Истанбул е исто толку град на акција и изобилство како што е градот на историја и култура. На секој чекор слушате различен животен ритам. Шарена е, преполна, хаотична…

Ова подобро го разбирате ако талкате по Еминону, Махмутпаша и Бејазит. Овој регион ги зачувува своите врски со историјата благодарение на старите гостилници кои се испреплетени со животот. Исто така, има важна улога во развојот на Истанбул како резултат на неговата комерцијална мобилност.

Овој регион, кој е центар на анови и чаршии поради неговата близина до пристаништето Златен Рог, е како ан отворен пазар што ги исполнуваше сите видови барања на луѓето со стотици години и се покажа како лулка на трговските односи. Иако формата на трговија се промени неодамна и низ градот се изградени гигантски трговски центри, овие стари гостилници сè уште стојат како сведоци на времето и трговијата.

Ја искористивме приликата понудена од турнејата наречена „Канови и чаршии на Истанбул“ организирана од Фест Травел пред неколку месеци и тргнавме на патување со водство на историчарот на уметност Дениз Есеменли. Се сретнавме пред Mısır Çarşısı (Египетска чаршија или пазар на зачини) и нашиот водич почна да разговара.

Има мала џамија пред пазарот на зачини: Ахи Челеби џамија. Што раскажува Евлија Челебија за оваа џамија, која била изградена во ул 16th век, е доста интересно. На познат патник се гледа себеси како патник во својот сон. Во неговиот сон, додека се моли во оваа џамија, прво се појавуваат ангели, а потоа пророкот. Пророкот прашува дали има некаква желба. Евлија Челеби се обидува да каже „сефаат“ (посредување), но толку се возбудува што вели „сејахат“ (патуваат). Пророкот му кажува дека ќе биде патник и на тој начин Евлија Челеби се наоѓа на патот.

Нашата прва станица е Базарот на зачини:

Нашата-Прва-Стоп-Е-Спајс-чаршија

Истанбулските чаршии се познати како места каде обично се собираат еснафите и трговците кои продаваат ист вид стоки. Базарот на зачини беше место каде што се собираа продавачите на зачини и памук. Откако ќе влезете во чаршијата, ве дочекува мирисот на зачин. Можеме да кажеме дека оваа чаршија е „премин што ги носи мирисите на истокот на запад“.

Како втор најголем покриен пазар во Истанбул, беше изграден и Спајс Базарот 1663-64, всушност како дел од комплексот згради во непосредна близина на Нова џамија in Еминону. Во првите години беше наречен „Valide Çarşısı“ (Мајчин чаршија) и „Yeni Çarşı“ (Новата чаршија), но од средината на 18th век па наваму, таа почна да биде позната како на Египетска чаршија, зашто доаѓала стоката што се продавала во дуќаните на чаршијата Египет.

Египетската чаршија, или Базарот на зачини, на почетокот им била дадена само на продавачите на зачини, продавачите на памук и јоргани, но почнувајќи од 1970 е, продавачите на зачини беа заменети со продавници за накит, месарници, продавници за сушено овошје, продавници за суви производи и чевлари. Денес сè уште е познати за неговите продавачи на зачини и омилени место на Истанбулци и странски посетители кои се заинтересирани билки.

По пазарот на зачини, се движиме напред кон Тахтакале амам (турската бања Тахтакале) спроти Рустем-пашината џамија на Улица Узунчарши. Оваа зграда, која порано била турска бања, сега служи како чаршија. Изграден во периодот на Фатих Султан Мехмет, се знае дека е една од најстарите отомански градби. Неговата оригинална архитектонска структура била многу добро зачувана до почетокот на т.е 20th век, а потоа бил претворен во магацин. не кажувајМоже ли бањата да стане чаршија?“ затоа што сега е чисто чаршија по сите реставрации низ кои помина.

Го оставаме Тахтакале амам и одиме кон Balkapanı (Вага на мед). Регионот е доста преполн, секојдневно брзање. Одиме како група обидувајќи се да не се изгубиме едни со други или да превидиме нешто наоколу.

балкапани

Гостилницата, која била изградена на место блиску до местото каде што постоеле морските обичаи во Османлиска ера, бил комерцијален центар каде – како што сугерира името- мед кој доаѓа од царината беше складиран и испратен во јавноста. Треба да забележиме дека зборот „капан“ значи „вага“.

Balkapanı изгледа како класичен караван-сарај со голем двор. Иако нашиот водич зборуваше за неговите соби со лакови и ходници, можевме да го видиме само неговиот двор, бидејќи повеќето од собите се користат како складишта. Овде да забележиме дека има уште два „капани“ во Истанбул: едниот е Ункапани (Вага на брашно), кој го знаеме како област, а другиот е Јагкапани (нафтени ваги), кој е регионот Галата-Каракој. денес.

