Анадолу Хисари (Анадолска тврдина)

Анадолу-Хисари

Тврдината се наоѓа на азиската страна на Истанбул (Бејкоз) на најтесната точка на Босфорот, 14.th век замок од првиот обид на Османлиите да го заземе Истанбул ќе ве однесе до ан неверојатно искуство. Тврдината била изградена во 1395 година на урнатините на стариот храм посветен на Зевс од страна на султанот Јилдирим Бајазит и е составена од тврдина и нејзините надворешни ѕидови, по освојувањето на Истанбул изгуби голем дел од стратешкото значење и беше претворена во воена болница, тврдината е помала по големина кога ќе се споредите со Румели Хисари на европска страна. Нејзините кули се високи околу 82 стапки (25 метри) со дебелина од 7-16 стапки (околу 2-5 метри).

Во нашето денешно време, замокот е отворен музеј, но може да се посетат само надворешните ѕидови, а патот минува токму низ него и е бесплатен за посета.

Бидејќи веќе сте заинтересирани да ја посетите азиската страна, проверете го нашето крстарење по Босфор и азиската страна за да живеете искуство кое никогаш нема да го заборавите.

Румели Хисари (Тврдина Румели)

Румели Хисари го изградил султанот Мехмет Освојувачот за само четири месеци и директно на спротивната страна од Анадолу Хисари во 1452 година како подготовка за последниот напад на Константинопол кој довел до пад на Византиската империја. Се наоѓа на европската страна на Босфорот и на најсеверната област на Истанбул. Поставете во долниот дел од неодамна изградена Босфор Универзитетскиот кампус, во град каде што има толку многу љубов и магија за откривање. Зафаќа површина од 60.000 м2 (16 акри), имаше 4 главни и 1 помала порта и 3 големи кули и 1 помала кула. Од мала џамија внатре само нејзиното минаре преживеало од земјотрес, но секогаш било обновувано, конечната реставрација била направена во 1953 година и била отворена како музеј за јавноста и домаќините многу концерти во неговиот амфитеатар обично за време или околу летното време, и покрај оштетувањата Румели Хисари сè уште дише историја.

Секоја година илјадници туристи доаѓаат во овој голем град и ја следат традицијата на крстарење по Босфор и ја гледаат прекрасната каста од далеку, малкумина од нив знаат дека оваа голема зграда одигра важна улога во опсадата и Падот на Константинопол во 1453 година.

Нејзиното високо сценско опкружување со поглед на мостот Фатих Султан што ги поврзува Европа и Азија, локацијата вклучува остатоци од ѕидините за утврдување со кули и порти.

Једикуле (Тврдина од 7 кули)

Неверојатната тврдина во Истанбул од 7 Кули ја чекаа својата судбина амбасадорите на странските сили кои ја незадоволуваа Отоманската империја.

Можете да одите до замокот со воз, но можеби ќе сакате да размислите за турнеја во Истанбул за да можете да ја посетите секоја друга мошти оставени од Отоманската империја.

Замокот не бил секогаш затвор, тој прво бил изграден како Голден Гејт во времето на Византиската империја, а близначките квадратни кули на Голден Гејт сега се само две од седумте кули на тврдината. Голден Гејт беше монументален и церемонијален влез во градот, со четири огромни кули, неговите масивни врати навистина некогаш беа покриени со злато.

Откако Мехмет Освојувачот го освоил Константинопол во 1453 година, тој додал три кули за да го направи тврдина.

Тврдината се наоѓа во близина на Мраморното Море, токму во Фатих Једикуле Мејдани, ѕидовите на тврдината се протегаат на 6.5 километри северно до Ајвансарај на Златниот рог.

Има и неколку интересни стари тврдини во Истанбул до касата, како што се тврдината Каваги и тврдината Румели Каваги, и двете биле изградени за време на византиската ера на влезот на Босфор од Црното Море.

Запознајте се Историјата на Истанбул повеќе со проверка на турнејата на Величествениот Истанбул и богатствата што ги остави големата Отоманска империја. Што чекаш? Одете по тоа.