Неверојатна палата Топкапи во Истанбул

на Палатата Топкапи, познат и како Топската порта палата, има значајно место во историјата како поранешна главна резиденција и административен центар на моќните отомански султани во текот на 15 век. Изградбата на палатата Топкапи започнала во 1460 година, по освојувањето на Константинопол од страна на Фатих султанот Мехмед, и била завршена во 1478 година. Сместена помеѓу Златен рог и БосфорНа површина од 700,000 квадратни метри на полуостровот Истанбул, палатата беше стратешки заградена од градот за да се обезбеди неговата безбедност и приватност.

Повеќе од 400 години, на Палатата Топкапи служел како резиденција и штаб за истакнати личности, почнувајќи од Фатих султан Мехмед до султанот Абдулмеџид. Нејзината повеќеслојна улога вклучуваше образование, управување и уметност, па дури и денес, палатата ја задржува својата историска важност. Во 1924 година, по прогласувањето на Република Турција, палатата Топкапи беше претворена во музеј, со што стана првиот музеј на Турската Република.

Денес, Палатата Топкапи останува многу популарна и волшебна атракција, привлекувајќи туристи од сите страни на светот. Посетителите од Турција и пошироко доаѓаат во палатата за да истражуваат и да се потопат во историјата на Отоманската империја. Во палатата се сместени бројни важни збирки, архитектонски чуда и приближно 300,000 архивски документи, што ја прави непроценлива дестинација за љубителите на историјата. Огромноста и значењето на палатата Топкапи ја заслужиле како еден од најголемите музеи во палатата.

Доколку сакате да ја посетите Палатата Топкапи, можете лесно да пристапите до него со одење од Аја Софија, бидејќи овие две иконски градби се наоѓаат во непосредна близина една до друга. Палатата нуди широк спектар на делови за истражување, како што се судовите, портите, кујните, салите, павилјоните и познатиот Харем. Секој дел раскажува уникатни приказни за раскошните животи на султаните, дворјаните, конкубините и евнусите кои живееле и работеле во ѕидините на палатата.

Додека се впуштате низ палатата, ќе бидете фасцинирани од нејзината богата историја, впечатлива архитектура и величественоста на нејзините изложби. На Палатата Топкапи стои како доказ за славното минато на Отоманската империја и продолжува да ги плени посетителите со својата извонредна привлечност.

Историја на палатата Топкапи

Добредојдовте во фасцинантното историја на палатата Топкапи, скапоцен камен на Отоманската империја што некогаш служел како величествена резиденција и административен центар на моќните султани. Од неговата изградба во 15 век до неговата трансформација во волшебен музеј, придружете ни се на патување низ времето за да ги истражиме раскошот, интригите и културното значење што ја дефинираат оваа иконска знаменитост во Истанбул. Откријте ги приказните за султаните, конкубините и дворјаните додека го откриваме живото наследство на палатата Топкапи.
Историја на палатата Топкапи:

I. Градежништво и рани години

Историјата на Палатата Топкапи датира од средината на 15 век кога била нарачана од Фатих султанот Мехмед набргу по неговото освојување на Константинопол во 1453 година. , палатата Топкапи служела како примарна резиденција и административна штаб на османлиските султани.

II. Славната Отоманска империја

Низ вековите, на Отоманската империја цветаше, а исто така и значењето на палатата Топкапи. Таа станала епицентар на политичката моќ, каде султаните владееле со апсолутна власт. Палатата претрпе бројни проширувања и реновирања, додавајќи повеќе згради, дворови и импресивни павилјони, што го прави симбол на раскошот и величественоста.

III. Седиштето на моќта

Палатата Топкапи не само што ги сместиле султаните и нивните семејства, туку биле домаќини и на огромен број дворјани, везири и службеници кои раководеле со работите на огромната империја. Важни одлуки биле донесени во Царскиот диван, каде што советот на министри се собрал за да разговара за државните работи. Различните делови на палатата биле прецизно организирани, секој од нив служел за одредена цел во управата на империјата.

IV. Харемот - свет на интриги

Еден од најинтригантните аспекти на Палатата Топкапи бил неговиот Харем, кој бил приватен кварт на султаните и нивните конкубини. Харемот сместил стотици наложници, секоја од нив се натпреварувала за наклонетоста и влијанието на султанот. Зад неговите ѕидови лежеше свет на тајност, политички маневри и шеми за стекнување моќ и статус.

