Ако вашата хотелска резервација вклучува бесплатен превоз од аеродромот, сите сте средени. Ако не, продолжете да читате бидејќи имате неколку опции. Дозволете ми да ви дадам преглед на најевтините, најбрзите и најмрзливите начини до центарот на Истанбул.

За доброто на оваа статија, да претпоставиме дека сте резервирале сместување или во историскиот дел на Истанбул (Султанахмет) или во современиот дел на Истанбул (Бејоглу, Таксим).

На кое превозно средство и да одлучите да се качите, прво погрижете се да имате неколку турски лири на себе. Ниту една од нив нема да прима кредитни картички, а со исклучок на таксистите, ниту големи банкноти од турски лири. Во аеродромот ќе најдете банкомати и менувачница.

Такси:

Возењето такси за да стигнете до вашиот хотел не е само најочигледниот избор; тоа е и најлесниот. Има многу такси кои чекаат да ве донесат до вашата дестинација. Понекогаш таксистите веќе бараат клиенти внатре во терминалот. За да бидам на безбедна страна, не би ги прифатил на нивната понуда и би се потпирал на официјалните. Откако ќе излезете надвор од терминалот, ќе ги видите сите убаво наредени, чекајќи го својот ред.

Во нормални околности, треба да пристигнете на вашата дестинација за приближно 30 минути, што би го направило возењето со такси и најбрзо превозно средство. За жал, отворените патишта во Истанбул се повеќе исклучок отколку правило. Немојте веднаш да почнете да го обвинувате вашиот таксист дека прави заобиколен пат кога е потребно малку подолго. Не сака метеж повеќе од вас, затоа што зема плата по километар. Патувањето од аеродромот Ататурк до Султанахмет ќе ве врати за околу 30 тони, а до Таксим можеби ќе треба да платите 35 лири. Бидејќи возењето со такси од аеродромот Сахиба Гокчен трае приближно 1 час, па затоа ќе биде прилично скапо (65 тонила), ве советувам да користите шатл-служба.

Таксистите не го знаат секој хотел во градот на памет, затоа погрижете се да имате парче хартија со името на хотелот, адресата и телефонскиот број напишано на него. Во случај да не е сигурен за нејзината локација, ќе побара насоки на улица или ќе се јави на рецепцијата на хотелот.

Аеродромски шатл:

Иако таксито е секако добар избор кога патувате со група луѓе, кога сте сами или само двајца, можеби ќе сакате да размислите за превоз до аеродромот. Постојат две шатл-служби на аеродромот, од кои секоја има патници од и до аеродромите Ататурк и Сабиха Ѓокчен. Сепак, начинот на кој функционираат, нивните дестинации и цени се малку поинакви.

Шатл-службата на аеродромот Хаваташ користи многу удобни климатизирани автобуси. Од аеродромот Ататурк одат практично нон-стоп до Таксим и чинат само 10 лирии по лице. Недостаток е што одат само на Таксим. Затоа, ако вашиот хотел се наоѓа во друга област, можеби не вреди да се мачите. Истото важи повеќе или помалку за нивните трансфери од аеродромот Сабиха Ѓокчен, каде што автобусот ќе ве однесе или до Кадикој (на азиската страна, од каде што можете да одите со краток траект до Султанахмет) или до Таксим (на европска страна). Билет чини 15 лирии по лице. Автобусите тргнуваат на секои половина час до и од аеродромот Ататурк помеѓу 4 и 1 часот по полноќ По 1 часот по полноќ, различни шатлови сообраќаат врз основа на интензитетот на патниците. Од Сабиха Ѓокчен, автобусите заминуваат откако ќе слета авион. Помеѓу полноќ и 6 часот наутро, таксите за билети се зголемуваат за 25%.

Можете да ја најдете шатл-службата на аеродромот надвор од терминалот. Побарајте ги автобусите или знакот Хаваташ. Бидејќи тие исто така одат во различни делови на градот, прашајте кој од нив оди до вашата дестинација. Возачот на автобусот ќе го стави вашиот багаж во автобусот. Повторно, за да бидете на безбедна страна, гледајте како го товари и се качува во истиот автобус. Нема потреба да купувате билет однапред; возачот на автобусот ќе ги собере парите непосредно пред поаѓање.

Алтернативно, можете да ја користите шатл-службата на аеродромот во Истанбул. Предноста е што ќе ве земат од кој било аеродром и ќе ве однесат до вратата на вашиот хотел, без разлика во која област се наоѓа. Недостаток е што треба да направите резервација преку нивната веб-страница пред да пристигнете. Од аеродромот Ататурк, трансфер ќе ве врати за 7 евра, од Сабиха Ѓокчен плаќате 10 евра по лице. По исклучок од правилото, тие претпочитаат да бидат платени во евра.

Метро:

Јавниот превоз е несомнено најевтината опција доколку пристигнете на аеродромот Ататурк. За жал, тоа е и најавантуристичкиот, а не е опција ако слетате на аеродромот Сахиба Гокчен. Качувањето во метрото на аеродромот Ататурк е прилично едноставно. Купете токен на билетарницата за само 1.5 тол и скокнете во метро. Но, без разлика дали се движите кон Султанахмет или Таксим, на станицата Зејтинбурну ќе мора да се симнете и да се качите на трамвајот за Кабаташ. Овој прекинувач, за жал, бара и влечење на вашите куфери нагоре и надолу по некои скали.

Еднаш на трамвајот за Кабаташ, оние што одат до Султанахмет не можат да згрешат. Само слезете на соодветната станица. Меѓутоа, ако одите на Таксим, треба да одите со жичницата (Füniküler) од Кабаташ до плоштадот Таксим (Taksim Meydanı).

Сепак, имајте на ум дека ќе мора да купите нов токен за секој трансфер што ќе го направите. Метрото и трамвајскиот систем работат од 6 часот наутро до полноќ.