Покрај тоа, Турција и Истанбул особено успеаја да го испорачаат турскиот и меѓународниот културен атрибути исто така, можете да најдете часови по танц, часови за готвење и многу други настани кој можете да го зачекорите и посетите. Еден од големите настани во Истанбул е саемот на книгата за што ќе зборувам во оваа статија.

Саем на книга во Истанбул е годишен настан кој се одржува во Истанбул од 1982 година, пред 38 години, што го прави најголемиот настан за книга во Турција.

Најголемиот меѓународен саем на книга во Турција секоја година ги отвора вратите за аматерите на книгата за време на викендот. 38-теth меѓународен саем на книга беше организиран од Tuyap саеми во партнерство со Турската асоцијација на издавачи, а беше отворена со генерацијата 50 во нивната литература. Tuyap саем и конгресен центар се наоѓа во Бујукчекмече областа Истанбул, а саемот се договори со агенцијата Анадолу која е глобален комуникациски партнер на саемот.

Минатата година очекувањата беа над милион посетители за 2019 година на говорот на свеченото отворање. Општината се труди да биде голем дел од саемот во наредните години поради неговиот слава и важност. Како што беше речено, повеќе од 800 национални и меѓународни издавачи и невладини организации присуствуваат на саемот, кој вклучува околу 300 културни настани и илјадници сесии за потпишување книги. Нормално, наредниот ден, многу автори, хонорарци, преведувачи, говорници и дизајнери доаѓаат на саемот и ги додаваат своите улоги во зборување, преведување, потпишување книги, средби со обожаватели и слично.

За претстојниот Саем на книга, 39th Меѓународен саем на книгата во Истанбул, ќе се одржи во сабота на 31 октомври 2020 година до недела, 8 ноември 2020 година. Се разбира, ќе се одржи во Истанбул на Изложба Tüyap и Конгресен центар. Изложувањето на производи и услуги ќе биде како што следува, Книги, периодични списанија, весник   списание издаваштво, дигитално издаваштво, медиумски компании и невладини организации вклучени во издаваштвото. Факти и бројки на САЕМ НА КНИГАТА ИСТАНБУЛ 2019 г како што покажа статистиката беше следена, вкупните излагачи 800 посетители, вкупните настани 300 настани, Странските учесници – 95 од 15 земји и 17 меѓународни гости и вкупните посетители беа 605,000. Адресата на саемот и конгресниот центар Тујап е E-5, Cumhuriyet Mahallesi, Hadımköy Yolu, 34500 Büyükçekmece / İstanbul.

Кои книги можете да ги најдете на саемот?

На саемот ќе најдете календари, Детски шарени книги, компјутерска галантерија, компјутерски софтвер, секаков вид речнициенциклопедии, глобуси, честитки, многу списанија, нови и стари картивеснициверски книгинаучни книги, канцелариски материјал, учебници, патни книги, сето тоа можете да го најдете не на конкретен јазик, можете да го најдете на многу јазици можно затоа што саемот е подготвен да биде за локални и странски одеднаш.

Од 2010 година, Меѓународниот саем на книгата во Истанбул ги пречекува почесните гости и Центарот за меѓународни права во Меѓународната сала што се одржува во првите четири дена од саемот. Претходниот почесен гостин беа Шпанија (2010), Египет (2011), Холандија (2012), Народна Република Кина (2013), Унгарија (2014), Романија (2015), Германија (2016) и Кореја (2017). Меѓународната сала има професионална програма со настани во GoH и професионални состаноци, натпревари и секторски панели, чија цел е да изгради меѓународна мрежа. Состанокот на илустраторите, започнат во 2018 година, има за цел да ги усогласи професионалците за издаваштво и илустраторите. Семинарската програма со стотици настани (повеќе од 300 во 2018 година) и потпишувањата на книги го прават саемот на книгата еден од најважните културни активности во градот.

Меѓународниот саем на книгата во Истанбул е многу познат важен настан за кој мора да размислите да дојдете и да го посетите