V. Пад и трансформација

Како Отоманската империја почна да опаѓа кон крајот на 17 и 18 век, се намали и важноста на палатата Топкапи. Последователните султани го префрлија својот фокус на поновите палати во европски стил долж бреговите на Босфорот. Палатата постепено го изгубила статусот на примарна резиденција и административен центар на империјата.

VI. Трансформација во музеј

Во 1924 година, по основањето на Република Турција под водство на Мустафа Кемал Ататурк беше донесена одлука палатата Топкапи да се трансформира во музеј. Историското и културното значење на палатата го направи совршено место за прикажување на богатото наследство на Отоманската империја на светот. Преобразувањето означи ново поглавје во историјата на палатата бидејќи ги отвори вратите за јавноста.

VII. Палатата Топкапи како туристичка атракција

Од неговата трансформација во музеј, Палатата Топкапи стана една од најпосетуваните туристички атракции во Истанбул и Турција. Луѓето од сите страни на светот доаѓаат да се восхитуваат на прекрасната архитектура, да ги истражуваат обемните збирки на уметност, артефакти и богатства и да се потопат во богатата историја на Отоманската империја.

VIII. Зачувување и прикажување на историјата

Низ годините, направени се големи напори за зачувување и обновување Палатата Топкапи, осигурувајќи дека неговиот архитектонски раскош и историско значење остануваат недопрени. Палатата продолжува да нуди извонредно искуство за посетителите, обезбедувајќи увид во величественоста и сложеноста на отоманската ера.

IX. Палатата Топкапи - живо наследство

Денес, Палатата Топкапи стои не само како извонреден историски споменик, туку и како доказ за извонредното наследство на Отоманската империја. Неговата неверојатна архитектура, експонати кои влеваат стравопочит и интригантни приказни од минатото продолжуваат да ја доловуваат имагинацијата на посетителите и служат како мост до богатото културно наследство на Турција.

Делови од палатата Топкапи

1. Прв суд: Исто така познат како Суд на јаничарите или Параден суд, ова е најоддалечениот двор каде посетителите влегуваат во палатата. Во него се сместени неколку споменици и историски градби, вклучително и Конјали Локантаси (ресторан) и музејот Аја Ирина.

2. Втор суд: Средната порта (Ортакапи или Баб-ус Селам) води до Вториот двор на палатата, кој се користел за управување на империјата. Се одликува со амбиент како парк со павилјони, кујни, простории за публика и простории за спиење.

3. Харем: Харемот е еден од најмистериозните делови на палатата и служел како царско семејство. Се состои од стотици простории во кои султаните ги поддржувале своите наложници и ги воспитувале нивните деца.

4. Царски диван и ризница: Царскиот диван служел како место за одлучување и државни работи, додека Ризницата имало отоманско оружје, оклопи и ги евидентирало трошоците и благајните на империјата.

5. Портата на среќата и светите соби за чување: Портата на Фелисити води до Третиот суд, кој бил приватен домен на султанот. Светите соби за чување се сместени многу мошти на пророкот Мухамед.

6. Кујни од палатата и павилјон на благословената мантија: Кујните на палатата беа одговорни за подготвување оброци за илјадници вработени во палатата дневно. Павилјонот на благословената мантија го прикажуваше светиот стандард на пророкот Мухамед пред воените кампањи.

7. Дворот на црните евнуси: Чуван од црни евнуси, овој двор бил составен дел на Харемот.

8. Трет суд: Во Третиот суд се сместени Комората за публика, библиотеката на Ахмет III и Домот на експедиционите сили.

9. Четврти суд: Овој дел вклучува павилјони за задоволство, како што се Киоскот Меџидије и Киоскот на Мустафа Паша.

10. Царска ризница: Дом на спектакуларна колекција на предмети направени од злато, сребро, скапоцени скапоцени камења и накит, вклучувајќи го и познатиот Кама Топкапи.

11. Дворот на наложниците и сопружниците на султанот: Опкружен со бањи, студентски домови и приватни станови, овој двор бил посветен на наложниците и сопружниците на султанот.

12. Дворот на султанот Валиде: Султанот Валиде, мајката на султанот, ја контролирала и надгледувала палатата од оваа област.

13. Приватна комора и апартмани: Раскошно украсени соби каде султанот водеше службена работа и примаше посетители.

14. Дворот на омилените: Со поглед на овој двор имало простории познати како кафези (кафез), каде што биле затворени браќата или синовите на султанот.