Излегуваме од Балкапани и се упатуваме кон живата падина Махмутпаша. Набрзина толпа тече низ улицата. Некои гледаат на венчаниците, некои на миразот. Продавачите ги покануваат со тоа што им кажуваат дека најдобрите производи се во нивните продавници. По Куркчу Хан, кој е единствениот преостанат објект меѓу анот-карван-сараите од ерата Фатих, застануваме кај Големиот Нов Ин и Малиот Нов Ин меѓу Големата чаршија и Базарот на зачини.

Големи и мали нови гостилници

Оваа гостилница, која се наоѓа нашироко помеѓу улицата Сандаљечилер и улицата Чаркчилар на падината Чакмакчилар, е најголемата структура на караван-сараи во Истанбул по Валиде Ин. Познато е дека Мустафа III имал анот изграден во 18th век според главната архитектура од тоа време, Тахир Ага. Фактот дека има три ката во оваа зграда, на која има траги од барокна уметност, е она што го прави различен од другите слични структури.

Иако оваа гостилница беше место каде што работеа разбоите за ткаење, сега ја изгуби оваа карактеристика. Сега има многу продавници во Големиот Нов Ин. Овие продавници се претежно продавници за сребро, продавачи на пешкири и продавачи на марами.

Малиот ан, кој бил од тули и делкан камен, нема отворен двор како другите анови. Најинтересната карактеристика на оваа гостилница е џамија на горниот кат до кој се стигнува по скали.

Валиде Ин

Продолжуваме со Валиде Ин, кој во историјата е познат и како „Гостилницата на Косем Султан'. Поделен на два дела како „големиот“ и „малиот“, Валиде Ин се наоѓа помеѓу падините Чакмакчилар и падините Фиринџилар. Има низок влез во споредба со другите гостилници и историски оџаци на нејзиниот покрив.

Во 16th векКосем султан, мајката на Мурат IV и султанот Ибрахим, и бабата на Мехмед IV, е една од најмоќните и најбогатите жени на Османлиска историја, која ја држеше функцијата „регент“ (позиција да владее со земјата кога нема владетел или владетелот е премногу млад) во првите години на султанатот на нејзиниот постар син и нејзиниот внук.

Според легенда, тајното богатство на Косем Султан е скриено некаде во оваа гостилница. Во согласност со историските извори, постојат 366 ќелии во гостилницата, сè уште не е познато колку соби се користат денес.

По слушањето на историските факти и легендата за Валиде Ин, нашиот пат не води до Чухаџи Ин (Канот на продавачот на филц). Оваа гостилница била изградена во 18th век по наредба на Дамат Ибрахим Паша. Архитектот на зградата, која одразува влијанија од барокниот период, не е познат. Широката била важен материјал во тоа време и се користела за изработка на зимска облека за османлиската војска. Кражбата на крпа може да доведе дури и до смртна казна.

Сахафлар Чаршиси

Сахафлар Чаршиси (Базар на антикварници) е најстариот базар на книги во Истанбул, кој може да опстане од Османлиска ера. Се наоѓа помеѓу портата Фешилер на Големата чаршија и џамијата Бејазит.

Додека на почетокот имало рачно напишани, литографски и старојазични книги кои имаат историска вредност во чаршијата денес најмногу се продаваат книги за туристи и студенти. Но, сè уште можете да наидете на стари или антикварни книги во некои продавници.

Во застаклените делови сместени на влезот од страната на Бејазит џамијата на чаршијата, изложени се литографски материјали од стари печатници. Има и биста на Ибрахим Мутеферика (првиот турски типограф) на средината на чаршијата.

Nuruosmaniye Külliyesi

Заедно со Џамијата Нурусманије, која привлекува внимание со барокното влијание врз неговата архитектура, kulliye*, сместена на влезот на Големата чаршија, е симбол на една нова ера во културата на Отоманската империја. Изградбата на џамијата започнала во времето на Махмут I, но можела да биде завршена во времето на Осман III. Архитект на џамијата бил Гркот Симеон Калфа. Некои барокни карактеристики на џамијата се многу различни од примерите во Европа, а камоли Истанбул. Да не беа светлосните елементи карактеристични за џамиите и светилиштето, можеше да помислите дека сте влегле во друга зграда.

Џамијата има внатрешен двор со нечетириаголник со 14 куполи, што е доста интересно во споредба со османлиските џамии. Она што е поинтересно е што портата од дворот се отвора кон пропаст! Сеќавајќи се дека дворовите на џамиите се места кои често ги користи јавноста и толку удобно влегуваат, овој двор се разбира дека е обликуван очигледно врз основа на естетските грижи на архитектот. Местото на султанот со платформа што му помогна на султанот да влезе во џамијата на коњ, исто така, додава интересна карактеристика на структурата.

