Мир со Русија

Кратко време подоцна, Турско-руска војна, кој избувна на Април 27, 1877, роди многу проблеми. Во оваа војна, која јавно беше наречена „Деведесет и три војна“, префрлањето на војниците од градот на запад, болните кои доаѓаа од фронтот и румелиските сонародници кои избегаа од војната предизвикаа многу неволји. На Февруари 13, 1878 Султанот Абдулхамид го затвори Собранието. Во Март 3, 1878, по пристигнувањето на руските војски во Јешилкој (Ајастефанос), договорот Ајастефанос беше потпишан и започна долгиот мировен период.

Прашањето на образованието

За време на владеењето на султанот Абдулхамид II, прашањето за образованието доби важност. Во Истанбул биле отворени многу училишта, а на почетокот на 1900, бројот на училишта беше речиси 30. Меѓу училиштата беа; Факултетот за државна администрација, Правниот факултет, Факултетот за ликовни уметности, Факултетот за сметководство, Високата медицинска школа, Факултетот за образование на наставници, Факултетот за наука и сметководството, Фармацевтскиот факултет, Трговскиот факултет, Халкали напредни студии за земјоделство, училиштето Хамидије за ветеринарна медицина, Шумарско и рударско училиште, Училиште за морска трговија, Училиште за неми и слепи, индустриски училишта за мажи и девојчиња, Универзитети, средни и средни училишта. Инспирирани од овие подобрувања, приватните училишта како Дарулфејз, Бурхан-и Тераки, Нумуне-и Ирфан го започнаа своето образование и во овој период.

II. устав

султанот Абдулхамид II прогласи за II. устав in Јули 24 1908 и беше симнат од тронот по 31 март Инциденца и беше прогонет. Султанот Мехмет Решад В го презеде тронот на негово место во Април 27, 1909.

Балканска војна

По ова, Истанбул доживеа војни и турбуленции. Во Јануари 19, 1910 Запалена е палатата Чираган. Ова беше првиот од серијата лоши предзнаци што следуваа. Во Февруари 6, 1911 избувнал пожар во Бабжали. Во Октомври 18, 1912, Балканска војна почна. Истанбул повторно беше сведок на катастрофални сцени како во Деведесет и три војна.

Бабијали Рајд

In Јануари 23, 1913, избувна Рацијата Бабиали. Кибрисли Камил ПашаВладата беше принудена да поднесе оставка под закана со пиштол. Во Јуни 11, 1913 Везирот Махмут Шевкет Паша бил убиен. Бранот на мито, корупција и кражби почна да ја тресе основата на државната структура. Во Декември 14, 1914Прва светска војна избувна. Со цел да се бори против гладот ​​и сиромаштијата што ги донесе војната, трупањето и црн пазар не можеше да се спречи и покрај напорите на официјалните институции.