Дури и ако имате само еден ден да поминете во Истанбул, со посета на локацијата Аја Софија можете да посетите и други важни атракции како џамијата Султан Ахмет, цистерната базилика, музејот на мозаици, музејот на палатата Топкапи, музејот на турската и исламската уметност, Големата чаршија и така натаму.

тури со водич-Аја-Софија-џамија

Немуслимани во посета на џамијата Аја Софија

Џамијата Аја Софија е отворена за сите туристи, муслимани и немуслимани подеднакво. Сепак, постојат одредени правила што треба да се следат. На пример, пред да влезат во џамијата Аја Софија, посетителите треба да ги извадат чевлите. Исто така, се очекува да избегнувате да ја посетувате џамијата Аја Софија за време на молитвите, особено во петок напладне. Освен тоа, при посетата на џамијата Аја Софија, од жените се очекува да ги покриваат главите бидејќи таа е религиозно и свето место за муслиманите. Марамите се достапни бесплатно на влезот во џамијата Аја Софија. Дозволено е да фотографирате внатре во џамијата Аја Софија, но не треба да фотографирате никого што се моли. За време на вашата посета, од вас се очекува да молчите и да избегнувате да го вознемирувате секој што се моли. Џамијата Света Софија е бесплатна за гледање, меѓутоа, доколку сакате, можете да донирате за заедницата.

Водени турнеи во џамијата Аја Софија

Џамијата Аја Софија е една од најпосетуваните и најсаканите атракции во Истанбул и Турција. Содржи безброј приказни, од византиската ера до отоманскиот период, кои ве чекаат да ги откриете. Ако го посетувате Истанбул макар и на еден ден, мора да видите џамијата Аја Софија. Ако имате ограничено време и не знаете како паметно да ја испланирате вашата посета, можете да резервирате една од нив водеше обиколки на џамијата Аја Софија и избегнувајте да губите време! Света Софија е многу популарна меѓу турскиот народ и туристите, па да се најде време за посета на џамијата е многу тешко. Со резервација водеше обиколки на џамијата Аја Софија, нема да мора да чекате во ред или да поминувате многу време во посета на само едно место!

Џамијата Света Софија, чија структура датира повеќе од 1400 години, е врв на византиската ера. Ако сакате да ја посетите оваа знаменитост во Истанбул, може да размислите да резервирате водеше обиколки на џамијата Аја Софија. Друга опција што може да ја разгледате е Туристички премин во Истанбул. Со туристичката карта во Истанбул, вашето патување ќе биде целосно покриено и нема да треба да се грижите за вашите потреби и места што сакате да ги видите одделно. Туристичката карта на Истанбул ќе ви овозможи да посетите повеќе од 60 атракции во Истанбул без да чекате во долги редици. Сè што ќе треба да направите е да уживате во одморот и самостојно да ги откривате убавините на Истанбул колку што сакате