Анадолска тврдина (Анадолска тврдина) се наоѓа на Анадолската страна на Босфорот, областа каде што Реката Гексу се среќава со морето.

Султан Јилдирим Бајазид нарачани Anadolu Hisarı во 1394. Тој сакаше да го освои Истанбул и го опседна градот со цел да ја попречи помошта за Византиската империја преку Црното Море.

Анадолу Хисари беше реновиран во 1452 by Султанот Мехмед Освојувачот за време на изградбата на Тврдината Румели на спротивниот брег за да се создаде точка на задушување на Босфорот за време на последната и успешна блокада на градот.

Хисарот извесно време се користел како затвор и одиграл важна улога во запирање на Казахстанците напаѓајќи го Босфорот во 17th-18th векови. Во следните години ја изгуби својата важност, но сепак е едно од најубавите места на Истанбул. Ви предлагам да го ставите на вашата листа на задачи додека го планирате вашето патување во Истанбул!

Ph: + 90 212 263 53 05