Катедралата на Светиот Дух:

на Катедралата на Светиот Дух познат и како ST. Катедралата Есприт, која се наоѓа во ЦД Џумхуриет, Шишли/Истанбул, е една од главните Католичките цркви во Истанбул. Таа е втората по големина римска црква во градот по базиликата С. Антонио ди Падова. Црквата е изградена со барокна архитектура во комбинација со римскиот начин на архитектура и модерната мода со цел да се покаже моќта на Римокатоличката црква. Црквата била дестинација на неколку папи посети на Турција, вклучувајќи ги Попо Павле VI, папата Јован Павле II, папата Бенедикт XVI и папата Франциско.

Во средината на дворот ќе забележите статуа која го претставува папата Бенедикт XV и го разубавува дворот со својот магичен дизајн.

Во сводовите на црквата е погребан и музичар на дворот на османлискиот султан Махмуд II по име Џузепе Доницети.

Сите султани на Отоманската Империја ја знаеле вредноста на секоја религија и ја почитувале секоја од неа, а тоа воплотено можете да го видите и во Аја Софија.

Базилика С. Антонио Ди Падова:

Базилика-Оф-С-Антонио-Ди-Падова

Исто така познат како Sent Antuan Bazilikasi е најголемата црква на Римокатоличките цркви во Истанбул, се наоѓа во авенијата Истиклал, а е една од најважните католички цркви во Истанбул, а меѓу нив ја има најголемата заедница која ги следи нејзините миси.

Оригиналниот дизајн на црквата бил изграден во 1725 година од локалната италијанска заедница во Истанбул, но подоцна бил урнат и заменет со сегашната зграда која била изградена на истата локација. Новиот дизајн на црквата го дизајнираше истанбулскиот левантински архитект Џулио Монгери.

Црквата всушност се смета за мала базилика и ја водат италијански свештеници, саботната миса е на италијански и започнува во 19:00 часот, додека неделната миса има три различни миси на полски во 9:30, 10:00 на англиски и 17:00 на турски.

Покрај црквата Св. Марија Драперис и СС. Петар и Павле беше една од трите левантински парохии во областа Бејоглу.

Неверојатен факт: Папата Јован XXIII проповедаше во оваа црква 10 години кога беше амбасадор на Ватикан во Турција пред да биде избран за папа, неговиот прекар е „Турскиот папа“ поради неговиот течен турски јазик и љубов кон Турција и Истанбул.

Црквата Света Марија Драперис:

Молитва за криза на христијанскиот живот кон бога. Жена Молете се за божји благослов за да посакате подобар живот. женски раце кои му се молат на Бога со Библијата. молејќи се за прошка и верувајте во добрина.

Или на турски „Meryem Ana Draperis Latin Katolik Kilisesi“, изградена во 1584 година, црквата е една од најстарите римокатолички цркви во Истанбул, важна е поради многу историски причини.

Црквата се наоѓа во областа Бејоглу кај Истиклал Кадеси на дното на стрмните скали, кои се заштитени со уметничка ограда.

Архитектурата на црквата е фасцинантен влезот е во неокласичен стил, украсен со статуа на Богородица во ниша, структурата е со правоаголен план и е покриена со свод за буре и има три кораби, црквата има камбанарија со квадратен план не се гледа од патот, а исто така црквата е украсена со четири слики, од кои три се од венецијанското училиште. Првиот го претставува девица Марија со две францискански, вториот претставува Свети Францис Асишки, а од левата страна има слика што ја претставува смртта на Свети Јосиф. Додека последните во близина на влезот го претставуваат Сен Рох заштитник од чума.

Ерменската апостолска црква:

Потеклото на Ерменската апостолска црква датира од свети Григориј Просветител, кој е заслужен за воведувањето ерменскиот крал Тиридат III на христијанството. Таа е една од најстарите цркви, нејзината христологија понекогаш се опишува како нехалкидонска поради отфрлањето на Халкидонскиот собор во 451 година.

Ерменската христијанска заедница во Турција е предводена од Ерменските патријаршии на Истанбул и Ерусалим.

Истанбулска христологија има долготрајна историја која се движи од античките времиња до византиската ера до Отоманската империја, која ни дава многу свети места за посета и талкање со нивните фасцинантни дизајни и архитектура, кога ќе прошетате во која било црква во Истанбул ќе ја почувствувате историјата внатре во тие ѕидови. А разумот е неопислив.