кинематографијата во Турција и да промовира квалитетни филмови во Турција турската кинематографија пазар. Меѓународниот филмски фестивал во Истанбул за првпат беше основан во 1982 година како „Филмска недела“ составен од шест филмови во контекст на Меѓународниот фестивал во Истанбул. Темата на филмовите кои учествуваа на фестивалот беше ограничена на „Уметност и кино,“ со цел настанот да се задржи во контекст на Меѓународниот фестивал во Истанбул. Прославата беше реализирана во 1983 година под наслов „Денови на филмот во Истанбул, која се одржа во рок од еден месец во текот на целиот фестивал.

Појавата се здоби со репутација како посебна операција почнувајќи од 1984 година; беше преместена за месец април. Во 1985 година, програмата на фестивалот вклучуваше две натпреварувачки секции, едната национална, а другата меѓународна. „Почесните награди за кино“ започнаа да се доделуваат од 1987 година наваму.

Со огромниот број прикажани филмови и доследноста и флексибилноста на својата програма, Меѓународните филмски денови во Истанбул цврсто ја зацврстија својата позиција во следните години, заземајќи го своето место меѓу најголемите светски филмски фестивали.

На почетокот на 1989 година настанот беше признат од Меѓународната федерација на здруженија на филмски продуценти како „конкурентен специјализиран фестивал“ и беше одобрен.

Програмата:

Изборот и програмирањето на фестивалските филмови ги врши селекционата комисија и советодавната комисија. Наставната програма се состои од меѓународен натпревар отворен само за анимација и анимирани филмови за уметност и уметници или книжевни адаптации, регионален натпревар, неконкурентни, сеопфатни делови за специфични теми кои може да вклучуваат документарни, кратки и играни филмови.

Програмата за 2008 година, која вклучува 200 филмови, ги опфаќа следните делови:

Меѓународен натпревар, Турско кино 2007-8, Национален натпревар, надвор од конкуренција, документарни филмови, проекции на фестивалски награди, специјална проекција: Турски класици Повторно, Човекови права во кино, Гала, Предизвикување на годините, Од светот на фестивалите, Млади мајстори, Документарно време со НТВ, американски независни, минирана зона, полноќно лудило, жената е нејзиното име, од Кавказ до Медитеранот, Медскрин Арап Промоција на филмот, Детско мени, Светот на анимацијата: Александар Петров, '68 и неговото наследство, Марк Каро: Изгубени во илузии, In Memoriam, Натпревар за краток филм на Nokia серијалот.

Наградите на меѓународниот филмски фестивал во Истанбул се наведени подолу:

Златен лале (за најдобар филм во меѓународна конкуренција), Најдобар турски филм на годината, Најдобар турски режисер на годината, Специјална награда на жирито, Специјално признание, најдобар актер и најдобра актерка (национален натпревар), почесна награда, награда за животно дело, награда FIPRESCI (национална - во спомен на Онат Кутлар- и меѓународни натпревари), филмска награда на Совет на Европа, Награда за избор на луѓето.

Оваа година, 15-ти, со поддршка на мостот кој ќе се одржи помеѓу 15-16 април 2020 година Датум на Анадолу Ефес, продуцентите од Турција и соседните земји, режисерот и сценарист, продолжува да се среќава со меѓународни филмски професионалци. Work in Progress, играните филмови во постпродукциска фаза, додека Турција и првото меѓународно претставување на документарниот филм, исто така, имаат за цел да ги поддржат филмовите што треба да се завршат. Режисерите и продуцентите на филмовите избрани за работилницата ќе направат специјални презентации отворени за професионалци (дистрибутери, менаџери на фестивали или фондови, претставници на ТВ канали) во рамките на состаноците на Мостот. На крајот од работилницата, меѓународното жири ќе ги одреди филмовите кои се наградени.