На 10 минути оддалеченост до музејот Чора, Музејот Фетије во Истанбул се наоѓа уште една црква, Манастирот Памакаристос, претворена во џамија по освојувањето на Константинопол со неверојатни и добро сочувани фрески.

Иако нејзината архитектура останува иста како и времето кога е изградена, а гробна капела била додадена на црквата на крајот на латинската инвазија во 13век.

По повторното освојување црквата ја чувале Христијаните и се користи како манастир. Во 1455 година патријаршијата била преместена овде и ја продолжила својата служба како патријаршија сè до 1586. Помеѓу годините на 1574-1595, црквата била претворена во џамија од Султанот Мурат III и го доби името Фетије. По основањето на републиката, еден дел од џамијата е претворен во музеј Фетије, а музејот е претворен во единица на Музејот Света Софија по поправка во 1938-1940.

Ако сте љубител на фрески од 14 век, строго се препорачува да го ставите посетата на музејот Фетије и музејот Хора во вашата листа со задачи додека го планирате вашето патување во Истанбул.