15. Дворот на црните евнуси: Овој двор го користеле црните евнуси кои им служеле на жените од Харемот.

Секој дел од палатата Топкапи има уникатно историско значење и архитектонска убавина, што го прави волшебна дестинација за љубителите на историјата и туристите кои го посетуваат Истанбул.

Важноста на палатата Топкапи

Палатата Топкапи има огромно историско и културно значење, како за Турција, така и за светот. Неговото значење може да се разбере од различни перспективи:

I. Политичко-административен центар

Повеќе од четири века, Палатата Топкапи служел како примарен политички и административен центар на моќната Отоманска империја. Во рамките на нејзините ѕидини, султаните донеле критични одлуки кои го обликувале текот на империјата и во неа биле сместени канцелариите на клучните владини функционери кои управувале со огромните територии под османлиска власт. Стратешката локација на палатата со поглед на Златниот рог и Босфорот дополнително ја зајакна нејзината улога како симбол на империјалната моќ и власт.

II. Архитектонско чудо

Како ремек-дело на Отоманска архитектура, палата Топкапи ја прикажува вештината и креативноста на реномирани архитекти и занаетчии од своето време. Комплексот на палатата се состои од елегантни павилјони, украсени дворови, прекрасни сали и извонредни градини, сите прецизно дизајнирани да зрачат чувство на величественост и луксуз што доликува на седиштето на една империја. Неговиот уникатен спој на исламски, византиски и отомански архитектонски елементи го прави извонреден доказ за културната фузија што ја карактеризираше Отоманската империја.

III. Културното наследство

Палатата Топкапи содржи огромна колекција на историски артефакти, уметност и богатства кои обезбедуваат непроценлив увид во богатото културно наследство од отоманскиот период. Од извонредна керамика и текстил до непроценлив накит и ракописи, изложбите на палатата нудат прозорец кон уметничките и интелектуалните достигнувања на отоманската цивилизација. Нејзината библиотека, која содржи бројни ретки и антички ракописи, го зголемува нејзиното значење како складиште на знаење и историја.

IV. Харемот - Микрокосмос на отоманското општество

на Харем на палатата Топкапи има особено културно значење бидејќи ги одразува сложеноста на османлиската социјална структура и живот. Тој нуди увид во приватниот живот на султаните, наложниците и дворјаните, откривајќи ја комплексноста на динамиката на моќта, судските интриги и улогата на жените во империјата. Богатата историја на Харемот и волшебните приказни ја освоија имагинацијата на генерации и продолжуваат да ги фасцинираат посетителите од целиот свет.

V. Првиот музеј на Турската Република

Трансформацијата на Палатата Топкапи во музеј во 1924 година означи значаен чекор во зачувувањето и прикажувањето на историското наследство на Турција. Како прв музеј на новоформираната Турска Република, палатата Топкапи постави преседан за зачувување на културното наследство, образование и туризам. Отворајќи ги вратите за јавноста, палатата им овозможува на посетителите да се поврзат со минатото на нацијата, поттикнувајќи чувство на национална гордост и благодарност за разновидната историја на Турција.

Генерално, Палатата Топкапи стои како жив споменик на големината на Отоманската империја и служи како мост помеѓу минатото и сегашноста, носејќи го наследството на извонредната цивилизација која продолжува да ги инспирира и плени посетителите од сите сфери на животот.

Архитектонски чуда на палатата Топкапи

Архитектонското значење на Палатата Топкапи лежи не само во неговата величествена убавина, туку и во нејзиниот уникатен спој на архитектонски стилови, како одраз на културната синтеза на Отоманската империја. Како ремек-дело на отоманската архитектура, палатата Топкапи ја прикажува генијалноста на архитектите и занаетчиите кои го дизајнирале и изградиле овој грандиозен комплекс. Неколку аспекти придонесуваат за неговата архитектонска важност:

I. Отомански дизајн и распоред

Дизајнот на Палатата Топкапи е совршен пример за традиционалната отоманска архитектура. Палатата е поставена во низа дворови, секој со својата специфична функција и симболика. Дворовите се меѓусебно поврзани со големи порти, павилјони и сали, создавајќи хармоничен тек помеѓу различни делови. Сложената мрежа на згради и отворени простори го демонстрира отоманскиот концепт на хиерархиска организација во палатата.

