Сè што треба да знаете за воспоставување на a банкарска сметка во Турција е токму тука. Доколку сте во Истанбул, а освен што истражувате убави атракции, сакате да отворите сметка во банка додека сте таму, еве ги чекорите.

 

Кои документи ми се потребни за да отворам банкарска сметка во Турција?

Процедурата за отворање сметка на секоја банка ќе биде малку поинаква, меѓутоа, може да очекувате дека ќе ви биде побарано следново: 

Даночен идентификациски број Република Турција Валиден пасош Ова може да се добие преку Канцеларијата за финансии и даноци. 

Доказ за адреса - често неодамнешна сметка за енергија или договор за изнајмување 

Исто така, ќе треба да пополните формулар за доказ за потпис. 

За среќа, Главните турски банки за малопродажба нудат одлични веб-страници со англиски преводи. Прегледајте ја веб-локацијата на вашата претпочитана банка за да се осигурате дека добро ги разбирате документите што ќе треба да ги понесете со себе во филијалата. 

Дали странците можат да отворат сметка во турска банка?

Вашите избори за отворање сметка во турска банка од странство ќе се определи според видот на сметката што сакате да ја креирате и дали веќе имате дозвола за престој во Турција или не. Главните банки споменати подолу обезбедуваат банкарски производи и за локални жители и за странски клиенти и можат да ги објаснат изборите и процедурите што ви се достапни. Сите од нив имаат персонал кој зборува англиски. 

Отворање сметка во турска банка како нерезидент е потешко, но сепак е остварливо. Банките ќе бидат поспремни да ви помогнат доколку вложите голема сума пари. Слично на тоа, вообичаено не е потребен престој за да се воспостави девизна сметка. Иселениците во Турција советуваат да поставувате прашања и да бидете подготвени за компромис доколку ги немате потребните прецизни документи. Примарниот проблем е добивањето даночен матичен број на Република Турција, кој им е потребен на повеќето банки за да основаат сметка. Може да го добиете ова како нерезидент, но побарајте совет од вашата банка за најдобриот начин да продолжите. Вашата претпочитана банка можеби ќе може да ви помогне со вашата апликација. 

Која банка да се избере?

Има многу банки од кои можете да изберете. Ако сте во Истанбул, ќе најдете многу банкарски канцеларии во централните области како Таксим или Кадикој. Ова вклучува помош од клиенти на англиски и други странски јазици, како и стоки дизајнирани специјално за барањата на иселениците. Покрај тоа, неколку странски банки се присутни во Турција. Ако ви е попогодно, можеби ќе можете да ја преместите вашата постоечка сметка во турската филијала на вашата домашна банка. Секоја банка има своја единствена процедура за отворање нова сметка, затоа побарајте ги спецификите на интернет. Ако сакате да работите со член на персоналот што зборува англиски, треба да закажете состанок со банката. Некои банки, од друга страна, можат да ви помогнат со прашања и потреби за документи преку телефон.