Музејот Доганчај е сместен во а историска петкатна зграда стара 150 години лоциран во срцето на раздвижениот кварт Бејоглу во Истанбул. Тој дава општ преглед на мал дел од плодниот опус на Бурхан Доганчај, еден од водечките уметници во Турција. Оваа мини-ретроспектива опфаќа пет децении Доганчај"S уметничка еволуција, почнувајќи од неговите рани фигуративни слики до неговите дела инспирирани од ѕидови, како и фотографии. Една просторија од музејот ја прикажува работата на неговиот таткоАдил Доганчај.

Од 2005Музејот Доганчај, во соработка со Општина Голема Истанбул и корпоративни спонзори, организираше и презентираше жирито основно училиште ликовен натпревар. Секоја година, во просек од 7,000 студенти на возраст од осум до четиринаесет години, од 1,500 училишта, да ги достават своите апликации за овој настан. Наградите за првото место вклучуваат четиридневно патување до Париз in 2006 и еднонеделно патување до Лондон in 2007. на Музејот Доганчај се залага за продолжување на овој годишен натпревар чија цел е промоција образование преку уметност.

Кој се Адил и Бурхан Доганчај?

Адил Доганчај Роден во Истанбул in 1900. Офицер во турската војска, бил и познат сликар. Неговите дела се претежно импресионистичка земја и морски пејзажи и мртви природи во масло на платно. Неколку од неговите слики се датирани; повеќето од изложените во музејот биле завршени помеѓу 1940   1990, годината кога умре. Како топограф во војската, Адил патувал насекаде Анадолија, што му даде можност да помине часови опкружен со природа. Повеќето од неговите слики ги создавал на отворено, нарекувајќи ја природата своја „најголемиот учител".

Познат сликар Ариф Каптан, и Адил Доганчај, таткото на Бурхан Доганчај обезбеди рана уметничка обука на Бурхан Доганчај. Во текот на раните 1950-тите. Доганчај поминал значителен дел од студентските години во Париз студирање уметност на Академијата на Гранде Шомиер додека истовремено ги извршуваше студиите по право и економија на Универзитет во Париз. Во овој период продолжил редовно да слика и да ги прикажува своите дела на неколку групни изложби, вклучително и заеднички изложби со неговиот татко на Клуб на љубители на уметност во Анкара. По кратката кариера во дипломатската служба која го доведе до Њујорк (прекрасна дестинација по вашето патување во Истанбул! ) во 1962. Доганчај одлучи во 1964 целосно да се посвети на уметноста и да го направи Њујорк негов постојан дом. Меѓутоа, од отворањето на неговиот музеј, тој го дели своето време помеѓу Њујорк, Истанбул и јужно од Турција каде што одржува и студио во Тургутреис.

Бурхан Доганчај е првенствено познат по обемот на работа што произлезе од неговата фасцинација со урбани ѕидови. Во период од речиси педесет години, оваа преокупација беше инспирирана од неговите патувања во повеќе од 100 земји и постојано се преведува во слики, графики, таписерии од Аубусон, скулптури и фотографии. Додека урбаните ѕидови се тема која се повторува, различните стилови во кои тие се изречени многу варираат. Доганчај повторно создава ѕидови во различни серии, кои се однесуваат на врати, бои, графити-типови или предмети што ги вградува во своите дела. Со постери и предмети собрани од ѕидови кои ја формираат главната состојка за неговата работа, сосема е логично дека ДоганчајПретпочитаниот медиум на 'с е претежно'колаж„и до одреден степен“пушењето'. Во 70s   80s тој стекна озлогласеност со интерпретацијата на урбаните ѕидови во неговата серија панделки со потпис, кои за разлика од неговите колажиран билборд се состојат од чисти хартиени ленти и нивни калиграфски обликувани сенки. Оваа серија, која израсна од тродимензионални макети, подоцна роди скулптури со сенки со алуминиумски алуминиум. Неговите дела од колаж и чад од серијата конуси формираат уште еден лесно препознатлив стил.

Урбани ѕидови имаат посебно значење за Доганчај: „Тие служат како доказ за текот на времето, одразувајќи ги социјалните, политичките и економските промени. Тие, исто така, сведочат за нападот на елементите и за ознаките што ги оставиле луѓето.“ Ова, според Доганчај, е она што ги прави урбаните ѕидови споменици на човечкото искуство и неговиот опус архива на нашето време

Адреса : Бало Сокак бр.: 42, Бејоглу 34335 Истанбул

Ph : 212-244 7770-71