II. Влијанија од различни култури

Палатата Топкапи покажува интригантна фузија на архитектонски влијанија од различни култури кои некогаш напредувале во Константинопол. Византиските, исламските и селџучките архитектонски елементи се беспрекорно интегрирани, создавајќи уникатен и волшебен дизајн. На пример, карактеристичните зашилени сводови, куполи и украсените плочки покажуваат исламско влијание, додека византиските елементи може да се видат во употребата на столбови и сводови.

III. Прекрасни дворови и градини

Дворовите на палатата се впечатлива архитектонска карактеристика што го прикажува Отоманска благодарност за отворен простор и хармонија со природата. Секој двор е дизајниран со бујни градини, фонтани и павилјони, обезбедувајќи спокоен амбиент среде раздвижениот град. Уредувањето не само што ја зголемува естетската привлечност, туку служи и за практични цели, како што е нудење ефекти на разладување за време на жешките лета.

IV. Раскошни павилјони и сали

Палатата Топкапи е украсен со бројни павилјони и сали, од кои секоја изложува раскошни украси и сложени детали. Комората на Царскиот совет (Divan-ı Hümâyûn) е одличен пример за отоманската елеганција, со сложени плочки и извонредни витражи. Собата за обрежување (Sünnet Odası) може да се пофали со зачудувачки плочки, а Кулата на правдата (Adalet Kulesi) нуди панорамски поглед на Истанбул.

V. Харемот - приватна оаза

Архитектонското значење се протега на Харемот, кој служел како приватно живеалиште на султаните и нивните наложници. Дизајнот на Харемот ја одразува сложената социјална структура на отоманскиот двор. Сложените мермерни резби, украсните плочки и сложените дрвени екрани (машрабија) ги красат собите, додавајќи го шармот и привлечноста на ова затскриено светилиште.

VI. Симбол на отоманската величественост

Палатата Топкапи служела како официјална резиденција на Османлиските султани со векови, што го прави симбол на нивната величественост и моќ. Нејзината стратешка локација на точката Сераљо, со поглед на Златниот рог и Босфорот, го зголеми нејзиното значење како моќен симбол на империјалната власт.

VII. Влијание врз отоманската архитектура

на архитектонски стил на палатата Топкапи имаше големо влијание врз подоцнежната отоманска архитектура, влијаејќи на дизајнот на другите палати, џамии и јавни згради низ целата империја. Неговото трајно наследство може да се види во бројни структури изградени за време и по отоманската ера.

Палатата Топкапи е ремек-дело на архитектонска генијалност, покажувајќи ја брилијантноста на отоманските архитекти кои вешто споиле различни културни влијанија за да создадат голем и хармоничен комплекс. Неговото архитектонско значење лежи во неговата улога како симбол на отоманската величественост и неговото трајно влијание врз отоманската архитектура, што го прави безвременско богатство кое продолжува да инспирира стравопочит и восхит.

Откријте ја величественоста на палатата Топкапи со нашата турнеја со водич за прескокнување на линијата

Чекорете назад во времето и потопете се во богатата историја на Палатата Топкапи, прекрасната резиденција на отоманските султани и срцето на Отоманската империја повеќе од четири века. Придружете се на нашата ексклузивна турнеја со водич за прескокнување на линијата, каде што ќе ги заобиколите редиците за билети и ќе влезете директно со вашата група за турнеи, што ќе ви овозможи повеќе време да истражувате и да уживате во одморот во Истанбул.

Водени од стручни водичи, нашата турнеја ќе ве превезе низ фасцинантна приказна за палатата Топкапи, почнувајќи од моментот кога Константинопол бил освоен од Мехмет II. Разгледајте ги приказните за султаните и нивните семејства, кои некогаш престојувале во Синиот павилјон до завршувањето на оваа палата што инспирира стравопочит.

Со нашата едночасовна турнеја со водич, ќе имате можност да поминете низ прекрасните дворови, да поминете низ ентериерите и да се восхитувате на иконите Кулата на правдата и комората за мошти. Уживајте во неверојатниот поглед на Босфорот од ѕидините на палатата.

на Музеј на палатата Топкапи содржи ризница на отомански артефакти, вклучувајќи наметки, отомански минијатури, оружје, исламски калиграфски ракописи и исклучителен порцелан. Не пропуштајте ја шансата да ја посетите Ризницата на палатата, дом на најпознатите накит во светот, вклучувајќи го и познатиот Топкапи Кама, кој го инспирираше легендарниот филм Топкапи.