библиотека

Излегуваме од џамијата и влегуваме во библиотека во градината. Библиотека Нурусмание е исто така еден од уникатните примери на барокен дизајн во Турција. Во оваа библиотека која може да се смета како одраз на љубовта на Махмут I кон книгите, има бројни рачно напишани книги и мапи. Колоните во библиотеката беа донесени од храмовите Бергама.

Оваа библиотека е отворена за јавноста секој ден освен во недела и понеделник.

Оставајќи ги преполните улици зад себе, ставивме крај на нашата обиколка пред Бејазит џамијата. Овие анови и чаршии кои ниту можеа да се осовременат ниту целосно да ги зачуваат старите карактеристики го оставаат чувството на акција и изобилство што го дава таа акција.

Гостилници и чаршии на Истанбул!

Додека овој град се трансформира со брзо темпо, овие структури остануваат исти. Тие, исто така, секогаш ја држат отворена вратата од светот на изненадувањата и за Истанбулците и за странците. Истанбул е град на акција и изобилство колку што е град на историја и култура. На секој чекор слушате различен ритам на истанбулскиот живот. Шарена е, преполна и хаотична.

Ова можете подобро да го разберете ако талкате низ Еминону, Махмутпаша или Бејазит. Овој регион ги зачувува своите врски со историјата благодарение на стари гостилници кои се испреплетени со секојдневниот живот. Исто така, има важна улога во развојот на Истанбул како резултат на неговата комерцијална мобилност.

Овој регион, кој е центар за гостилници и чаршии поради неговата близина до пристаништето Златен Рог, е како отворен пазар кој ги исполнува сите видови барања на луѓето во текот на стотици години. Иако формата на трговија се промени неодамна и низ градот се изградени гигантски трговски центри, овие стари гостилници сè уште стојат како сведоци на времето и трговијата. Ја искористивме можноста што ја дава турата наречена „Анови и чаршии на Истанбул(Зарем не би била забавна пешачката тура во Големата чаршија? и патувала со водство на историчар на уметност Дениз Есеменли. Се сретнавме пред Египетската чаршија (На Египетскиот Bazaar или Базарот на зачини).

Има мала џамија пред Пазарот на зачини: на Ахи Челеби џамија. Што Евлија Челеби вели за оваа џамија, која била изградена во 16th век, е доста интересно. Познатиот патник во својот сон се гледа себеси како патник. Во неговиот сон, додека се моли во оваа џамија, се појавуваат ангели, а потоа пророкот. Пророкот прашува дали има некакви желби. Евлија Челеби се обидува да каже „сефаат'(Посредување), но тој толку се возбудува што вели:за патување'(патуваат). Пророкот му кажува дека ќе биде патник и така Евлија Челеби се наоѓа на патот.

Нашата прва станица е Базарот на зачини

Истанбулските чаршии се познати како места каде обично се собираат еснафите и трговците кои продаваат ист вид стоки. Базарот на зачини беше место каде што се собираа продавачите на зачини и памук. Штом ќе влезете во чаршијата, ве дочекува мирисот на зачините. Оваа чаршија епремин кој ги носи мирисите на Истокот на Запад".

Да се ​​биде втор најголем покриен пазар во Истанбул е изграден Базарот на зачини 1663-64, како дел од комплексот згради во непосредна близина на Новата џамија во Еминону. Во првите години беше наречен „Валиде Чаршиси"(Мајчин чаршија) и „Јени Чарши”(На Нова чаршија), но од средината на18th век наваму, таа почнала да биде позната како на Египетска чаршија, бидејќи стоката што се продавала во нејзините продавници доаѓала од Египет. (Зошто да не го посетите Египет по вашето патување во Истанбул?)

Египетската чаршија, или Базарот на зачини, најпрвин беше дадена само на продавачи на зачини, продавачи на памук и јоргани, но почнувајќи од 1970s, продавачите на зачини беа заменети со продавници за накит, месарници, продавници за сушено овошје, продавници за суви производи и чевлари. Денес се уште е познат по своите продавачи на зачини и е миленик на Истанбулците и странските посетители кои се заинтересирани за билки.

По Базарот на зачини, продолжуваме напред кон Тахтакале амам (турската бања Тахтакале) наспроти Рустем-пашина џамија на улицата Узунчарши. Оваа зграда, која порано била турска бања, сега служи како чаршија. Изграден во периодот на султанот Мехмет Освојувачот, познато е дека е еден од најстарите отомански градби во градот. Неговата оригинална архитектонска структура била многу добро зачувана до почетокот на т.е 20th век, кога бил претворен во магацин. Го оставаме Тахтакале Хамам зад себе и одиме кон Balkapanı (Вагата на медот). Овој регион е доста преполн, со секојдневна брзање. Одиме како група обидувајќи се да не се изгубиме едни со други или да превидиме ништо.