Турските бањи првично беа изградени за да генерираат приход за добротворни цели и работници. Тие заземале значајно место и религиозно и општествено за време на османлискиот период. Тие беа забележливи по тоа што беа единствена туристичка атракција за одржување на социјални и културни настани за различни сегменти од општеството. Во истанбулските бањи, кој беше домаќин на многу важни настани како што се бракот, раѓањето и прославата, можеме да видиме културни траги кои се усогласуваат со историските текстури. 

Амам, кој има репутација по своите шарени церемонии, архитектура и традиционални предмети кои го одразуваат богатството на Турска култура, стана предмет на интерес, особено меѓу европските уметници и важна туристичка атракција за посетителите ширум светот. Посета на амами е една од највозбудливите работи во Истанбул. 

Иако денес не се користи толку широко како порано, тоа е важно културно наследство кое треба да се зачува. Тие се еден од примарните делови на Анадолија култура, лоцирана во Истанбул. Во оваа статија, составивме неколку од овие хипнотизирачки турски бањи што треба да ги посетите, вклучувајќи ја и турската бања, која е меѓу 1000-те места на Њујорк тајмс што треба да ги посетите пред да умрете. 

Турска бања Чемберлиташ

Семберлитас, која привлекува внимание со својата единствена историска приказна и близината на познатите туристички атракции во Истанбул, како што се Света Софија, Султанахмет, Гранд чаршија, Базарот за зачини, Еминону, е на врвот на нашите работи што треба да ги правите во листата на Истанбул. Бањата, која датира од 16 век, исто така е носител на титулата на најдолготрајниот бизнис во Турција. 

Турската бања Чемберлиташ ја изградил Мимар Синан, по желба на султанот 2. Сопругата на Селим, Норбану Султан, за да оствари приход за комплексот Валиде-и Атик во Ускудар. Структурата го одзема здивот со својата геометриска форма и влезната врата со натпис на неа. Зградата, која со секој детал носи траги од чудото на Мимар Синан, е изградена во последниот период од мајсторството на познатиот архитект. 

историско-турски-бања-места-во-Истанбул

Историска турска бања Галатасарај

Во последната ера на Отоманската империја, многу народи живееле заедно во Истанбул. И Бејоглу, порано познат како Пера, е еден од овие културно разновидни региони на Истанбул, исто така познат по неговата близина до многу туристички атракции како што се кулата Галата, гимназијата Галатасарај, улицата Истиклал, плоштадот Таксим. 

Турската бања Галатасарај била изградена во 1481 година по желба на Султан 2. Бејазит. Покрај интересната архитектура, амамот има и прекрасна приказна. Султанот Бајазид се среќава со Ѓул Баба, почитуван граѓанин од тоа време додека се шета низ местото каде што моментално се наоѓа гимназијата Галатасарај. 

Ѓул Баба бара од султанот услуга да изгради комплекс, во кој има големо училиште и голем амам, кој ќе опстои со векови. Султанот Бајазид ја прифаќа желбата на Ѓул баба и ја добива Гимназијата Галатасарај, каде што многу писатели биле од суштинско значење за турската литература образовани, и на Турска бања Галатасарај вградена 1481 година.

Çi̇ni̇li̇ Турска бања

Турска бања Чинили, до кој можете да стигнете со јавен превоз, се наоѓа во областа Üsküdar и е една од бањите во кои треба да отидете во Истанбул. Турската бања Чинили, која датира од 17 век, маѓепса многу уметници со своите историски карактеристики и прекрасна архитектура. Исто така, се појави во многу филмови и фотографии. 

Таа е една од најважните туристички атракции во Истанбул денес. Турска бања Чинили, изградена по наредба на Косем Султан, била изградена во комплекс каде што се наоѓаат четири други структури, џамија, библиотека и полициска станица. Иако е позната како турска бања Чинили, за жал, плочките беа украдени и никогаш повеќе не беа пронајдени. 

Турска бања Чагалоглу

Посетата на турската бања Чагалоглу е уште една од нашите работи што треба да ги правите на списокот во Истанбул. Можете лесно да стигнете до турската бања Чагалоглу, која се наоѓа во областа Фатих, блиску до историската цистерна на базиликата во Истанбул, со јавен превоз. Чагалоглу турска бања, која датира од 18 век, била изградена од султанот Махмут за да обезбеди приход за библиотеката Султан Махмут која се наоѓа во џамијата Аја Софија. Нејзината архитектура во барокен стил, што го одвојува од класичните отомански бањи и го прави најновиот пример на овој тип архитектура во Истанбул. 

Турската бања Чагалоглу е исто така единствениот амам вклучен во списокот на Њујорк Тајмс со „1000 места што треба да се видат пред да умреш„. Гласината дека сликата на турската бања Чагалоглу, прикажана во гравура во книгата објавена во 1838 година од познатиот ирски писател Роберт Волш, го направи амамот многу години важна туристичка атракција за туристите. 

Ага турска бања

Се наоѓа на 400 метри од импровизација плоштадот, една од познатите туристички атракции во Истанбул, турската бања Ага била изградена по наредба на отоманскиот султан Фатих Султан Мехмет во 1454 година, една година по освојувањето на Истанбул. Сегашната локација на Бат порано била ловиште за султанот и неговите синови. Поради оваа причина, Фатих Султан Мехмет наредил оваа градба да биде изградена како ловечка куќа, а горниот кат како амам. 

Сè до последните години од Отоманската империја, турската бања Ага, која беше одвоена од другите амами во Истанбул со тоа што ја користеа само султаните, беше купена од една Ерменка во рамките на формирањето на Република Турција во 1923 година и беше отворена за јавна употреба за прв пат. 

Што е туристичка карта во Истанбул

Туристичката карта на Истанбул ви овозможува пристап до над 40 атракции, вклучувајќи ги и некои од најпопуларните туристички атракции во Истанбул, како што се познатата џамија Аја Софија, луксузната палата Долмабахче, митолошката цистерна базилика и многу други. Сите овие атракции во Истанбул се вклучени во цената на туристичката карта на Истанбул. Најдобриот дел од сè е што можете да заштедите до 75% на вашата посета на Истанбул со пропусницата! Ако сте ги посетиле сите атракции вклучени во Туристичката карта на Истанбул, ќе чини 75 отсто повеќе од цената на Pass

Често поставувани прашања

Која е најстарата турска бања во Истанбул?
Турската бања Галатасарај е најстарата бања во Истанбул.
Што се случува во турска бања во Истанбул?
Во турска бања ќе ве масираат и чистат. Ова ќе ја зголеми циркулацијата на крвта.
Кои се најдобрите турски бањи во Истанбул?
Бањите Џемберлитас и Галатасарај се два од најдобрите амами во Истанбул.
Дали жените можат да влезат во турски бањи?
Да, жените и мажите имаат свои посебни области во турските бањи.
Дали треба да посетам турска бања во Истанбул?
Да, ако сакате вашето тело да се чувствува освежено, туристите препорачуваат да посетите турска бања додека сте во градот.