Ве молиме имајте предвид дека нашата турнеја со водич не го вклучува Царскиот харем, но бидете сигурни дека има уште изобилство на интриги и историја што треба да се открие во палатата Топкапи. Затоа, искористете го максимумот од вашето време во Истанбул и придружете се на нашата прескокната турнеја за да ги разоткриете волшебните приказни и да се потопите во величественоста на наследството на Отоманската империја. Резервирајте го вашето место сега и оставете ги нашите стручни водичи да ве водат на патување низ вековите раскош и историско значење!

Информации за посета на палатата Топкапи - ажурирано за 2023 година

Работно време за летниот период (1 април - 1 октомври)

Време на отворање: 09: 00 AM
Време на затворање: 06: 00 PM
Работно време на благајните: 05: 30 PM

Работно време за зимски период (1 октомври - 1 април)

Време на отворање: 09: 00 AM
Време на затворање: 06: 00 PM
Работно време на благајните: 05: 30 PM

Затворени денови

Палатата Топкапи е затворени во вторник. Ве молиме планирајте ја вашата посета соодветно.

Влезница: Комбинирани билети

Палатата Топкапи + Харем + Аја Ирина = 950 ₺ (турски лири)
Палатата Топкапи + Аја Ирина = 750 ₺ (турски лири)
Проверете тука Прескокнете ја обиколката на палатата Топкапи со водич овде

Локација на палатата Топкапи

Палатата Топкапи се наоѓа на историскиот полуостров Истанбул, Турција. Се наоѓа на Сарајбурну (точка Сераљо), со поглед и на Мраморното Море и на Босфорскиот Теснец.

Адреса

Канкуртаран Мах. Babı Hümayun Cad. Бр: 1, 34122 Фатих/Истанбул, Турција

Како да стигнете до палатата Топкапи

Постојат различни опции за транспорт за да стигнете до палатата Топкапи, во зависност од вашата почетна точка во Истанбул:

1. Трамвај (Т1 линија): Најзгодниот и најпопуларниот начин да стигнете до палатата Топкапи е со трамвајската линија Т1. Можете да одите со трамвај до трамвајската станица Султанахмет или Гулхане, кои се на непосредна близина до главниот влез на палатата.

2. Метро и трамвај: Ако доаѓате од други делови на Истанбул, можете да одите со метро до станицата Аксарај, а потоа да се префрлите на трамвајската линија Т1, која ќе ве однесе директно до трамвајската станица Султанахмет или Гулхане.

3. Автобус: Има неколку јавни автобуси кои минуваат низ областа Султанахмет, обезбедувајќи уште една опција за да стигнете до палатата Топкапи.

4. Такси или споделување на возење: Такси и услуги за споделување на возење се широко достапни во Истанбул и можат да ве остават директно на влезот на палатата Топкапи.

Те молам забележи

- Ако користите јавен превоз, размислете за купување Картичка за неограничен превоз во Истанбул за да можете да патувате низ Истанбул без мака!

- Палатата Топкапи е популарна туристичка дестинација, а сообраќајот во областа може да стане густ, особено во шпицот на туристичките сезони. Планирајте ја вашата посета соодветно за да избегнете потенцијални одложувања.

Откако ќе пристигнете во Палатата Топкапи, можете лесно да ги забележите главниот влез и билетарницата, каде што можете да ги купите вашите билети или да се придружите на отурнеја со водич за истражување на фасцинантната историја и богатства на оваа иконска знаменитост. Уживајте во вашата посета на едно од најзначајните историски места во Истанбул!

Совети за откривање на палатата Топкапи

Обиколка со водич за прескокнување на линијата: За да го искористите максимумот од вашата посета, размислете да се придружите на турнеја со водич за прескокнување на линијата. Ова ќе ви заштеди време на чекање во редици за билети и ќе ви обезбеди вредни сознанија од упатени водичи кои можат да ја оживеат историјата и приказните на палатата.

Планирајте доволно време: Палатата Топкапи е огромна и исполнета со бројни атракции. Одвојте доволно време за темелно да ги истражите дворовите, павилјоните и експонатите. Се препорачуваат минимум 2-3 часа за да ги доживеете главните моменти.

Посетете рано или доцна: Палатата има тенденција да биде помалку преполна во раните утрински или доцните попладневни часови. Пристигнувањето рано или доцна во денот може да го подобри вашето искуство, овозможувајќи помирна и попријатна посета.

