Познати згради во Истанбул

Откривањето на градот започнува на улиците и продолжува да ги посетува неговите познати градби. Истанбул има многу познати градби за посета и тоа значи дека има толку многу приказни за слушање. Можеби сте дури и збунети околу тоа од каде да го започнете вашиот Патување во Истанбул и најдете многу алтернативни списоци.

Еве една неверојатна листа за познати градби во Истанбул!

Кулата Галата:

Галата-Кула

Тоа е во Таксим и таму можете да одите пешки од Каракој или плоштадот Таксим. Џеновската колонија ја изградила кулата за одбрана во 14 век. Ја нарекоа „Христова кула“ и за да ги видите нивните траги, можете да одите на Галата- Генеозните прошетки. Се користел и за откривање на пожарот за време на Отоманската империја. Стои на еден од Истанбулски ридови како мистериозен чувар на градот една година. Една градска легенда за кулата Галата вели дека ако ја посетите кулата со вашиот љубовник, ќе се омажите за него/неа. Вистинска приказна за кулата е дека Хезарфен Ахмет Челеби долетал до Ускудар од кулата Галата со помош на неговиот апарат што личел на крила. Денес, кога ќе ја посетите кулата, можете да се искачите на нејзината тераса и да уживате во еден од најдобрите погледи на Истанбул. Освен тоа, можеби ќе јадете во неговиот ресторан, но сепак треба да резервирате претходно.

Моминска кула:

Тоа е во средината на Босфорот и можете да го посетите таму со влегување во мали чамци од морскиот брег на Ускудар. Изграден е околу 410 година п.н.е. и се користел за многу намени како одбранбена кула или светилник. Според една стара легенда, еден византиски крал ја изградил кулата за својата ќерка бидејќи таа била проколната и ќе биде убиена од отровна змија. За жал, принцезата не можела да избега од нејзината клетва и отровна змија дошла до кулата во кошница со овошје. Може да го поминете денот во Ускудар и да го завршите со посета на Моминската кула. Во рамките на кулата има страна на музејот и страната на ресторанот. Може да уживате во вашата вечера гледајќи го Истанбулско небо и зафатени траекти.

Аја Софија:

Тоа е во областа Фатих и можете да одите таму со влегување во трамвајот од Еминону. Изграден е на почетокот на средниот век и се користел како катедрала. Според една легенда, кога византискиот император Јустинијан ја отворил Света Софија, рекол: „Соломон, те надминав“. осврнувајќи се на кралот Соломон кој имал огромно богатство како што е споменато во Библијата. За време на Отоманската империја, таа била користена како џамија и многупати поправана. Денес е музеј и кога влеговте таму, бевте воодушевени од неговата величествена атмосфера. На нејзините ѕидови има прекрасни фигури и сцени од Библијата. Освен тоа, тоа е архитектонско чудо во светот со својата огромна купола. Кога ќе го посетите таму, можете да ја видите Сината џамија (џамија Султанахмет) која стои во близина на Света Софија како нејзин придружник долги години. Можете да присуствувате на областа Сина џамија - Отоманско и Византиско наследство и да го завршите вашиот ден слушајќи други приказни за тие прекрасни згради.

Ортакој џамија:

Посета на џамијата Ортакој и фотографирање со овој прекрасен поглед е задолжително за да докажете дека сте го посетиле Истанбул. Оваа џамија била изградена во последните векови на Отоманската империја. Во тоа време, Османлиите биле заинтересирани за уметноста на западните земји. Оваа џамија е една од симболичните градби на кои можете да видите траги од овој интерес. Има прекрасни детали и изработка на нејзините ѕидови. Друг факт што ја прави оваа џамија позната е тоа што е изградена веднаш во близина на Босфорот и мостот на Фатих Султан Мехмет (ФСМ). Можете да го посетите таму преку ден или ноќе. Имаше толку многу мали продавници за да купите сувенири за вашите најблиски. Ако сте гладни, треба да пробате „кумпир“ како вкусен ручек. Освен тоа, треба да ја пробате и вафлата Ортакој како десерт.

Откривање на Истанбул започнува во неговите прекрасни улици и продолжува да ги посетува своите познати градби. Има толку многу згради кои ве чекаат да раскажувате неверојатни приказни. Кулата Галата ќе ви ја раскаже приказната за Хезарфен Ахмет Челеби и ќе ви претстави прекрасен поглед на Истанбул. Maiden Tower ќе ве пречека на сред море и ќе ја раскаже легендата за несреќната принцеза. Света Софија ќе се појави како стара самовила за да раскажува приказни за византискиот император и отоманските султани. Џамијата Ортакој ќе изгледа како прекрасна никси во близина на Босфорот.

Посетете го Истанбул да научат други мистериозни приказни и легенди. Можете да ја посетите istanbul.com за да дознаете повеќе за Истанбул пред да дојдете.