Денес можете да видите византиски цркви, музеи, утврдувања и цистерни низ Истанбул. Накратко разговаравме за остатоците од византиската палата до крајот на есејот. 

Истанбул низ историјата

Истанбул е еден од најзначајните градови во светот, со историја датира од 660 п.н.е. Истанбул започнал како антички грчки град наречен Византија, бил познат како Константинопол за време на римскиот и византискиот период и бил познат како Константинија и Дерсаадет под Отоманската империја. Само од ерата на републиката, градот бил законски познат како Истанбул

Официјалната историја на Истанбул датира од пред 2700 години, а неговата историска длабочина е преголема дури и за луѓето што живеат таму, многу сами туристи. Како резултат на тоа, неколку дена во Истанбул нема да бидат доволни за да се разбере неговото минато. 

Аја Софија (Катедрала Света Мудрост)

Аја Софија била изградена како последица на бунтот во Ника, кој уништил многу градски градби. Императорот Јустинијан го преживеа бунтот во кој загинаа 30,000 луѓе и почна да гради величествени градби за да го врати својот имиџ. Така, Антемиј и Исидор, назначени од императорот, го изградиле најголемото и највеличественото светилиште на светот. 

Изграден во 537 година, Аја Софија беше толку прекрасно архитектонско ремек-дело што беа потребни 1000 години за да се создадат згради споредливи со него. Ваквите споменици првпат се појавија во Европа за време на ренесансата. И на исток, илјада години по Света Софија, Мимар Синан изградени џамии кои би можеле да се споредат со Света Софија. 

Базилика цистерна

Цистерната базилика е една од најинтригантните локации во Истанбул. Кога ќе ја посетите оваа цистерна, која сега е музеј, несомнено ќе се разладите. 

Во својата долга историја, Истанбул беше подложен на многу опсади. Константинопол бил еден од најубавите престолнини во средниот век, со богатство што привлекувало различни цивилизации и варварски племиња. 

Познатите Цариградски ѕидини биле изградени во 5 век и го штителе градот со векови. Само два пати во историјата не успеа одбраната на градот: на Ограбувањето на Константинопол и Падот на Константинопол

Хиподром во Истанбул

Хиподром, сместен во центарот на Султанахмет, е местото каде што се одржуваа трки со коли пред 50,000 гледачи во Константинопол, главниот град на Византиска империја. Колите беа возила со две тркала што ги влечеа четири коњи, а јавањето на овие коли бараше огромна експертиза. Колите би забрзале на рамномерниот дел од патеката, а потоа силно се лизгале околу кривината, ставајќи ги на тест способностите на возачите. 

Императорот ги гледал трките од својата ложа, а на овие трки ќе има и некои значајни појави. Бунтот Ника, најголемиот бунт во Истанбул, започна овде и го зафати градот. Малку останало од поранешната величественост на Хиподром. Дури и преживеаните Теодосиј ОбелискЗмија колона, а ѕидниот обелиск имаше долга историја. Обелиск на Теодосиј, обелиск стар 3500 години, увезен од Египет, е Најстариот историски споменик во Истанбул

Форум на Константин

Форумот на Константин беше една од најраните познати градби во Рим. Овој плоштад, изграден од Константин Велики, служел како срце на Константинопол. За време на владеењето на царот Константин, главната сообраќајница во градот била позната како „Месе“. Победничките римски трупи кои се враќале по војна ќе маршираат по оваа улица, која исто така ги содржела Форумот на Константинд. Денес, овој плоштад е познат како „Cemberlitas“ и има порфирска колона изградена од страна Константин

Центарот на Византиски Истанбул беше два квадрати. Форумот на Константин бил еден од нив, а Форумот на Теодосиј бил другиот. Месе сè уште е главна сообраќајница во Стариот град, и е позната како „Улица Дивањолу“, по која се движи трамвајот. Улица Дивањолу бил наречен под Отоманската империја бидејќи водел до Диван-и Хумајун (Царски совет) во палатата Топкапи.