Истанбул, познат и низ историјата како Византија и Константинопол, беше значаен центар на размена и трговија, каде што трговците и општото население постојано се собираа во потрага по егзотични производи. Дури и сега, современите посетители уживаат фантастично шопинг искуство во Истанбул. Тука има неверојатен број супермаркети, чаршии, стоки и тврдоглави трговци. Погледнете ја листата на предложени подароци кои ја одразуваат вистинската суштина на Турција за да го фокусирате вашето пребарување на најдобрата можна цена и да го одржите вашето искуство за купување во Истанбул во правилна смисла. 

Истанбул, а особено Султанахмет, има плејада на различни сувенири кои можете да ги купите и да се вратите во вашата земја за да ги презентирате како вредни и прекрасни подароци на познаници и пријатели, без разлика дали се работи за истакнати ракотворби, стоки и рачно изработени производи во Истанбул или позната храна во Истанбул, и добивањето вакви подароци не е ограничено. Како што можеби знаете, Султанахмет е дом на многу атракции во градот. Како резултат на тоа, некои од најдобрите подароци во Истанбул може да се најдат во таа област. Само продолжете да гледате наоколу и наскоро ќе наидете на прекрасен антички пазар исполнет со прекрасни подароци. 

Турска керамика од палатата Топкапи

Турска керамика, познати по своите живописни бои и сложени дизајни, се широко достапни во Истанбул. Занаетчиите од Анадолија Изник ​​набрзо создадоа свој стил и шаблони, кои првично беа наменети да ја имитираат кинеската керамика. Овој вид на керамика беше во полн замав до 16 век, благодарение на Сулејман ВеличествениотТурски занаетчии сакаат да мешаат апстрактни дезени со цветни, јацинти и лалиња. Во текот на годините се развиени неколку техники за застаклување, печење и боење на бројни керамички предмети. Без разлика каде одите во градот, можеби ќе ја откриете оваа керамика. Едноставно одење во антикварница во Истанбул ќе откриете дека овие плочки се на продажба. Сепак, за најдобра и најблескава керамика, предлагаме да ја посетите продавницата за сувенири на палатата Топкапи. 

Рачно изработени плочки Изник ​​во Истанбул

Од отоманско време, Истанбул е познат по производството на плочки Изник, кои сè уште можат да се најдат во античките историски џамии и музеи како сведок на најсветлите историски епохи, а овие плочки се обоени парчиња плочки или керамика во темноцрвена и сина боја и Турција сè уште има многу занаетчии кои ја чуваат оваа древна индустрија која се пренесува низ генерации. Рачно изработени плочки Изник се невообичаени и можеби малку скапи, но можете да бидете сигурни дека го добивате најдобриот можен подарок. Изник ​​плочки може да се најде јасn Султанахмет преку продавници за сувенири на туристичките места, особено палатите. 

Класични теписи од Истанбул

Истанбул е добро познат по производството на рачно изработени теписи во различни дезени. Без разлика дали се традиционални или современи, турските теписи се вредни спомени. Внатре во Големата чаршија во Истанбул, има добро познати продавници кои ги нудат најдобрите видови Турски теписи. Класичните теписи се прекрасен начин да додадете чувство на класа во вашиот дом во вашиот роден град. Имаат ориентален вкус на нив, со светли бои и висококвалитетна ткаенина. Предлагаме да ги посетите локалните продавници за килими и теписи на улиците Султанахмет за да ги откриете најдобрите Турски теписи во Истанбул

Секако, не сите сегашни избори што може да се купат како сувенири од Истанбул можат да бидат опфатени во една објава, бидејќи има многу можности и сите тие може да бидат соодветни како идеи за сувенири! Нам ни останува да ви препорачаме да отидете на Гранд чаршија и имајте прекрасен ден додека купувате прекрасни подароци за вашите најблиски! Силно предлагаме да ја посетите Света Софија и да купувате во околните пазари за уникатни идеи за подароци!