Има и ретки книги, ракописи и хартии, мечеви, копја, па дури и топови, како и стотици други предмети, од кои некои биле револуционерни во тоа време, како машини за пишување, радија, па дури и музички инструменти. 

Овие пазари привлекуваат различни групи и посетители; некои доаѓаат да учат за минатото преку деталите што ги кажуваат овие пазари, а други доаѓаат затоа што во нив наоѓаат одговор на состојбата на носталгија за минатото што ја чувствуваат, додека ги враќаат своите сопственици во минатото и ерата во која тие претставуваат. 

историски-шопинг-во-Истанбул

Антички пазар Ферикој

Ферикој пазар, исто така еден од Најстарите и најзначајните антички пазари во Истанбул, се наоѓа во Шишли и ги вклучува најретките антички богатства, а неговото присуство во овој регион се смета за светилиште за одредени богати семејства кои живеат во населба Шишли и изложете се на овој пазар. Главно е посетуван од голем број клиенти, главно постари лица кои живееле во периоди кога имало такви предмети. 

Клиентите кои веруваат во приказните за ретки артефакти и сопственоста на историска личност или познато семејство претпочитаат да ги купат, но многумина не им веруваат додека не видат доказ кој го докажува ремек-делото во рацете на таа позната личност или семејство. 

Антички пазар Хорхор

Пазарот Хорхор, лоциран во Аксарај во областа Фатих, во центарот на историскиот Истанбул, е еден од најпознатите и најголемите постојани антички пазари и содржи околу 214 продавници, сите специјализирани за продажба на антиквитети, а многу од антиквитетите што се продаваат носат стариот Отомански стил. Пазарот исто така вклучува Европски антиквитети донесен од трговци надвор од Турција и се смета за еден од најзначајните пазари во Источна Европа и на Балканот. Во одредени случаи, трговците на овој пазар спроведуваат аукции за некои вредни антички предмети, за чија цена одлучува ривалството меѓу шпекулантите и нивната желба да ги купат овие антиквитети. 

Античка чаршија Балат

Аукција во областа Балат е една од најпознатите неделни аукции и се одржува во областа Балат, најпознатиот историски кварт во центарот на Истанбул во областа Златен Рог, и одржува три неделни аукции за прикажување вредни и антички артефакти, од кои некои биле користени во текот на Отоманската империја, а овие артефакти успеаја да претворат десетици куќи во музеи. 

Аукцијата вообичаено ја отвора продавачот објаснувајќи ја историската вредност на понудените антиквитети, по што продавачот ја одредува почетната цена за нив, а конкуренцијата за парчињата продолжува додека не ја достигне цената за која одлучиле конкурентите и ловците на антиквитети, кои гледаат дека колку се постари предметите, толку се повредни. Оваа аукција привлекува стотици посетители кои понекогаш ги откриваат своите производи по разумни и изненадувачки цени. Во населбата Балат, вечерниот пазар започнува во 3 часот за да се продаваат антиквитети директно, наместо преку аукција. 

Може да отидете и во Големата чаршија или Пазарот на зачини за да откриете некои важни историски предмети. Ако знаете каде да одите и што да купите, историскиот шопинг во Истанбул може да биде многу забавен. Носете многу готовина и багаж со вас кога одите историски шопинг во Истанбул!