Музејот Хумајун, кој се состои од археолошки артефакти собрани до тој ден во црквата Аја Ерине, ја формираше основата на Археолошкиот музеј во Истанбул. За време на посетата на Археолошкиот музеј во Истанбул, можете исто така да застанете Музеј на Аја Ерина која има посебно место за историјата. Сафет Паша, тогашниот министер за образование, вложил лични напори да донесе дела во музејот, а во исто време за директор на музејот бил назначен еден од наставниците на гимназијата Галатасарај, Едвард Голд, со англиско потекло.

Во 1872 година, министерот за образование Ахмед Вефик Паша, со помош на германскиот д-р Филип Антон Детиер, повторно го основал Музејот Хумајун, кој некое време бил укинат. Како резултат на работата на д-р Детиер, црквата Аја Ерине била недоволна за новопристигнатите работи, но нова зграда не можела да се изгради поради финансиски тешкотии. „Малиот павилјон“, кој бил изграден за време на владеењето на Фатих Султан Мехмет, бил претворен во музеј и таму бил додаден во 1880 година.

Беше потребно време за музејот да стане светски познат. Во 1881 година директор на музеите станал Осман Хамди бег, син на големиот везир Едхем Паша, а обидите да се најдат артефакти во музејот добиле замав. Сепак, тој учествуваше и во потрагата по артефакти.

историја-на-истабул-археолошки-музеј

Зграда на археолошки музеј во Истанбул

Зградата на археолошкиот музеј во Истанбул архитектурата му припаѓа на Александар Валури. Зградата е изградена со потреба од нова музејска зграда за изложување на величествени дела како што се гробот на Искендер, гробот на жените што плачат, гробот Ликија и гробот Табнит, кои беа донесени во Истанбул од некрополата на сидонскиот крал, отворена на 13. јуни 1891 година. 

13-ти јуни, кога музејот е отворен за посетители, се слави како ден на музејот во Турција. Со додавање на северното крило во 1903 година и јужното крило во 1907 година на зградата на Археолошкиот музеј, музејот го доби денешниот изглед. Поради потребата од нови изложбени сали, во периодот од 1969 до 1983 година беше направена доградба на југоисточниот дел во непосредна близина на зградата на Главниот музеј, а овој дел го доби името Анекс зграда.

Зградата, која беше сведок на важен дел од историјата, чека да ве угости со својата фасцинантна текстура. Од страна на Туристички премин во Истанбул, можете да го посетите истанбулскиот археолошки музеј со тури и без да платите влез.

Артефакти во археолошкиот музеј во Истанбул

Оваа уникатно убава зграда, каде што ќе влезете во правливите страници на историјата веднаш штом ќе влезете, е дом на многу антички артефакти. Има приближно 1 милион артефакти во музејот, кој содржи артефакти од целиот свет, од кои повеќето се од Турција. Тешко е да не се восхитувате на уникатните артефакти од Месопотамија и Анадолија.

Особено на античка грчка изложба што содржи ќе направи да се чувствувате како да талкате меѓу античките грчки богови, оддалечувајќи ве од денешниот свет со неговата фасцинација.

Некои од познатите артефакти во музејот се:

 • Статуа на Хермес
 • Статуа на Афродита
 • Архаичен храмски педимент од Асос
 • Античка грчка изложба
 • Силоамски натпис
 • Олеснување на Богородица
 • Римскиот император II. Статуата на Валентинијан
 • Гувернерот на Мари, Пузур Иштар
 • Саркофагија Порфирски камења на византиските императори
 • Оригиналниот текст на Договорот од Кадеш, потпишан во 1258 година п.н.е
 • Месопотамиски статуи
 • Вавилонски релјефи
 • Релјефи на Палмира
 • Биста на Маркус Аврелиј од Рим
 • Панел од портата на Иштар во Вавилон
 • Статуа на Кибеле од Битинија
 • Нипур, староегипетска мерка на должина
Статуа на Орфеос

Орфеј, кој се појавил како митолошки лик, со текот на времето станал училиште и бил поврзан со Исус во христијанската уметност. Во коренот на ова, Орфеј, кој ги скротил сите животни со разни музички инструменти што ги свирел во текот на неговиот живот, го загубил својот љубовник со каснување од змија. Поради длабоката тага што ја доживеа, тој доби шанса да оди во подземјето и да го донесе својот љубовник. Но, Орфеј, кој повторно го изгубил својот љубовник во ова несреќно искуство, се посветува на проповедање само на мажите. Поради оваа посветеност, Орфеј, кој се поврзува со Исус, се појавува во некои дела со описи слични на Исус Добриот Пастир.

Орфеј е прикажан како седи и со животно до него, во статуата. Деталите на неговиот фустан се направени со неколку гребнатинки, а не со елаборат. Приказот беше комплетиран со цртежот на лицето и косата, што класично се гледаше во римската уметност во овие векови.

Александар саркофаг

Сајда саркофазите се саркофазите на гробниците на кралевите во Сидон, откопани од Осман Хамди бег во 1887 година. 7 од 18-те саркофази пронајдени во некрополата биле оставени на место, а другите биле донесени во Истанбул со многу прецизна студија. Најважниот од непроценливите саркофази е Александар саркофагот, а најстариот е Табнит саркофагот. Освен овој, други важни саркофази се Саркофагот на плачливите жени, Ликискиот саркофаг и Саркофагот на Сатрапот.

Саркофагот Александар се смета за најважен артефакт во археолошките музеи во Истанбул. Според некои археолози, овој бесценет артефакт е симбол на Истанбул. Можете да уживате во гледањето на овој и овој вид на дела кои се изложени во археолошкиот музеј во Истанбул

Често поставувани прашања

Зошто треба да го посетам археолошкиот музеј во Истанбул?
Како прво, можете да имате шанса да видите многу од делата што ги читате во книгите во овој прекрасен музеј, кој овозможува прекрасно искуство за љубителите на историјата.
Работно време на истанбулскиот археолошки музеј?
Истанбулскиот археолошки музеј, кој е отворен секој ден, летно се отвора во 09:00 часот и се затвора во 19:30 часот, додека во зимската сезона се отвора во 09:00 часот и се затвора во 17:30 часот.
Колку историски предмети има во Истанбулскиот археолошки музеј?
Во археолошките музеи во Истанбул ќе најдете околу еден милион артефакти од целиот свет.
Која е улогата на музеите во археологијата?
Во Истанбулските археолошки музеи се зачувани и истражувани некои многу важни артефакти од античкиот свет.