Почитувајте ги правилата: Палатата Топкапи е историско и културно богатство. Почитувајте ги правилата и прописите, како на пример не фотографирање во одредени области, за да ги зачувате артефактите и да обезбедите искуство со почит за сите посетители.

Носете удобни чевли: Територијата на палатата вклучува одење по калдрма и нерамни површини. Носете удобни чевли за да го истражите огромниот комплекс без непријатност.

Останете хидриран: Истанбул може да стане доста жежок, особено во текот на летото. Носете шише со вода и останете хидрирани во текот на вашата посета за да останете удобни и полни со енергија.

Фокусирајте се на главните моменти: Со толку многу што да се види, од суштинско значење е да се даде приоритет на главните моменти што најмногу ве интересираат. Задолжително посетете го Харемот, Царската ризница и дворот на евнусите, кои се меѓу највозбудливите делови.

Донесете готовина: Иако многу места прифаќаат кредитни картички, секогаш е добро да носите готовина за мали купувања или бакшиш на водичите.

Уживајте во погледот на Босфорот: Не пропуштајте ја можноста да се впиете во прекрасниот поглед на Босфорот од палатата. Одвојте миг да се опуштите и да го цениме пејзажот кој го одзема здивот.

Следејќи ги овие совети, ќе бидете добро подготвени да истражувате во волшебниот свет на палатата Топкапи, откривајќи ја нејзината фасцинантна историја, прекрасна архитектура и безвременска привлечност. Уживајте во вашето патување низ срцето на Отоманската империја и хипнотизирачките приказни што ве очекуваат во палатата Топкапи!

Често поставувани прашања

Што е палатата Топкапи и каде се наоѓа?
Палатата Топкапи, позната и како Топовска порта, служела како главна резиденција и административно седиште на отоманските султани во текот на 15 век. Се наоѓа на историскиот полуостров Истанбул, помеѓу Златниот Рог и Босфорот.
Кое е историското значење на палатата Топкапи?
Палатата Топкапи беше срцето на моќната Отоманска империја повеќе од 400 години. Тој беше сведок на владеењето на влијателни султани и служеше како центар за управување, уметност, образование и култура, оставајќи зад себе длабоко наследство од турската историја.
Кои се деловите што мора да се видат во палатата Топкапи?
Палатата може да се пофали со неколку делови што мора да се видат, вклучувајќи го Харемот, Царската ризница, Кулата на правдата, Комората со мошти и дворот на евнусите, секој од нив нуди уникатни увиди во раскошниот живот на отоманските султани.
Може ли да ги прескокнам долгите линии за билети во палатата Топкапи?
Апсолутно! Може да се одлучите за тура со водич со прескокнување на линијата што ви овозможува директен пристап со група за турнеи, заштедувајќи ви драгоцено време да ги истражувате чудата на палатата без да чекате во редици за билети.
Колку време е потребно за да се посети палатата Топкапи?
Иако на крајот зависи од вашето темпо и интерес, препорачуваме да посветите најмалку 2-3 часа за да ги истражите различните делови и целосно да го цените историското богатство на палатата.
Дали се достапни тури со водич во палатата Топкапи?
Да, достапни се патувања со водич со професионални водичи кои зборуваат англиски. Овие упатени водичи ќе ве водат низ палатата, обезбедувајќи волшебни наративи за нејзината историја и култура.
Може ли да фотографирам во палатата Топкапи?
Иако фотографирањето е дозволено во повеќето области, имајте предвид дека фотографирањето не е дозволено во одредени делови, особено кога се изложени скапоцени артефакти. Почитувајте ги правилата за зачувување на историските богатства.
Дали палатата Топкапи е достапна за лицата со посебни потреби?
Палатата Топкапи е делумно достапна за лицата со посебни потреби, иако некои области може да претставуваат предизвици поради патеките покриени со калдрма и нерамниот терен. Инвалидските колички не се достапни, затоа планирајте соодветно.
Кое е најдоброто време да ја посетите палатата Топкапи за да избегнете гужва?
За да уживате во помирно искуство, размислете за посета рано наутро или во доцните попладневни часови кога гужвата е генерално помала.
Дали империјалниот харем е вклучен во турата со водич?
Ве молиме имајте предвид дека турата со водич не го вклучува Царскиот Харем. Сепак, сè уште има изобилство на интригантни делови за истражување и учење за фасцинантната историја на Отоманската империја.