Ако некогаш сте посакале посетете го Истанбул во овие времиња, можеме да ве увериме дека границите се отворени и дека сте добредојдени патуваат во Истанбул како и сите други места во Турција. Треба само да се осигурате дека сте безбедни, одговорни и дека се придржувате до најновите ограничувања и стандарди за безбедност на COVID. Сепак, многу нации имаат свои ограничувања за патување, па затоа треба да ги проверите правилата на вашата влада и советите за патување пред да го планирате вашиот патување во Истанбул и Турција. Од луѓето кои доаѓаат во Турција од други земји веќе не се бара да се разделат. 

Дознајте повеќе за сегашноста ситуацијата со Ковид во Истанбул, како и дали е безбедно да се посети градот за време на Ковид. Имајте на ум дека овие услови се предмет на промена, затоа проверете ги владините веб-страници пред да ги организирате вашите Патување во Истанбул

Мерки на аеродромите во Истанбул

Кога ќе пристигнете на аеродромите во Истанбул или на кој било друг аеродром во Турција, ќе бидете подложени на термички преглед за проверки на температурата пред да поминете низ пасошката контрола. Исто така, ќе се бара да пополните формулар за лоцирање на патници обезбеден од авиокомпанијата. Доколку постои осомничен со СОВИД 19, ќе бидете транспортирани на локација во карантин за дополнително PCR тестирање. Ако имате тешки симптоми, ќе бидете префрлени во соба за изолација и ќе бидете задржани таму два часа додека не се добијат резултатите од PCR тестот. Ако не сакате да останете во Истанбул за време на времето на изолација и сакате да се вратите во вашата матична земја, ќе ви биде дозволено да се качите во авионот по дискреција на авиокомпанијата или капетанот. Се препорачува да добиете пакети за здравствено осигурување пред да дојдете во Истанбул, Турција. Ако развиете симптоми по пристигнувањето во вашиот хотел, ќе бидете пренесени во договорна здравствена установа за ПЦР тест во Истанбул.

Третман на Ковид во Истанбул

Ако веќе сте во Истанбул или во друг град во Турција и ви треба итна медицинска помош, повикајте 112 за дополнителни информации и побарајте брза помош. Важно е да се разбере дека на Европската картичка за здравствено осигурување (EHIC) не важи во Истанбул или Турција. Како резултат на тоа, без разлика дали сте испратени или не во медицинска установа на лекување, треба да го контактирате вашиот давател на патничко здравствено осигурување. Исто така, треба да проверите дали покрива вашето патничко здравствено осигурување Третман за КОВИД-19 во Истанбул

Како да се користи јавен превоз

Затоа што на новата заштита од Ковид-19, мора да го отклучите HES код додека користат јавен превоз. Мора да го усогласите вашиот HES код со вашиот Истанбулкарт со цел да се пристапи до HES кодот. Нема да ви биде дозволено да користите јавен превоз додека не го направите тоа. Проверете го водичот за јавен превоз за повеќе информации! Со Istanbul.com, можете да го посетите Истанбул без никогаш да ја напуштите вашата куќа! Посетете ги најголемите историски атракции на Истанбул и најлуксузните ресторани и кафулиња во градот, како и музеи како Музеј Пера, кој има некои од најдобрите уметнички дела во нацијата!